Το άγαλμα του Κομφούκιου έξω από τα γραφεία του ΚΚΚ |
ΠΕΚΙΝΟ
Χάλκινο άγαλμα του Κομφουκίου, ύψους 8 μέτρων, εγκαινιάστηκε στην πλατεία Τιανανμέν, κοντά στο μαυσωλείο του Μάο Τσε Τουνγκ. Το γεγονός ερμηνεύεται σαν «ευλογία» της κομμουνιστικής ηγεσίας προς τον σοφό που έζησε πριν από 2.500 χρόνια και η διδασκαλία του οποίου ήταν απαγορευμένη επί Πολιτισμικής Επανάστασης.
Η εγκατάσταση του Κομφουκίου εκεί που χτυπάει η πολιτική καρδιά του ΚΚΚ, έξω από το νεότευκτο Ιστορικό Μουσείο της Κίνας και πολύ κοντά στο πορτρέτο του Μάο, που δεσπόζει στην είσοδο της Απαγορευμένης Πόλης, επιβεβαιώνει την στροφή της Κίνας του 21ου αιώνα προς τις εθνικές ρίζες.Η ιδεολογική προπαγάνδα της «αρμονικής κοινωνίας» του σημερινού προέδρου Χου Τζιντάο δεν βρίσκεται σε ιδεολογική αντίθεση με τη διδασκαλία του αρχαίου σοφού. Ετσι ο αποκηρυγμένος από τον Μάο Τσετούνγκ εθνικός φιλόσοφος της Κίνας (550-479 π.Χ.) έχει επιστρέψει στο προσκήνιο, όχι μόνο ως εθνικό, αλλά και ως θρησκευτικό σύμβολο.
Το 2009 οπαδοί του Κομφουκίου πραγματοποίησαν θρησκευτική τελετή σε παλαιό ναό του Πεκίνου, που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Πρόσφατα χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Κουφού, στην επαρχία Σαντόνγκ, συγκέντρωσαν υπογραφές κατά της ανέγερσης προτεσταντικής εκκλησίας, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη στην οποία γεννήθηκε ο φιλόσοφος.
Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον Κομφούκιο σαν σύμβολο της ήπιας οικονομικής ισχύος με την οποία η αχανής χώρα προσπαθεί να «κατακτήσει» τον πλανήτη, δίνοντας το όνομά του σε περισσότερα από 300 πολιτιστικά ινστιτούτα σε 78 χώρες.
Αναδημοσίευση από το Βήμα