Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (7ο ΜΕΡΟΣ)


ΣΧΟΛΙΟ Σσστ:  Σας παρουσιάζουμε το 7ο Μέρος της πολύ ενδιαφέρουσας σειράς, σχετικά με τα ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ  από το φιλικό ιστολόγιο ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ . Σας συνιστούμε να διαβάσεται και τα άλλα έξι μέρη από το προαναφερθέν ιστολόγιο.




Συνέχεια αφιερώματος στα φωτοβολταϊκά συστήματα για οικιακή χρήση (προηγούμενες δημοσιεύσεις:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ http://eleftheroiellines.blogspot.com/2012/01/blog-post_09.html
1ο ΜΕΡΟΣ http://eleftheroiellines.blogspot.com/2012/01/1.html
2ο ΜΕΡΟΣ http://eleftheroiellines.blogspot.com/2012/01/2_11.html
3ο ΜΕΡΟΣ http://eleftheroiellines.blogspot.com/2012/01/3.html
4ο ΜΕΡΟΣ http://eleftheroiellines.blogspot.com/2012/01/4.html
5ο ΜΕΡΟΣ http://eleftheroiellines.blogspot.com/2012/01/5.html
6ο ΜΕΡΟΣ http://eleftheroiellines.blogspot.com/2012/01/6.html)


12. ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΆ


Φωτοβολταϊκό υβριδικό σύστημα: Φωτοβολταικά υβριδικά με ανεμογεννητριες


Τα υβριδικά συστήματα είναι συνδυασμός φωτοβολταϊκού συστήματος με ανεμογεννήτρια ή ηλεκτρογεννήτρια πετρελαίου (ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος - Η/Ζ). Τουβριδικό σύστημα εφαρμόζεται κυρίως σε βαρέως τύπου οικιακά ή επαγγελματικά περιβάλλοντα. Σημαντική επίσης είναι η χρήση της ανεμογεννήτριας-ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ στο φωτοβολταικό σύστημα για χρήση όλο το χρόνο και κυρίως το Χειμώνα όπου η ανεμογεννήτρια παίζει ένα σημαντικό ρόλο ενίσχυσης όλου του φωτοβολταικού συστήματος.
Παράλληλα η ηλεκτρογεννήτρια πετρελαίου, συνήθως ενεργοποιείται αυτόματα σε έκτακτες περιπτώσεις για να υποβοηθήσει το φωτοβολταϊκό σύστημα.


Εφόσον το υβριδικό σύστημα από αποτελείται μόνο από ηλεκτρογεννήτρια και είναι εγκατεστημένο σε συνδυασμό με το κεντρικό δίκτυο, τότε το κεντρικό δίκτυο χρησιμοποιείται ως εφεδρική πηγή σε περίπτωση ανάγκης. Τα υβριδικά συστήματακατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται για την αδιάλειπτη λειτουργία σημαντικών οικιακών ή επαγγελματικών εφαρμογών ή εφαρμογών πρώτης ανάγκης όπως στρατιωτικές μονάδες, αεροδρόμια, νοσοκομεία ηλεκτρικών φορτίων ή ευαίσθητων φορτίων, σε περιοχές όπου το κεντρικό δίκτυο παρουσιάζει προβλήματα (διακοπές ή μεταβολή τάσης).


Το Αυτόνομο Υβριδικό Σύστημα
Αυτόνομο σύστημα είναι το σύστημα που δεν είναι συνδεδεμένο με το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο. Το σύστημα αυτό ονομάζεται και Υβριδικό Ενεργειακό Σύστημα αν περιλαμβάνει περισσότερες από μία ενεργειακές πηγές. Απαρτίζεται από πολλές ταυτόχρονα ενεργειακές πηγές και συνοδεύεται από τον κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για έλεγχο και επιτήρηση της λειτουργίας τους.
Οι βασικές κατηγορίες συστημάτων που αποτελούν ένα υβριδικό σύστημα είναι:
Α. Οι ενεργειακές πηγές:
1. Ανεμογεννήτρια (Α/Γ)
2. Φωτοβολταϊκά πλαίσια (Φ/Β)
3. Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ)


Υβριδικό Αυτόνομο Σύστημα δίνει την λύση στο πρόβλημα !..
Η εγκατάσταση μόνο φωτοβολταικων στοιχείων η ανεμογεννητριών για την παράγωγη ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να εξηπηρετησει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες μιας κατοικίας ναι μεν είναι εφικτή άλλα οικονομική ασύμφορη .
Το πρόβλημα εστιάζεται ,όταν τεθούν σε λειτουργία συσκευές όπως πχ. Πλυντήριο , κουζίνα ,σιδερωτήριο κ.α Η ενεργεία που απαιτείται για την λειτουργία αυτών των συσκευών , αδυνατεί να παραχθει και να καταναλωθεί την αυτή ήμερα από φωτοβολταικες γεννήτριες Φ/Γ η Ανεμογεννήτριες (Α/Γ).
Και αυτό γιατί ,πρέπει να γνωρίζετε ότι , όση ενέργεια παίρνετε κάθε µερα από τη (Φ/Γ) η την (Α/Γ) αυτήν και µόνο µπορείτε να ξοδεύετε.
Εάν ξοδεύετε παραπάνω, τότε την επιπλέον ενέργεια θα πρέπει να την πάρετε από την µπαταρία . Το μέγεθος της όποιας (χωρητικότητα Ah) θα πρέπει να είναι ικανό να διαχειριστεί καταστάσεις βίαιης μεταβολής φορτιου (αποφόρτιση και εκφόρτωση )σε άλλη δε περίπτωση να αδειάσει και επιπλέον να καταστραφεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν ,να χρησιμοποιηθούν μπαταρίες µολύβδου τόσο µε επίπεδες πλάκες όσο και ειδικές μπαταρίες µε σωληνωτές θετικές πλάκες µεγάλης αντοχής, 1500 κύκλων και ικανότητας βαθιών εκφορτώσεων . άλλα και πάλι το κόστος αντικατάστασης είναι δαπανηρό ,αν εξυπηρετεί ανάγκες μόνιμης κατοικίας και όχι εξοχικό.
Και αυτό γιατι ,οση ενέργεια παίρνετε κάθε µέρα από τη (Φ/Γ) η την (Α/Γ) αυτήν και µόνο µπορείτε να ξοδεύετε.
Εάν ξοδεύετε παραπάνω, τότε την επιπλέον ενέργεια την παίρνετε από την µπαταρία µε αποτέλεσµα κάποια στιγµή να αδειάσει και επιπλέον να καταστραφεί. Αυτό δεν ισχύει για εξοχικές κατοικίες που τις επισκεπτόµαστε το Σαββατ/κο καθόσον όλη την βδοµάδα που απουσιάζετε αποθηκεύεται ενέργεια στην µπαταρία.
(ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ...)


ΠΗΓΕΣ:
http://www.photovoltaics.com.gr
http://kpeng.gr/autonoma/

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης