Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν ένα νέο είδος μικρόσωμου αλλά άγριου δεινοσαύρου, που έζησε πριν από περίπου 230 εκατ. χρόνια, στην ύστερη Τριασική περίοδο, μια εποχή που άρχισαν να αναδύονται οι δεινόσαυροι, οι οποίοι έμελε να κυριαρχήσουν στον πλανήτη μας επί πολλές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια στη συνέχεια. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους δεινοσαύρους που έχουν ποτέ βρεθεί.
Ο νέος σαρκοφάγος δεινόσαυρος, που ονομάστηκε επιστημονικά Eodromaeus (σημαίνει «δρομέας της αυγής»), είχε μήκος περίπου 1,3 μέτρα, βάρος πέντε έως επτά κιλά, μακρύ λαιμό, μακριά μυτερά νύχια, ουρά, πόδια γρήγορου αιλουροειδούς, μεγάλα σαγόνια και κοφτερά δόντια.
Η ανακάλυψη του σχεδόν πλήρους απολιθώματος, που έγινε στη βορειοδυτική Αργεντινή από ερευνητές με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Πολ Σερένο του πανεπιστημίου του Σικάγο και τον Ρικάρδο Μαρτίνεθ του Εθνικού Πανεπιστημίου Σαν Χουάν της Αργεντινής, παρουσιάστηκε στο περιοδικό ‘Science’, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το BBC, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το ‘Nature’ .
Με βάση την ανατομία του, που δείχνει ένα πλάσμα ικανό να κυνηγά και να ξεσχίζει τη λεία του, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελεί πρώιμο πρόγονο της ομάδας των σαρκοβόρων δεινοσαύρων (θηρόποδα), η οποία περιλαμβάνει και τον τρομερό «Τυραννόσαυρο» (T. Rex), πιθανότατα την πιο φονική βιολογική «μηχανή» που έχει περάσει από τη Γη.
Ο Eodromaeus μοιάζει στο μέγεθος και στην ανατομία με ένα άλλο δεινόσαυρο, τον φυτοφάγο Eoraptor, που επίσης έχει ανακαλυφθεί στην Αργεντινή και ο οποίος θεωρείται πρόγονος μιας άλλης ομάδας δεινοσαύρων (τα σαυρόποδα), από τα οποία ξεπήδησαν και οι φυτοφάγοι τεράστιοι δεινόσαυροι με τον μακρύ λαιμό, που κινούνταν στα τέσσερα πόδια. Και οι δύο πρόγονοι των δεινοσαύρων, που τότε ακόμα δεν ήσαν κυρίαρχο είδος, έτρεχαν στα δύο τους πόδια και έζησαν περίπου την ίδια εποχή, οδηγώντας τους επιστήμονες στην θεωρία ότι ο κοινός πρόγονος όλων των δεινοσαύρων -ο οποίος πρέπει να έζησε λίγο πριν- θα ήταν ένα μικρό πλάσμα λίγο μεγαλύτερο από το ένα μέτρο σε μήκος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ