Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Εορτασμός αυτονομίας Β.Ηπείρου. ΚΥΡΙΑΚΗ 11.00 ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΥΤΣΗ.

[09_1_~1.JPG]

Με πανηγυρική Δοξολογία και κατάθεση στεφάνου εορτάζεται την προσεχή Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 11:00 π.μ. η επέτειος των 96 ετών από την ανακήρυξη της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου 1914.

Όπως είναι γνωστό, το Φεβρουάριο του 1914 οι Βορειοηπειρώτες, αρνούμενοι να υπαχθούν στο νεότευκτο αλβανικό κράτος, επαναστάτησαν, ανακήρυξαν στο Αργυρόκαστρο την Αυτόνομο Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου και σχημάτισαν κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Γεώργιο Ζωγράφο και μέλη τους Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο, Κορυτσάς Γερμανό και Κονίτσης Σπυρίδωνα.Αποτέλεσμα του Αυτονομιακού Αγώνα ήταν το Πρωτόκολλο της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914),που υπογράφηκε από τις κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, της Αλβανίας και της Βορείου Ηπείρου και παρείχε καθεστώς Αυτονομίας στου Νομούς Αργυροκάστρου και Κορυτσάς. Η εκδήλωση, την οποία όπως κάθε χρόνο οργανώνει ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, θα αρχίσει με δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση και ώρα 11.30 π.μ.

Την πανηγυρική ομιλία για την επέτειο, θα εκφωνήσει ο τομεάρχης της ΕΟΚΑ, καθηγητής Φυσικής, Ρένος Κυριακίδης, ως εκπρόσωπος του «Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959».

πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης