Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Ίδρυση ελληνικής έδρας στο CSIS της Ουάσιγκτον

Σημαντική ευκαιρία για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και την κατανόηση των ελληνικών θέσεων στις ΗΠΑ αποτελεί η ίδρυση "Έδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη" στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS). To think tank της Ουάσιγκτον έχει σημαντικότατη επιρροή στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και σύμφωνα με τον Έλληνα επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη που ανέλαβε τη χρηματοδότηση της έδρας, "δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει, για παράδειγμα, η επικράτηση των τουρκικών θέσεων σε εκθέσεις που δημοσιεύει κατά καιρούς το CSIS, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα από την όλη διαδικασία στα κέντρα πολιτικής ζύμωσης." Στην παρουσίαση της Έδρας που έγινε χθες στην Αθήνα, ο γνωστός Ζbigniew Brzeniski, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί Carter και μέλος του ΔΣ του CSIS, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ίδρυση της Εδρας Λαυρεντιάδη στο CSIS αποτελεί ιδιαίτερα ελπιδοφόρο γεγονός, που αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια κατανόησης και προσέγγισης της ΝΑ Ευρώπης με τις ΗΠΑ.
Στην εισήγησή του, ο διευθυντή της νέας Εδρας Λαυρεντιάδη, Janusz Bugajski επεσήμανε τα βασικά ανοιχτά μέτωπα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έναντι των οποίων καλούνται οι ΗΠΑ να τοποθετηθούν:
1. Έχει αυξηθεί ο κίνδυνος διάσπασης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να έχουν προς το παρόν κάποιο σχέδιο για το ζήτημα.
2. Η συνεχιζόμενη ένταση στο Κοσσυφοπέδιο.
3. Το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Αναδημοσίευση από http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης