Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Αποκαλυπτήρια για την ύπαρξη α/α συστημάτων BUK-M1 στην Κύπρο! (vid)

ΤΖΑΚ-ΠΟΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Για πρώτη φορά υπάρχει δημόσια παραδοχή της ύπαρξης των ρωσικών Α/Α συστημάτων μέσου βεληνεκούς BUK-Μ1 στο οπλοστάσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευκαιρία της μεγάλης αεροναυτική ισραηλινο-κυπριακής αεροναυτικής άσκησης που θα παραγματοποιηθέι στα μέσα Φεβρουαρίου.
 
Μια μεγάλη άσκηση στην οποία τα ισραηλινά μαχητικά θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν αντιμέτωπα με τα βασικά αντιαεροπορικά συστήματα των μεγάλων εχθρών τους στη Μέση Αναστολή, τα μικρής ακτίνας δράσης Tor M1 που χρησιμοποιεί το Ιράν και τα BUK-M1 που είναι το πλέον αξιόπιστο α/α όπλο της Συρίας στην ακτίνα πέρα από τα 20 χλμ..
 
Το BUK-M1 με ακτίνα δράσης περί τα 40 χλμ εφέρετο να είχε παραληφθεί από την κυπριακή Εθνοφρουρά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μάλιστα τα συστήματα αυτά πρέπει να έχουν πληρωθεί από την Ελλάδα ως αντιστάθμισμα στα S-300PMU1. 
 
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες πρόκειται για 21 εκτοξευτές, πιθανότατα της έκδοσης BUK-Μ1 ή και της νεώτερης BUK-M1-2) για την κάλυψη του επιχειρησιακού κενού που δημιουργήθηκε από την μη εγκατάσταση του συστήματος S-300PMU1 στη Κύπρο. 
 
Eπίσημα ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε παραδεθχεί η Κύπρος ότι διαθέτει αυτό το άκρως φονικό όπλο το οποίο κάποια στιγμή, πριν αποφασιστεί ότι θα καταργηθεί η μεσαία α/α ασπίδα στο ελληνικό δίκτυο αεράμυνας και ότι τα μέσοτυ βεληνεκούς I.HAWK δεν θα αντικατασταθούν από μεσαίας ακτίνας α/α όπλα αλλά από νέα SHORADS και επιπλέον μακρού βεληνεκούς α/α συστήματα "'έπαιζαν" για την αντικατάστασή τους.
 
Στην άσκηση η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 13 και 14 Φεβρουαρίου, θα λάβουν μέρος πέραν των 50 μαχητικών F-15I και F-16I της ισραηλινής Αεροπορίας . 
 
Υπό την κάλυψη τους, αεροναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών θα διενεργήσουν ασκήσεις έρευνας και διάσωσης πέριξ των ενεργειακών οικοπέδων της Λευκωσίας. 
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ένα από τα σενάρια της άσκησης, τα μαχητικά του Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν χαμηλές διελεύσεις στα ανοιχτά της Λεμεσού και της Πάφου, σε μία προσπάθεια να θέσουν σε δοκιμασία τα αντιαεροπορικά συστήματα της Κύπρου και θα έχουν την δυνατότητα να "σκανάρουν" τα συγκεκριμένα α/α όπλα.
 
Υπενθυμίζεται ότι όπως το ΓΕΕΘΑ διαβεβαιώνει, τουλάχιστον, στις ελληνο-ισραηλινές ασκήσεις ουδέποτε "ανοίγουν" τα ρωσικά α/α όπλα υπό τον φόβο να "κακοπέσουν" οι πληροφορίες που θα συλλέξουν ηλεκτρονικά οι Ισραηλινοί.
 
Σε αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και οι Ρώσοι, αξίζει να σημειωθεί...
 
Κατ'αυτό τον τρόπο η άσκηση κρίνεται ως "υπερπολύτιμη" σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό αντικείμενό της και έτσι ελπίζουμε να εκτιμηθεί και από τους Ισραηλινούς.
 
Η στρατηγική συμμαχία με τα δύο ελληνικά κράτη χρειάζεται σταθερές βάσεις ισότιμης σχέσης...
 
Στο πλαίσιο της άσκησης σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας θα τεθεί και η αεροπορική βάση Αντρέας Παπανδρέου, η οποία ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για ανεφοδιασμό των μαχητικών του Ισραήλ.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας Κύπρου και Ισραήλ για την ασφάλεια των ενεργειακών εγκαταστάσεων των δύο χωρών και για αποστολές έρευνας και διάσωσης.
 
Επίσης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η Ε.Φ. θα χρησιμοποιήσει στην άσκηση και αριθμό φορητών Α/Α βλημάτων (MANPADS) τύπου Igla, αγνώστου ακριβούς μοντέλου, για την αντικατάσταση των παλαιών SA-7 Grail που διέθετε. 
 
Αδιευκρίνιστο παραμένει και το καθεστώς υπό το οποίο έγιναν οι δυνητικές αυτές προμήθειες, δηλαδή το εάν υλοποιήθηκαν με κυπριακούς πόρους ή με ελληνικούς στο πλαίσιο των ανταλλαγμάτων για τους S-300 ή, τέλος, με ρωσικούς όντας μέρος κάποιας ευρύτερης συμφωνίας για το ίδιο θέμα). 
 
Κυπριακές εφημερίδες υποστήριζαν ότι "σε αντικατάσταση των πυραύλων S-300 αγοράσαμε μυστικά πυραυλικά συστήματα μέσου βεληνεκούς".Το θέμα αυτό το είχε θίξει και ο τουρκικός Τύπος από τον Μάρτιο του 1999
 
Ανεπισημη επιβεβαίωση ότι η Κύπρος δεν είχε μείνει με "σταυρωμένα χέρια" είχε δώσει ο τότε Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος μετά την λήξη στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία την 1η Οκτωβρίου 2001 (όπου είχαν επιδειχθεί τα Α/Α συστήματα Tor-M1 και -για πρώτη φορά- οι ΠΕΠ ΒΜ-21 και τα Α/Κ πυροβόλα Zuzana και M-110A2), δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Δεν είδατε όλα τα οπλικά συστήματα, είδατε εκείνα που θέλαμε να σας δείξουμε".
 
Συνεπώς η άσκηση θα έχει διπλό ενδιαφέρον και λόγω του σεναρίου της αλλά και λόγω της ύπαρξης των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από το κυπριακό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο η δημόσια αναφορά από μεγάλο τηλεοπτικό δίαυλο, δεν μπορέι να περάσει απαρατήρητη.
 
 
 

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης