Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Hedge funds: Ο… θάνατός μας τα δικά τους υπερκέρδη

g_sorosΤα αρπακτικά της παγκόσμιας οικονομίας σπεύδουν όπου οσμίζονται οικονομική αιμορραγία
Print
Όπου οσμίζονται οικονομική αιμορραγία, σπεύδουν χωρίς καθυστέρηση, όχι βέβαια για να διασώσουν αλλά για να αποτελειώσουν το θύμα. Λόγος για τα hedge funds, τα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία σε ρόλο αδηφάγων αρπακτικών κάνουν κύκλους το τελευταίο διάστημα πάνω από την ελληνική οικονομία.
Κρατικά ομόλογα, CDS και τραπεζικές μετοχές χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ιταλία βρέθηκαν από πέρυσι στο στόχαστρο των hedge funds που είχαν δει την αιμορραγία να έρχεται και τα οποία (ενδεικτικά, αναφέρονται τα: Balestra, Hayman Capital Partners, North Asset Management, Pivot Capital Management) ήδη μετράνε κέρδη. Φέτος, στοιχήματα κατά του ευρώ φέρονται να προτείνουν επί του παρόντος, άλλοι έμμεσα κι άλλοι άμεσα, οι οίκοι: UBS, BNP Paribas, UniCredit, Morgan Stanley και Goldman Sachs.
Ενα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά hedge-funds, η λονδρέζικη Lansdowne Partners, βρέθηκε προ ημερών στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν έγινε γνωστό πως κατέβαλε στον άλλοτε Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ πάνω από 200.000 στερλίνες προκειμένου αυτός να «διαφωτίσει» τους υπαλλήλους της πάνω σε ζητήματα «γεωπολιτικής», ενώ τη φωλιά του μοιάζει να έχει λερωμένη και το κόμμα των Τόρις, το οποίο φέρεται να έχει λάβει την τελευταία πενταετία δωρεές συνολικού ύψους περίπου 400.000 στερλινών από τον Πολ Ράντοκ, τον επικεφαλής της Lansdowne. Αλλωστε οι κυνηγοί του χρήματος πάντα επιδιώκουν να έχουν στενές σχέσεις με τους πολιτικούς.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ… 137,2 ΔΙΣ.ΔΟΛ.
Με ένστικτο «φονιά» και πολιτικές άκρες
Bridgewater Associates - 38 δισ. $
Συστάθηκε το 1975 με έδρα το περισσευούμενο, άδειο δωμάτιο ενός διαμερίσματος στο Μανχάταν. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, η Bridgewater Associates έχει μετακομίσει σε ένα τριώροφο κτίριο στο Κονέκτικατ και με περισσότερα από 38 δισ.δολ. στη διαχείρισή της, 800 υπαλλήλους στη «δούλεψή» της και περί τους 270 πελάτες (κατά κύριο λόγο ασφαλιστικά ταμεία και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια) σε 20 χώρες, είναι πλέον το μεγαλύτερο hedge fund της υφηλίου. Δημιούργημα του 60χρονου σήμερα Ρέι Ντάλιο, ενώ το funds είχε φροντίσει να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη κρίση ήδη από το 2001.
D.E. Shaw & Co. - 28,6 δισ. $
«Η πιο ενδιαφέρουσα και μυστηριώδης δύναμη της Wall Street» σύμφωνα με το περιοδικό «Fortune», η D.E. Shaw & Co. κέρδισε τον παραπάνω τίτλο με το «σπαθί» της, επενδύοντας σε ετοιμοθάνατες πλην πλούσιες σε περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, η D.E. Shaw & Co. είναι ένα από τα funds που εξακολουθούν να κρατούν σε «ομηρεία» («κόβοντας» τη διανομή μερισμάτων τριμήνου και απαγορεύοντας την απόσυρση κεφαλαίων) τα χρήματα πλήθους επενδυτών παρά την ανάκαμψη στις χρηματιστηριακές αγορές.
Paulson & Co. - 29 δισ. $
Είδε από νωρίς τη στεγαστική πανωλεθρία να έρχεται στις ΗΠΑ, «πόνταρε ορθώς σε αυτήν» και βγήκε από την κρίση όχι μόνο αλώβητος αλλά και κατά αρκετά εκατομμύρια πλουσιότερος. Ο λόγος για τον Τζον Πόλσον, τον επικεφαλής του Paulson & Co., το οποίο μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, φέρεται να κέρδισε περί τα 280 εκατ. στερλίνες «σορτάροντας» μετοχές της Royal Bank of Scotland. Ο Πόλσον, φέρεται να έχει τοποθετηθεί πτωτικά έναντι τόσο του ευρώ όσο και της Ελλάδας (την οποία λέγεται πως επισκέφθηκαν προ ημερών δύο αντιπρόεδροι της Paulson & Co.). Ως σύμβουλος του Πόλσον άρχισε να εργάζεται το 2008 ο πρώην πρόεδρος της FED, Αλαν Γκρίνσπαν.
Soros Fund Management - 21 δισ. $
Πρόκειται για το fund του πασίγνωστου δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, του «ανθρώπου που γονάτισε την Τράπεζα της Αγγλίας» στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στοιχηματίζοντας σε βάρος της στερλίνας, ο οποίος δεν παρέλειψε προ ημερών, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός όπου βρισκόταν, να καταφερθεί ενάντια στα μέτρα Ομπάμα για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας των τραπεζών προειδοποιώντας πως, σε μια τέτοια περίπτωση, η παγκόσμια οικονομία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «υποτροπιάσει». Οσο για την Ελλάδα, ο Σόρος δήλωσε με αρκετή σιγουριά πως αυτή θα καταφέρει να γλιτώσει τη χρεοκοπία, ενώ ερωτηθείς σχετικά σημείωσε πως επί του παρόντος «ίσως θα άξιζε να αγοράσει κανείς ελληνικά ομόλογα».
Goldman Sachs Asset Manag.-20, 6 δισ. $
Fund της Goldman Sachs η οποία, σύμφωνα με τους Financial Times, προώθησε την πώληση ελληνικών ομολόγων ύψους 10 έως 20 δισ.δολ. στην Κίνα τάζοντας ως αντάλλαγμα την είσοδο κινεζικών τραπεζών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, σενάριο το οποίο, αν και διαψεύσθηκε τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την ίδια την Goldman Sachs, ήταν αρκετό να εκτινάξει σε νέα υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού μας. Ο Γκάρι Κον, γενικός διευθυντής δραστηριοτήτων της Goldman Sachs, φέρεται να έχει πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στην Αθήνα -τον Νοέμβριο και τον Γενάρη- προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Γιώργος Σκαφιδάς
gskafidas@pegasus.gr

Αναδημοσίευση από hellenesonline
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης