Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τίνα Μπιρμπίλη: υποχρεωτικοί οι ηλιακοί θερμοσίφωνες

Σύμφωνα με το νέο νόμο για την «Επιτάχυνση Ανάπτυξης των ΑΠΕ», που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, θα είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων σε όλα τα νέα κτίρια, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Με το εν λόγω νομοσχέδιο καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση θερμοσιφώνων και άλλων ηλιοθερμικών συστημάτων στις στέγες όλων των καινούργιων κτιρίων, προκειμένου ένα μέρος των αναγκών τους σε ζεστό νερό χρήσης, να καλύπτεται από πράσινες τεχνολογίες.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ με τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ θα εξειδικευθεί προσεχώς με την παρουσίαση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

Συγχρόνως, μέσω του εν λόγου νομοσχεδίου, η κυβέρνηση θέτει υψηλούς στόχους για τις ΑΠΕ.

Κάθε χρόνο θα πρέπει να εγκαθίστανται περίπου 1.000 μεγαβάτ (ΜW) ΑΠΕ έναντι των μόλις 100-150 ΜW σήμερα.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης, το 20% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 να προέρχεται από ανάλογες τεχνολογίες, εκτιμάται να έχουν εγκατασταθεί 8,000-10,000 πράσινων ΜW, μέχρι τότε.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, απατώντας σε ερωτήσεις για το ποιος θα χρηματοδοτήσει όλο αυτό το κόστος των επιδοτούμενων από τον προϋπολογισμό επενδύσεων, ανέφερε ότι αν δεν αλλάξει δραστικά το ενεργειακό ισοζύγιο, από το 2013 και μετά ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει λογαριασμούς ηλεκτρισμού αυξημένους κατά 30%-40%.

Η Τίνα Μπιρμπίλη εξήγησε πως το κόστος ένταξης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, που πληρώνουν όλοι οι πελάτες της ΔΕΗ μέσω του τέλους ΑΠΕ, θα είναι σε κάθε περίπτωση μικρότερο από το κόστος που θα επιμεριστούν οι καταναλωτές, εφόσον τα πράγματα μείνουν ως έχουν.

Αναδημοσίευση από : econews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης