Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Απίστευτο:Διαβάστε τι διδάσκουν στα σχολεία της Αλβανίας για την Ελλάδα!



Μίσος, φανατισμό αλλά και πλαστογραφημένη Ιστορία που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική, διδάσκει η αλβανική κυβέρνηση στους μαθητές των σχολείων.


Οι νεαροί Αλβανοί μέσα από τα νέα επίσημα σχολικά βιβλία τους μαθαίνουν την Ιστορία της «Μεγάλης Αλβανίας» και διδάσκονται, μεταξύ άλλων, ότι «η Βορειοδυτική Ελλάδα, από τη Φλώρινα έως την Πρέβεζα, είναι αλβανικό εθνικό έδαφος στο οποίο “αιμοσταγείς” Έλληνες πραγματοποίησαν “εθνοκάθαρση” στους Τσάμηδες που πλειοψηφούσαν στα χώματα αυτά».



Η νέα γενιά Αλβανών μαθαίνει, μεταξύ άλλων, πως… έχει ίδιο DΝΑ με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου και την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλα αυτά τυπώθηκαν φέτος στα επίσημα σχολικά εγχειρίδια με την έγκριση του αλβανικού υπουργείου Παιδείας.
Στο νέο βιβλίο «Γεωγραφία της Αλβανίας», που εκδόθηκε φέτος και ήδη αποτελεί διδακτική ύλη στα λύκεια της χώρας, οι μαθητές διδάσκονται όχι μόνο για τη γεωγραφία της χώρας τους αλλά και για περιοχές όμορων χωρών που, σύμφωνα με τους συγγραφείς, κατοικούνται από Αλβανούς.
Στις «αλβανικές περιοχές» (treva shqiptare) που έμειναν εκτός αλβανικού κράτους περιλαμβάνονται το Κοσσυφοπέδιο, τμήματα του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, η μισή έκταση των Σκοπίων και βέβαια ολόκληρη η ΒΔ Ελλάδα, με τους Νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και το βόρειο τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη χώρα μας, στο κεφάλαιο «Οι αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», αναφέρονται τα εξής: «Είναι αλβανικές περιοχές που αδίκως προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1913 από το Συμβούλιο των Πρεσβευτών.
Οι ιστορικές εξελίξεις, οι μαζικές βίαιες μετακινήσεις των αυτοχθόνων αλβανικών πληθυσμών και η έλλειψη επίσημων στοιχείων δυσκολεύουν των προσδιορισμό των αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα και κυρίως των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των συγκεκριμένων περιοχών. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στη Βορειοδυτική Ελλάδα, νότια της “Μακεδονίας” και νοτιοανατολικά της Αλβανίας μέχρι τον κόλπο της Άρτας και αποτελείται από τις περιοχές Τσαμουριά, Φλώρινα, κ.λπ.».
Οι συγγραφείς του βιβλίου υποστηρίζουν πως η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει «εθνοκάθαρση» με στόχο τον αφανισμό των Αλβανών που ζούσαν εκεί. Ο χάρτης με τη Μεγάλη Αλβανία και τις όμορες «αλβανικές περιοχές» κοσμεί το εξώφυλλο τόσο του βιβλίου όσο και του τετραδίου ασκήσεων των μαθητών που καλούνται, για παράδειγμα, να ζωγραφίσουν τις περιοχές της Ελλάδας όπου ζουν… Αλβανοί ή να απαντήσουν στα ερωτήματα: «Ποιες είναι οι αλβανικές περιοχές της Ελλάδας;» ή «Αναφέρετε τις εκδιώξεις που υπέστησαν οι Αλβανοί από τις ελληνικές αρχές».


onalert.gr

Η Τουρκία κλείνει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου για Ελλάδα.



ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV που μεταδίδει την είδηση με τίτλο ” Η Τουρκία σταματά την πώληση αερίου στην Τουρκία” η Άγκυρα ετοιμάζεται να διακόψει την πώληση φυσικού αερίου στην Ελλάδα.


Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τις δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας που τονίζει πως η Άγκυρα θα σταματήσει να πουλά 750 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου απο το Αζερμπαϊτζάν για να το χρησιμοποιεί στην εσωτερική κατανάλωση. Σύμφωνα με το NTV το υψηλόβαθμο στέλεχος τονίζει ” οι υπογραφές με το Αζερμπαϊτζάν θα πέσουν στο επόμενο διάστημα.



Η Τουρκία θα εξακολουθεί να αγοράζει απο το Αζερμπαϊτζάν 6.6 δισ. κυβικά φυσικού αερίου αλλά οι εξαγωγές αερίου προς την Ελλάδα που συνεχίζονται απο το 2008 θα σταματήσουν. Την ποσότητα αυτή θα την πουλήσει απ’ ευθείας στην Ελλάδα.”


Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Τουρκίας τονίζει οτι η Ελλάδα θα μπορεί να αγοράζει Αζερικό αέριο μέσω Τουρκίας όμως θα πρέπει να πληρώνει τέλη διέλευσης, χωρίς να διευκρινίζει το ποσό.


Το NTV τονίζει πως η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου ΒΟΤΑŞ έχει σαν στόχο να μειώσει τη τιμή της αγοράς φυσικού αερίου απο το Αζερμπαϊτζάν και με την αγορά και του μεριδίου της Ελλάδας πιθανότατα θα έχει πετύχει το στόχο αυτό.

πηγη
 
Το αλίευσα ΕΔΩ http://nationalpride.wordpress.com/2011/...%CE%B9/

Aργότερα θα κάνω κάτι - Μητροπολίτης Σουρόζ Αντώνιος (Μπλουμ)


Ο απόστολος Παύλος σε μία από τις επιστολές του λέει ότι πρέπει να βιαστούμε να ζήσουμε, επειδή ο χρόνος είναι απατηλός. Ζούμε όλες τις μέρες της ζωής μας σαν να γράφουμε βιαστικά, απρόσεχτα, ένα πρόχειρο γραφτό που μια μέρα θα καθαρογραφεί. Είναι σαν να ετοιμαζόμαστε να κτίσουμε και μαζεύουμε όλα τα χρειώδη που αργότερα θα οργανωθούν σε ομορφιά, αρμονία και νόημα. Ζούμε μ' αυτό τον τρόπο, χρόνο με το χρόνο, δίχως να ολοκληρώνουμε ή να τελειοποιούμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε, επειδή έχουμε καιρό μπροστά μας. Λέμε στον εαυτό μας: αργότερα θα κάνω κάτι, αυτό μπορεί να γίνει αργότερα, κάποια μέρα θα κάνω το καθαρογράψιμο. Αλλά τα χρόνια περνούν και δεν κάνουμε τίποτε.
Μητροπολίτης Σουρόζ Αντώνιος (Μπλουμ)

Είναι γεγονός: Δεύτερο Βόσπορο χτίζει ο Ερντογάν! Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα-δείτε το βίντεο

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ


Tουλάχιστον 10 δισ. δολάρια θα είναι το κόστος της κατασκευής του “δεύτερου Βοσπόρου” στην Κων/πολη.


Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τόπμπας.


Η διώρυγα που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά θα είναι μήκους 45 χιλιομέτρων, βάθους 25 μέτρων και πλάτους 145 μέτρων.


” Ο Μωάμεθ ο Πορθητής οδήγησε τα καράβια πάνω στη ξηρά, και έφερε μια λαμπρή εποχή” δήλωσε ο Ερντογάν σδτην ομιλία του για το σχέδιο του για τη διώρυγα.


” Η διώρυγα του Παναμά , η διώρυγα της Κορίνθοου θα είναι μικρά σχέδια σε αυτό που θα φτιάξουμε εμείς” δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.


Οταν ολοκληρωθεί το σχέδιο η Κων/πολη θα αποτελείται απο δυο χερσονήσους και ενα νησί.


Η Ευρωπαϊκη οχθη της Πόλης θα είναι νησί!


Αποστρατοί αξιωματικοί του τουρκικού στρατού τονίζουν οτι ο “δευτερος Βόσπορος” θα αυξήσει την προστασία της Κων/πολης απο τις απειλές που μπορούν να προέλθουν απο τη Δύση.






O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το “τρελό σχέδιο” που είχε προαναγγείλει σχετικά με την Κων/πολη. Ο τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε οτι η κυβέρνηση του θα κατασκευάσει έναν “δεύτερο Βόσπορο” στην Κων/πολη. Ο “δευτερος Βόσπορος” θα είναι μια νέα διώρυγα που θα κατασκευαστεί πιθανότατατα 60 χιλιόμετρα δυτικά απο το Βόσπορο και θα συνδέει τη Μαύρη Θάλαασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά.


” Θα είναι μια διώρυγα που θα έχει μήκος 45-50 χιλιόμετρα. Το όνομα του θα είναι “Κanal Istanbul”. Μέσα απο την Κων/πολη θα περνούν δυο θάλασσες. Απο τη διώρυγα θα περνούν τα μεγαλύτερα πλοία του κόσμου”


Ο Ερντογάν δήλωσε οτι η τρίτη γέφυρα που θα περνά απο το Βόσπορο θα περνά και απο τη διώρυγα.


Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε οτι με το σχέδιο αυτό θα αποσυμφορηθεί η κίνηση στο Βόσπορο και θα προστατευθεί το περιβάλλον.


Στο σημείο οπου θα κατασκευαστεί η διώρυγα ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε οτι θα κατασκευαστεί και το μεγαλκύτερο αεροδρόμιο της Τουρκίας.


Ο τούρκος πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε το κόστος και τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου.


Με την κατασκευή αυτής της διώρυγας φαίνεται πως θα αποσυμφορηθεί ο Βόσπορος καθώς τα πλοία που περιμένουν ακόμη και 2 ημέρες για να περάσουν τα “Στενά” τώρα θα μπορούν να περνουν μεσα σε λίγες ώρες. Αρα θα μειωθεί το πλεονέκτημα που θα είχε ο πετρελαιαγωγός “Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη”


Ενα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τη συνθήκη του Μοντρέ. Σύμφωνα με αυτή τη συνθήκη στο Βόσπορο και στα Δαρδανέλια τα πλοία μπορούν να περνουν ελεύθερα, ανεξάρτητα απο το φορτίο τους και ανεξάρτητα απο τη χώρα προέλευσης τους. Θα ισχύει το ίδιο και στη διώρυγα του Ερντογάν.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 http://www.youtube.com/watch?v=gn6DwSicLkY&feature=player_embedded#at=100

 Το αλίευσα ΕΔΩ http://nationalpride.wordpress.com/2011/04/2...9/#more-77046

Το Ευαγγέλιο και ο Απόστολος της Κυριακής του Θωμά

Το Ευαγγέλιο   της Κυριακής του Θωμά
Ιωάν. 19-31

19.Ούσης ουν οψίας τη ημέρα εκείνη τη μιά των σαββάτων, και των θυρών κεκλεισμένων όπου ήσαν οι μαθηταί συνηγμένοι δια τον φόβον των Ιουδαίων, ήλθεν ο Ιησούς και έστη εις το μέσον, και λέγει αυτοίς· ειρήνη υμίν,
20.και τούτο ειπών έδειξεν αυτοίς τας χείρας και την πλευράν αυτού. εχάρησαν ουν οι μαθηταί ιδόντες τον Κύριον.
21.είπεν ουν αυτοίς ο Ιησούς πάλιν· ειρήνη υμίν. καθώς απέσταλκέ με ο πατήρ, καγώ πέμπω υμάς.
22.και τούτο ειπών ενεφύσησε και λέγει αυτοίς· λάβετε Πνεύμα Άγιον·
23.αν τινών αφήτε τας αμαρτίας, αφίενται αυτοίς, αν τινών κρατήτε, κεκράτηνται.
24.Θωμάς δε εις εκ των δώδεκα, ο λεγόμενος Δίδυμος, ουκ ην μετ΄ αυτών ότε ήλθεν ο Ιησούς.
25.έλεγον ουν αυτώ οι άλλοι μαθηταί· εωράκαμεν τον Κυριον. ο δε είπεν αυτοίς· εάν μη ίδω εν ταις χερσίν αυτού τον τύπον των ήλων, και βάλω τον δάκτυλόν μου εις τον τύπον των ήλων, και βάλω την χείρά μου εις την πλευράν αυτού, ου μη πιστεύσω.
26.Και μεθ΄ ημέρας οκτώ πάλιν ήσαν έσω οι μαθηταί αυτού και Θωμάς μετ΄ αυτών. έρχεται ο Ιησούς των θυρών κεκλεισμένων, και έστη εις το μέσον και είπεν· ειρήνη υμίν.
27.είτα λέγει τω Θωμά· φέρε τον δάκτυλόν σου ώδε και ίδε τας χείράς μου, και φέρε την χείρά σου και βάλε εις την πλευράν μου, και μη γίνου άπιστος,
28.αλλά πιστός. και απεκρίθη Θωμάς και είπεν αυτώ· ο Κύριός μου και ο Θεός μου.
29.λέγει αυτώ ο Ιησούς· ότι εώρακάς με, πεπίστευκας· μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες.
30.Πολλά μεν ουν και άλλα σημεία εποίησεν ο Ιησούς ενώπιον των μαθητών αυτού, α ουκ έστι γεγραμμένα εν τω βιβλίω τούτω·
31.ταύτα δε γέγραπται ίνα πιστεύσητε ότι Ιησούς εστίν ο Χριστός ο υιός του Θεού, και ίνα πιστεύοντες ζωήν έχητε εν τω ονόματι αυτού.


Ο Απόστολος  της Κυριακής του Θωμά
Πράξ. ε΄12-20

12.Δια δε των χειρών των αποστόλων εγίνετο σημεία και τέρατα εν τω λαώ πολλά· και ήσαν ομοθυμαδόν άπαντες εν τη στοά Σολομώντος·
13.των δε λοιπών ουδείς ετόλμα κολλάσθαι αυτοίς, αλλ΄ εμεγάλυνεν αυτούς ο λαός·
14.μάλλον δε προσετίθεντο πιστεύοντες τω Κυρίω πλήθη ανδρών τε και γυναικών,
15.ώστε κατά τας πλατείας εκφέρειν τους ασθενείς και τιθέναι επί κλινών και κραβάττων, ίνα ερχομένου Πέτρου καν η σκιά επισκιάση τινί αυτών.
16.συνήρχετο δε και το πλήθος των πέριξ πόλεων εις Ιερουσαλήμ φέροντες ασθενείς και οχλουμένους υπό πνευμάτων ακαθάρτων, οίτινες εθεραπεύοντο άπαντες.
17.Αναστάς δε ο αρχιερεύς και πάντες οι συν αυτώ, η ούσα αίρεσις των Σαδδουκαίων, επλήσθησαν ζήλου
18.και επέβαλον τας χείρας αυτών επί τους αποστόλους, και έθεντο αυτούς εν τηρήσει δημοσία.
19.άγγελος δε Κυρίου δια της νυκτός ήνοιξε τας θύρας της φυλακής, εξαγαγών τε αυτούς είπε·
20.πορεύεσθε, και σταθέντες λαλείτε εν τω ιερώ τω λαώ πάντα τα ρήματα της ζωής ταύτης.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ακόμη ένα video εξοικείωσης των πολιτών με την τεχνολογία RFID

σχόλιο ID-ont: Ένα ακόμη video που παρουσιάζει με απλό και εύπεπτο τρόπο τα "πλεονεκτήματα" της τεχνολογίας RFID. Παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο ο πολίτης θα "εξυπηρετηθεί" με αυτήν την τεχνολογία. 

Δεν αγνοεί την ανησυχία των αντιδρώντων όσον αφορά την ιδιωτικότητα και τον κίνδυνο που συνεπάγεται η τεχνολογία αυτή για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Σμικραίνει όμως αυτόν τον υπαρκτό, τεράστιο κίνδυνο, κάνοντας μια μικρή αναφορά σε αυτόν, μόνο λίγων δευτερολέπτων και αντιπαραθέτει την υποτιθέμενη προστασία που θα προσφέρει σε αυτό το θέμα η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την νομοθεσία που θα υιοθετήσει.

Λες και μπορεί η νομοθεσία να μας προστατέψει από τους κακόβουλους διαχειριστές των βάσεων δεδομένων ή από τους hackers που μπορούν να διαλύσουν κάθε "ασφαλή" βάση δεδομένων!

Αυτό το video είναι ακόμη μια απόδειξη για το πόσο φοβούνται την υγιή αντίδραση των ενημερωμένων πολιτών και γι'αυτό αρνούνται πεισματικά να πούνε όλη την αλήθεια στους πολίτες. Μόνο γλυκανάλατα video σαν κι αυτό δημιουργούν...

Δείτε το video και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:


                                                                                                                                                                                   
What is RFID? - Explania

Το αλίευσα ΕΔΩ http://id-ont.blogspot.com/2011/04/video-rfid.html

Ο Αντιπρόεδρος της Βρετανικής κυβέρνησης υπόσχεται να καταστραφούν οι κάρτες του πολίτη

Ο Αντιπρόεδρος της Βρετανικής κυβέρνησης Nick Clegg υπόσχεται σε ομιλία του την υλοποίηση της δέσμευσης του να καταστραφούν οι εκεί κάρτες του πολίτη και οι σχετικές βάσεις δεδομένων ώστε να αποκατασταθούν οι πολιτικές ελευθερίες των πολιτών! Δείτε από το 6:00.
Εμείς εδώ στην Ελλάδα τι κάνουμε;
Το αλίευσα ΕΔΩ http://thriskeftika.blogspot.com/2011/04/blog-post_3762.html

Οἱ Ἅγιοί τῆς διπλανῆς πόρτας... Bίντεο.


Πατὴρ Παϊσιος, Πατὴρ Πορφύριος, Πατὴρ Ἰάκωβος Τσαλίκης. Τρεῖς ἅγιες πραγματικὰ μορφὲς τῶν τελευταίων δεκαετιῶν. Τρεῖς χαρισματουχοι ἀνθωποι ποὺ ἀπέδειξαν ὅτι παρὰ τὶς δυσκολίες τῆς ἐποχῆς μας, τίποτα δὲν μᾶς ἐμποδίζει ἀπὸ τὸ νὰ ἁγιάσουμε ἀκόμα καὶ ἂν ζοῦμε μέσα στὸν κόσμο. Εὔστοχα χαρακτηρίστηκαν ὡς οἱ Ἅγιοί της διπλανῆς πόρτας. Πράγματι, ἡ ζωὴ τοὺς ἀπέδειξε πόσο κοντὰ βρίσκονταν στὸν κουρασμένο ἄνθρωπο μὲ μοναδικό τους μέλημα νὰ ἁπαλύνουν τὸν πόνο, σωματικὸ καὶ ψυχικό, καὶ νὰ τοῦ δείξουν τὸν δρόμο γιὰ τὴ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν.

Καὶ οἱ τρεῖς τους, ὁ καθένας σὲ διαφορετικὸ τόπο, κατόρθωσαν νὰ ἀναθερμάνουν τὴν πίστη πλήθους κόσμου ποὺ συννέρεε κατὰ χιλιάδες καθημερινὰ ζητώντας μίαν ἀπαντοχή, ἕνα στήριγμα καὶ μία συμβουλή. Μπορεῖ βέβαια νὰ μὴν ἔχει γίνει ἐπίσημα ἡ ἁγιοκατάταξή τους, ἀλλὰ ἡ κοινὴ γνώμη καὶ οἱ μαρτυρίες πολλῶν πιστῶν ἀποδεικνύουν τοῦ λόγου τὸ ἀληθές. Δεῖτε τὸ παρακάτω βίντεο ποὺ παρουσιάζει τὴν ἁγία ζωὴ τοὺς μέσα ἀπὸ μαρτυρίες ἀνθρώπων ποὺ τοὺς γνώρισαν…

 
Το αλίευσα ΕΔΩ http://epirus-ellas.blogspot.com/2011/04/b.html

ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ δια ανηλίκους!



Προσοχή!!! Κρατείστε την τηλεόραση κλειστή για όσο περισσότερο μπορείτε...Δείτε τι σερβίρουν στα παιδιά μας...χωρίς εμείς να το πάρουμε χαμπάρι τα παιδιά μας έχουν κάνει το πρώτο σεμινάριο για τη μύησή τους στη Μασονία.






 

http://www.youtube.com/watch?v=hx8dgHMRMvo&feature=player_embedded

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/04/blog-post_9661.html#ixzz1Kr0BpVnv

Προμήθεια πυρομαχικών πολυβομβιδοβόλων από τον Ελληνικό Στρατό

Σύμφωνα με έγγραφο της ΓΔΑΕΕ (το οποίο αν και έφερε τη διαβάθμιση εμπιστευτικού ανέβηκε στη “Διαύγεια”…), με επείγουσες διαδικασίες υλοποιείται η προμήθεια 265.000 βομβίδων 40mm υψηλής ταχύτητας από την ΕΑΣ ΑΒΕΕ για την κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού και συγκεκριμένα για χρήση από τα πολυβομβιδοβόλα GMG. Οι 69.000 βομβίδες είναι Υψηλής Εκρηκτικότητας Διπλής Χρήσης (HEDP-T) με ικανότητα θραυσματοποίησης, για χρήση κατά προσωπικού αλλά και δυνατότητες διάτρησης 80mm σε μαλακό χάλυβα, για χρήση κατά ελαφρών οχυρώσεων και τεθωρακισμένων οχημάτων. Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει συνολικά 633 πολυβομβιδοβόλα GMG με διόπτρες νυκτερινής παρατήρησης και σκόπευσης NS-685C κατασκευής της Θέων Αισθητήρες AEBE, εκ των οποίων τα 165 βρίσκονται επί οχημάτων Μ1115GR.
Το αλίευσα ΕΔΩ http://www.strategyreport.gr/?p=9964

Ἀνάγκη συντονισμένης ἀντίδρασης τοῦ θεολογικοῦ καὶ ἐκκλησιαστικοῦ κόσμου γιὰ τὰ Θρησκευτικὰ στὸ Νέο Λύκειο



Μετὰ ἀπὸ ἀπόφαση τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου ποὺ ἐλήφθη στὴ συνεδρίαση τῆς 13ης Ἀπριλίου 2011, τὸ προσεχὲς Σάββατο, 30 Ἀπριλίου 2011 στὸ Διορθόδοξο Κέντρο τῆς Ἐκκλησίας στὴν Ἱερὰ Μονὴ Πεντέλης θὰ πραγματοποιηθεῖ Ἡμερίδα σχετικὰ μὲ τὶς ὧρες τῶν Θρησκευτικῶν στὸ Λύκειο. Στὴ συνάντηση ἔχουν κληθεῖ καὶ θὰ συμμετάσχουν ἐκπρόσωποι τῶν Θεολογικῶν Σχολῶν Ἀθηνῶν καὶ Θεσσαλονίκης καὶ τῶν θεολογικῶν ἑνώσεων ὅλης της χώρας.
Γιὰ νὰ εἶναι ἀποτελεσματικὴ ἡ συνάντηση αὐτὴ ἀπαιτεῖται ἡ σαφής, ξεκάθαρη καὶ σύσσωμη ἀντίδραση πρὸς τὶς προβλέψεις γιὰ τὸ μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν ποὺ περιέχονται στὸ σχέδιο γιὰ τὸ Νέο Λύκειο ποὺ ἀνακοίνωσε τὸ Ὑπουργεῖο Παιδείας. Ὅλοι συμφωνοῦν ὅτι τὸ μάθημα πρέπει νὰ διατηρήσει τὸν ὑποχρεωτικό του χαρακτήρα σὲ ὅλες τὶς τάξεις τοῦ Λυκείου καὶ νὰ διδάσκεται τουλάχιστον στὶς ὧρες ποὺ διδάσκεται μέχρι σήμερα. Μία κοινὴ ἀπόφαση τῶν ἐκπροσώπων τοῦ θεολογικοῦ κόσμου καὶ...
τῆς Συνόδου ποὺ θὰ ἀπαιτεῖ τὰ αὐτονόητα γιὰ τὸ θρησκευτικὸ μάθημα στὸ Λύκειο μπορεῖ νὰ ὁδηγήσει τὴν κυβέρνηση σὲ ἀναθεώρηση τοῦ σχεδίου ποὺ ἀνακοινώθηκε καὶ ποὺ ὑποβαθμίζει ποικιλοτρόπως τὸ μάθημα... Έστω καὶ τὴν ἔσχατη αὐτὴ ὥρα Ἐκκλησία καὶ Θεολόγοι πρέπει νὰ ὑψώσουμε φωνὴ διαμαρτυρίας ἐγκαταλείποντας τὴν τακτική της σιωπῆς καὶ τῶν καλῶν σχέσεων, τὴν ὁποία δείχνουν νὰ ἐκμεταλλεύονται οἱ κυβερνῶντες. 


Καὶ κάτι τελευταῖο. Ὅπως ὁ ἴδιος ὁ Ἀρχιεπίσκοπος δήλωσε τὶς προσεχεῖς ἡμέρες θὰ συναντηθεῖ μὲ τὸν πρωθυπουργὸ μὲ κύριο θέμα τὴν συνεργασία γιὰ τὴν ἀντιμετώπιση τῆς οἰκονομικῆς κρίσης καὶ τὴν ἀποδέσμευση τῆς ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας προκειμένου νὰ χρησιμοποιηθεῖ γιὰ ἔργα φιλανθρωπίας. Μία συνάντηση ὡστόσο μὲ τὸν πρωθυπουργὸ εἶναι εὐκαιρία πρώτης τάξεως ὥστε νὰ τεθεῖ καὶ τὸ φλέγον ζήτημα τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν ἄμεσα ἀπὸ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο καὶ νὰ δοθεῖ ἔτσι ὁριστικὴ λύση μὲ πρωθυπουργικὴ πιθανὴ παρέμβαση. Τὸ ἐνδιαφέρον γιὰ τὴν νεολαία πρέπει νὰ ἀποδεικνύεται μὲ πράξεις καὶ ὄχι νὰ ἐξαντλεῖται σὲ ἀφηρημένες δηλώσεις ἢ σὲ ἐκ τῶν ὑστέρων δάκρυα πάνω ἀπὸ τὰ συντρίμμια τῆς παιδείας μας καὶ τῆς ζωῆς τῶν νέων της πατρίδας μας.
ΘρησκευτικὰΤο αλίευσα ΕΔΩ http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2011/04/blog-post_2313.html#more

Στενά Βοσπόρου και Δαρδανελλίων

Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από παλαιότερη εργασία μου σχετικά με το στρατηγικό περιβάλλον της Μεσογείου. Θεώρησα σκόπιμη τη δημοσίευσή του με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του μεγαλεπίβολου σχεδίου της Τουρκίας για τη διάνοιξη ενός δεύτερου καναλιού δυτικά της Πόλης.
 
 Δρ. Ι. Παρίσης
Η επικοινωνία της Μεσογειακής Λεκάνης με τις γειτονικές της θάλασσες γίνεται μέσω τριών σημαντικών, από στρατηγικής άποψης, προσβάσεων – το Στενό του Γιβραλτάρ στη δύση, τη Διώρυγα του Σουέζ στα νοτιοανατολικά και τα Στενά Βοσπόρου-Δαρδανελίων στα βορειοανατολικά. Τα τελευταία είναι δύο στενοί και επιμήκεις πορθμοί μέσω των οποίων επικοινωνεί ο Εύξεινος Πόντος με τη Μεσόγειο και η Ευρώπη με την Ασία.
Τα Στενά Βοσπόρου-Δαρδανελίων αποτελούν ενιαίο χώρο, από οικονομικής και στρατηγικής πλευράς, δεδομένου ότι ικανοποιούν τους ίδιους σκοπούς, ευρισκόμενοι ο ένας στη συνέχεια του άλλου. Ο Βόσπορος (Bosporus, τουρκ. Istanbul Bogazi) είναι ο δίαυλος που ενώνει τον Εύξεινο Πόντο με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, η οποία συνδέεται με το Αιγαίο Πέλαγος μέσω του διαύλου των Δαρδανελλίων (τουρκ. Canakkale Bogazi). Τα στενά αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα για τη ναυσιπλοΐα.

Ο Βόσπορος έχει μήκος περίπου 16,74 ναυτικά μίλια, και μέσο εύρος 0,81 ναυτικά μίλια, ενώ στο στενότερο σημείο το εύρος φτάνει μόνο στα 0,378 ναυτικά μίλια. Τα Στενά του Βοσπόρου παρουσιάζουν διάφορες κλειστές στροφές. Τα πλοία  που το διασχίζουν είναι υποχρεωμένα να τροποποιούν την πορεία τους τουλάχιστον 12 φορές. Στο στενότερο σημείο, το Καντήλι (700μ), απαιτείται αλλαγή πορείας κατά 45ο. Στο σημείο αυτό η ταχύτητα του ρεύματος μπορεί να φτάσει στους 7-8 κόμβους. Στο Γενίκιοϊ, η ανάγκη αλλαγής πορείας είναι 85ο. Στις στροφές αυτές (Καντήλι και Γενίκιοϊ) όπου η ορατότητα πριν και κατά τη διάρκεια της αλλαγής πορείας, είναι κακή, τα πλοία που προσεγγίζουν από την αντίθετη κατεύθυνση δεν μπορούν να δουν πίσω από τη στροφή. Επίσης υπάρχει πολύ βαριά κυκλοφορία πορθμείων στο στενό, τα οποία συνδέουν την ευρωπαϊκή με την ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης.  Υπάρχουν δύο γέφυρες, μήκους 5,5 χιλιομέτρων, που συνδέουν τις δύο ακτές του Βοσπόρου. Το τμήμα των Δαρδανελλίων παρουσιάζει διαφορετική εδαφική διαμόρφωση. Οι βόρειες ακτές του πορθμού – στη χερσόνησο της Καλλίπολης – είναι βραχώδεις και απόκρημνες και σχεδόν ακάλυπτες από βλάστηση, ενώ οι όχθες επί της ασιατικής  ακτής είναι επίπεδες, πεδινές και με πλούσια βλάστηση. Αμφότερες οι ακτές παρουσιάζουν πτυχώσεις με ακρωτήρια και όρμους.
Tα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων δέχονται τη μεγαλύτερη κυκλοφορία πλοίων παγκοσμίως (διέρχονται ετησίως 50.000 πλοία, από τα οποία 5.500 πετρελαιοφόρα) τα οποία έχουν κατά βάση προορισμό τη νότια και τη δυτική Ευρώπη. Τα μεγαλύτερα πλοία που μπορούν να διέλθουν είναι τα πετρελαιοφόρα κλάσης Suezmax (120.000-200.000 τόνων). Η Τουρκία έχει επιβάλλει κατά την τελευταία δεκαετία περιορισμούς στη διέλευση των πετρελαιοφόρων από το στενό του Βοσπόρου, οι οποίες έχουν ως συνέπεια την απαγόρευση διέλευσης τη νύκτα σε πλοία με μήκος μεγαλύτερο των 200μ. που στην πράξη σημαίνει απαγόρευση σε όλα σχεδόν τα πλοία που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο και πολλά που μεταφέρουν διάφορα προϊόντα πετρελαίου. Τα προβλήματα συσσώρευσης μεγάλου αριθμού πλοίων, που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς επίσης και οι μεγάλοι ναύλοι που έχει επιβάλλει η Τουρκία, οδήγησαν στην κατασκευή αγωγών μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών που παρακάμπτουν τα Στενά.
Τα Στενά αυτά συνιστούν τον σημαντικότερο ζωτικό χώρο της Βαλκανικής χερσονήσου, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι δι’ αυτών διέρχονται (και ελέγχονται) δύο στρατηγικές αρτηρίες, επί των οποίων στοιχίζονται άξονες γεωστρατηγικής επιρροής:
1)    Η χερσαία αρτηρία, που φέρει άμεσα σε επικοινωνία την Ευρώπη με τη Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή, και
2)   Η θαλάσσια αρτηρία, που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο θάλασσα.
Το αλίευσα ΕΔΩ http://parisis.wordpress.com/2011/04/28/%...%CE%BD/

Κανείς δεν είναι πιο άμυαλος από το δούλο των χρημάτων

24803_1169275770884_1797672678_347708_831344_n.jpg


Τί πιο ανόητο, λοιπόν, από το να μη γνωρίζεις πως θ' αποκτήσεις το μεγαλύτερο κέρδος; Γιατί τα χρήμα­τα πρέπει να τ' αποκτάει κανείς σαν πραγματικός κύ­ριος και όχι σαν δούλος τους. Κανείς δεν είναι πιο άμυαλος από το δούλο των χρημάτων.

Νομίζει ότι τα εξουσιάζει, ενώ εκείνα τον εξουσιάζουν. Ενώ στην πραγματικότητα έχει σκλαβώσει τον εαυτό του, ικα­νοποιείται σαν να είναι αφέντης.

Ενώ βλέπει έναν λυσσασμένο σκύλο να ορμάει εναντίον της ψυχής του, αντί να τον δέσει και να τον λιώσει από την πείνα, του δίνει όλο και περισσότερη τροφή, για να γίνει πιο φοβερός και να του επιτεθεί με μεγαλύτερη ορμή.


  Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Το αλίευσα ΕΔΩ http://1myblog.pblogs.gr/2010/05/615706.html

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ανάλυση για τη Λιβύη:Η κρίση και η διεθνής κοινότητα.








Του υποστρατήγου ε.α. Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Ανάλυση για το
Institute for Security and Defence Analysis – ISDA
17 Ag. Sikelianou Street, Neo Psychico, Athens 15 451, Greece. Tel.: +30 211 015 3504, +30 211 012 5525, Fax: +30 211 012 5526 www.i-sda.org

Στην παρούσα ανάλυση θα επιχειρηθεί η καταγραφή όλων των πτυχών της κρίσης που δημιουργήθηκε στη Λιβύη, της στάσης των διεθνών οργανισμών και των ενδιαφερομένων κρατών, καθώς επίσης και της παρουσίας της Ελλάδας, αποσκοπώντας σε μία συγκεντρωτική παρουσίαση τόσο σε πολιτικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο.

Η λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα το κεντρικό και ανατολικό αυτής τμήμα έχει διαχρονικά, για συγκεκριμένους λόγους κάθε εποχή, ιδιαίτερη στρατηγική βαρύτητα. Λόγω όμως των ιδιαιτεροτήτων και των εσωτερικών ανταγωνισμών (φυλετικών, θρησκευτικών, κ.λ.π.) κάθε κράτους, του ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, των ενεργειακών πόρων και φυσικά του Παλαιστινιακού προβλήματος δεν κατέστη δυνατόν να αναπτυχθεί σταθερό σύστημα περιφερειακής ασφαλείας, παρομοίων των ευρωπαϊκών, που θα εγκαθιστούσε διαρκή ειρήνη. Αυτό μέχρι σήμερα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει γεωπολιτικά μία αστάθεια, με άμεσες επιπτώσεις όχι μόνο στην ευρύτερη περιφέρεια αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Η διεθνής κοινότητα και η κρίση στη Λιβύη
Οι πολιτικοί τριγμοί που άρχισαν πριν από τέσσερις περίπου μήνες στην Τυνησία και εξαπλώθηκαν αυξητικά σε ένταση στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής για διαφορετικούς όμως λόγους σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οδηγούν σε «τεκτονικές αλλαγές» του γεωστρατηγικού τοπίου. Με αποκορύφωμα πλέον την κρίση στη Λιβύη οφειλόμενη πρωτίστως στη βίαιη αντίδραση του συνταγματάρχη Καντάφι στις κατ’ αρχήν ειρηνικές-άοπλες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες της πλειοψηφίας των πολιτών της Λιβύης, η διεθνής κοινότητα ως σύνολο αλλά και πολλές χώρες σε ατομικό – εθνικό επίπεδο, καλούνται να διαχειρισθούν τη μείζονα αυτή υπόθεση.
Κρίνεται σκόπιμο να γίνει μία συνοπτική αναδρομή των εξελίξεων. Μετά από τη διάρκειας δύο εβδομάδων ασταμάτητη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βεγγάζη, την Τρίπολη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Λιβύης, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ εξέδωσε την 26η Φεβρουαρίου 2011 ομοφώνως το υπ’ αριθμ. 1970 ψήφισμά του, επιβάλλοντας κυρώσεις κατά
της Λιβύης. Μεταξύ άλλων επιβάλλεται εμπάργκο όπλων αλλά και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων αξιωματούχων του καθεστώτος Καντάφι. Με το ίδιο ψήφισμα, το σημαντικό αυτό όργανο συλλογικής ασφαλείας, καλούσε την πολιτική ηγεσία της Λιβύης να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η βία στη χώρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΣΑ αποφάσισε επίσης να παραπέμψει στο ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο τη διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Έτσι είχαμε την πρώτη αντίδραση της ∆ιεθνούς Κοινότητας, με το κύριο θεσμικό της όργανο, τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Παράλληλα ακούστηκαν και οι πρώτες προτροπές και «προσκλήσεις» για άμεση παραίτηση του Λίβυου ηγέτη από τους προέδρους των ΗΠΑ, της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίδας Καγκελαρίου με την επισήμανση ότι ο Καντάφι «έχει χάσει κάθε ίχνος νομιμότητας». Μέχρι εκείνες τις ημέρες σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών από τις βίαιες συγκρούσεις στη χώρα είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Κατά πάγια τακτική του ΣΑ, το ψήφισμα υπ’ αριθμ. 1970 εκτός των κυρώσεων που περιελάμβανε, αποτελούσε και προειδοποίηση για τον Καντάφι ο οποίος όχι μόνο το αγνόησε παντελώς αλλά έσπευσε να καταστείλει τη μετασχηματισθείσα από απλές διαδηλώσεις σταδιακά σε εξέγερση του σημαντικότερου μέρους των πολιτών του, και επειδή δεν πρέπει να παραλείπουμε και τη φυλετική δομή του κράτους του, που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των φυλών που απαρτίζουν το Λιβυκό έθνος. Με την επέκταση και την εντατικοποίηση της καταστολής φαίνεται τελικά ότι πραγματοποίησε την απειλή του για «χωρίς έλεος» συντριβή των μαζών που επαναστάτησαν και την πόρτα–πόρτα εκκαθάριση της χώρας του από «τους γεμάτους ναρκωτικά πράκτορες του εχθρού» ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε κάποιες χιλιάδες. Με τη συντριπτική ισχύ και τη βοήθεια ξένων μισθοφόρων που δρούσαν κυρίως εντός των αστικών περιοχών (στις περισσότερες των περιπτώσεων ως ακροβολιστές που έβαλλαν αδιακρίτως κατά των αμάχων), επέτυχε σε μεγάλο βαθμό την ανακατάληψη και τον έλεγχο των περισσοτέρων πόλεων που είχαν περάσει στον έλεγχο των επαναστατών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω γεγονότα, και κυρίως τον κίνδυνο να καταληφθεί από τις καθεστωτικές δυνάμεις και το προπύργιο των επαναστατών στη Βεγγάζη, όπου εγκαταστάθηκε η έδρα της ήδη αναγνωρισθείσης από τη Γαλλία την 11η Μαρτίου 2011, Εθνικής Μεταβατικής Κυβέρνησης της Λιβύης, το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδρίασε εκ νέου μετά από αίτηση του Αραβικού Συνδέσμου και εξέδωσε την 17η Μαρτίου 2011 το υπ’ αριθμ. 1973 ψήφισμα του. Το ψήφισμα αυτό αν και «μεγάλο σε έκταση» εμπεριέχει με σαφή τρόπο τα στοιχεία που απαιτούνται για να δώσει τη νομική βάση για τις περαιτέρω ενέργειες. Από τη ψηφοφορία απείχαν η Κίνα, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Γερμανία, η Ινδία και η Βραζιλία (συμπτωματικά ή όχι οι τρεις τελευταίες διεκδικούν θέση μόνιμου μέλους στο ΣΑ) ενώ σημειώνουμε ότι οι τρεις αφρικανικές χώρες, η Γκαμπόν, η Νιγηρία και η Νότια Αφρική (μέλη της Αφρικανικής Ένωσης), που είναι μη μόνιμα μέλη, ψήφισαν υπέρ.

∆ιερμηνεύοντας τα κύρια σημεία του ψηφίσματος προκύπτει ότι η όλη διατύπωση του αναφέρεται στην προστασία του πληθυσμού από επιθέσεις προερχόμενες από την κυβέρνηση της χώρας. Επιπροσθέτως υπάρχει η ειδική μνεία ότι η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» γεγονός που δίνει τη νομική βάση για χρήση στρατιωτικής ισχύος σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Το ψήφισμα εξουσιοδοτεί τα μέλη του οργανισμού είτε ατομικά σε εθνικό επίπεδο, είτε μέσω των περιφερειακών οργανισμών ασφαλείας, είτε ακόμα μέσω άλλων διευθετήσεων, για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, για την προστασία των πολιτών που βρίσκονται υπό την απειλή των Λιβυκών κυβερνητικών δυνάμεων ενώ ειδικά και με κατηγορηματικό τρόπο αναφέρεται η Βεγγάζη. Η Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων (ΖΑΠ) και το εμπάργκο όπλων είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για την υλοποίηση των προαναφερθέντων. Ο αποκλεισμός της ξένης κατοχής και ότι είναι μία επιχείρηση με σαφή όρια είναι άλλα δύο άξια μνείας στοιχεία, ενώ στο ψήφισμα τονίζεται ο σημαντικός ρόλος του Αραβικού Συνδέσμου. Με τη συγκεκριμένη διατύπωση εμφανίζεται ότι η αντίδραση στη λιβυκή κρίση δεν είναι απλώς μια δυτική ενέργεια ή μία «σταυροφορία» όπως ισχυρίσθηκε ο Καντάφι, και έσπευσε να αναπαράγει ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν (που μετά την παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ δεν συνέχισε τη ρητορική αυτή). Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι η ειδική αναφορά για παύση των εχθροπραξιών και ανακωχή δεν υποδεικνύει απομάκρυνση του Καντάφι έστω και αν κάποιοι δυτικοί ηγέτες ισχυρίζονται το αντίθετο. ∆εν θα παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ήδη από τον Απρίλιο 2006 το ΣΑ του ΟΗΕ επικύρωσε απόφαση της παγκόσμιας διάσκεψης κορυφής του 2005 που αναφέρεται στην «Ευθύνη Προστασίας», και η οποία εστιάζεται στην πρόληψη και την παύση εγκλημάτων πολέμου, της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της εθνοκάθαρσης. Χωρίς να αποτελεί νόμο, η απόφαση είναι δεσμευτική για όλα τα μέλη του ΟΗΕ.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητηθούν πέραν των όποιων ιδεαλιστικών λόγων και κάποιοι άλλοι, πιο «πρακτικοί», που συνετέλεσαν στην παρέμβαση. Στην κορυφή του καταλόγου εγγράφεται βέβαια το θέμα του πετρελαίου. Από εκεί και πέρα επισημαίνεται ότι η Γαλλία ανέλαβε την πρωτοβουλία βλέποντας τη σταδιακή απώλεια – υποσκέλιση της πολιτικής και οικονομικής ισχύος της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από τη Γερμανία, ενώ παράλληλα σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρεί σταδιακή μείωση της συνολικής της επιρροής. Σημαντικός λόγος της ηγετικής συμπεριφοράς της Γαλλίας ήταν όμως και η «εσωτερική κατανάλωση», καθόσον το σύνολο σχεδόν των πολιτών της είδαν αρνητικά τη μέχρι τελευταία στιγμή παροχή υποστήριξης προς τον πρώην πρόεδρο της Τυνήσιας Μπεν Αλί. Η Γαλλία με τις πρωτοβουλίες της έδειξε στις χώρες της Βόρειας Αφρικής ότι είναι ακόμα παρούσα και ότι είναι η πλέον ισχυρή στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο με γνώμονα πάντοτε τα ενεργειακά του συμφέροντα αλλά και τη δική του αύξηση επιρροής, στάθηκε δίπλα στις γαλλικές πρωτοβουλίες και ηγήθηκε από την αρχή των ενεργειών για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΣΑ, χωρίς όμως να είναι στον ίδιο βαθμό επιθετικό.
Αντιθέτως η Γερμανία προσπάθησε να περιορίσει τις βρετανικές και γαλλικές φιλοδοξίες και γι’ αυτό η αποχή της από την ψηφοφορία στο ΣΑ αλλά και η κωλυσιεργία της στη λήψη απόφασης στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την ανάληψη της ευθύνης εφαρμογής του ψηφίσματος 1973 του ΣΑ/ΟΗΕ. ∆εν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ήταν αντίθετη με την ιδέα του προέδρου Σαρκοζί για τη δημιουργία Ευρω – Μεσογειακής ένωσης.

Η Ιταλία, ανταγωνιστική της Γαλλίας, έχοντας στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τη Λιβύη, με ισχυρό συνδετικό παρελθόν αφού η αφρικανική χώρα ήταν στο παρελθόν αποικία της, αλλά και λόγω των δεσμών της οικογενείας Καντάφι με πολλά μέλη του Ιταλικού πολιτικού κόσμου, ήταν διστακτική στην αρχή και είχε αρκετές και σοβαρές επιφυλάξεις, ενώ εξ αρχής προέβαλε τον ρόλο του ΝΑΤΟ και δεν επιθυμούσε να ενεργήσει σε δεύτερο ρόλο υπό τη Γαλλία στον αποκαλούμενο Συνασπισμό.

Η πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να χαρακτηρισθεί μάλλον υποστηρικτική και όχι πολιτική πρώτης γραμμής. Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν συμφέροντα στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά όχι τόσο ζωτικά, συγκριτικά με αυτά στην περιοχή του Κόλπου, για να ηγηθούν τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Παρόλα αυτά υποστήριξαν πολιτικά τις πρωτοβουλίες.
Αξιοσημείωτη είναι η τουρκική προσέγγιση και ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης. Τονίζεται ότι καταρχήν η Τουρκία δεν επιθυμούσε με κανένα τρόπο την ανάληψη ηγετικού ρόλου από τη Γαλλία και προσπάθησε να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τον υποβαθμίσει. Άλλωστε η μη πρόσκληση της στην σύνοδο του Παρισιού της 19ης Μαρτίου θεωρείται υποβάθμιση ή και ακόμα ως προσβολή για τη χώρα. Μετά την αρχική θέση του πρωθυπουργού Ερντογάν ότι «δεν έχουμε καμία δουλειά στη Λιβύη και η όποια επέμβαση θα είναι αντιπαραγωγική», αλλά και τις καιροσκοπικές αντιδράσεις της στη λήψη απόφασης στο ΝΑΤΟ σχετικά με την ανάληψη της ευθύνης διεξαγωγής της όλης επιχείρησης, φαίνεται ότι η Τουρκία τελικά αποφάσισε να σταματήσει να αποκρύπτει τις φιλοδοξίες της και άρχισε να επιδιώκει ένα πιο αυτόνομο και διαφορετικό ρόλο. Για τον λόγο αυτό απέστειλε στην περιοχή για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων αναλογικά μεγάλη ναυτική δύναμη (τέσσερις φρεγάτες, ένα υποβρύχιο και ένα βοηθητικό πλοίο), αποβλέποντας σε επίδειξη–απόδειξη του ρόλου της ως περιφερειακής ναυτικής υπερδύναμης.


Τέλος, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, κάποιοι στρατηγικοί αναλυτές του αγγλοσαξονικού κατεστημένου για πολλά χρόνια είχαν την τάση να μειώνουν τη στρατηγική της αξία. Τα τελευταία γεγονότα όμως στην γειτονιά μας με αποκορύφωμα την κρίση στην Λιβύη αποδεικνύουν ότι η χώρα μας έχει όντως ισχυρό γεωστρατηγικό «χαρτί» μέσα στην προαναφερθείσα γενικότερη αστάθεια της νότιας Μεσογείου και κάλλιστα μπορεί να το χρησιμοποιήσει προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων. Αυτό σημαίνει, χωρίς περίσσια φιλολογία, ότι η χώρα μας έπρεπε να ήταν από την αρχή της κρίσης παρούσα στις διαλαμβανόμενες εξελίξεις, όπως και πραγματικά έπραξε, για να μπορεί πρωτίστως να τις επηρεάσει, και κατόπιν να υπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα. Η απουσία της συνεπικουρούμενη από οποιοδήποτε καιροσκοπισμό στην παρούσα συγκυρία, μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει. Η όποια παρουσία και συμμετοχή μας, η οποία δεν σημαίνει απαραίτητα και βαθεία στρατιωτική εμπλοκή, είναι και ηθικά νομιμοποιημένη (μετά τις μαζικές σφαγές αμάχων από το καθεστώς Καντάφι) αλλά κυρίως νομικά καλυμμένη από το ψήφισμα υπ’ αριθμ. 1973 του ΣΑ/ΟΗΕ, το οποίο μάλιστα προήλθε ύστερα από πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου.

Πάντως παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, αυτή δεν αποκόμισε μέχρι τώρα κάποια οφέλη στην προώθηση των συμφερόντων της, ενώ η Ελλάδα παραμένει στο προσκήνιο και είναι, έστω με περιορισμένες δυνατότητες, ένας έντιμος και αποδεκτός «παίκτης».

Δυσβάσταχτο το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη · 350 χιλιάδες ευρώ τη μέρα το κόστος ελληνικής συμμετοχής!

Του Χρήστου Καπούτση

Σε δυσθεώρητα ύψη ανέρχεται το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της «συμμαχίας των προθύμων κρατών» εναντίον της Λιβύης. Και επειδή το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει αυτοτελώς οικονομικούς πόρους, ούτε καν προϋπολογισμό προκειμένου να καλύψει το κόστος των επιχειρήσεων, τα κράτη που συμμετέχουν καταβάλουν το αντίτιμο της συμμετοχής τους,  από τους  Εθνικούς  Προϋπολογισμούς.
Παραθέτουμε κάποια   οικονομικά στοιχεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων που γίνονται στη Λιβύη.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών Εκτιμήσεων ,  η «συμβολική»  συμμετοχή των αμερικανικών στρατιωτικών μέσων στις επιχειρήσεις στις Λιβύη είναι περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια τη βδομάδα, ενώ το ημερήσιο κόστος συνολικά των στρατιωτικών δραστηριοτήτων είναι γύρω στα 25 εκατομμύρια δολάρια.
Η κάθε ώρα πτήσης  για τα  αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ελέγχου , καθώς και τα ιπτάμενα ραντάρ  είναι 8- 10 χιλιάδες δολάρια.
Σύμφωνα με  πηγές του ΝΑΤΟ, το κόστος για μία ώρα πτήσης μαχητικού αεροσκάφους αμερικανικής κατασκευής   κυμαίνεται από 15 έως 27 χιλιάδες δολάρια. Εξαρτάται από τον τύπο του αεροσκάφους και από την αποστολή. Το πρώτο 20ήμερο  υλοποιήθηκαν περίπου 1.000 αποστολές νατοϊκών αεροσκαφών, εναντίον επίγειων στόχων στη Λιβύη.
Κάθε  βόμβα ή πύραυλος αέρος-εδάφους  που εκτοξεύεται από τα μαχητικά αεροσκάφη κοστίζει από 87 χιλιάδες δολάρια  μέχρι  και  170 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία!
Οι πύραυλοι ΤΟΜΑΧΟΚ που  εκτοξεύονται από αμερικανικά υποβρύχια, κοστίζει ο καθένας 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες δολάρια  στην προηγμένη έκδοση. Έχουν εκτοξευτεί περισσότεροι από 350 πύραυλοι ΤΟΜΑΧΟΚ, τις 25 πρώτες μέρες των επιχειρήσεων.
Στην Αγγλία, που είναι μία από τις χώρες που πρωτοστατούν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς  Λιβύη, ήδη είναι εμφανείς οι  αρνητικές επιπτώσεις στην κυβέρνηση Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς οι βρετανοί πολίτες διαμαρτύρονται για το κόστος της βρετανικής συμμετοχής. Ο αναλυτής του ΒΒC Φράνσις Τιούζα αποκάλυψε ότι τα δέκα βρετανικά μαχητικά Τyphoon και πέντε Τορνέιντο,  που περιπολούν στους ουρανούς της Λιβύης ή βομβαρδίζουν στόχους, κοστίζουν 2,3 εκατ. στερλίνες (2,8 εκατ. ευρώ) την ημέρα!

Το συνολικό κόστος σε καθημερινή βάση για τις επιχειρήσεις που διεξάγουν τα 4 βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tornado GR4,  τα 3 Eurofighter Typhoons, συν τα συνοδευτικά αεροπλάνα, είναι 3,2 εκατομμύρια δολάρια.  Μόνο το Tornado κοστίζει 30 χιλιάδες ευρώ  την ώρα, και το Typhoon περίπου στις 35 χιλιάδες ευρώ!! Στους παραπάνω υπολογισμούς συμπεριλαμβάνεται και ο νέος οικονομικός δείκτης που ονομάζεται  «ποσοστό ρίσκου».
Οι βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow κοστίζουν 1,1 εκατομμύριο δολάρια  ο καθένας και υπολογίζεται ότι έχουν εκτοξευτεί περισσότεροι από 200 πύραυλοι.

Με αφορμή την απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου να αντικαταστήσει το αμερικανικό μαχητικό F-15, κόστους 50 εκατ. δολαρίων, που έπεσε στη λιβυκή έρημο με το νεότερης τεχνολογίας F-35, που κοστίζει δύο φορές περισσότερο, ο γαλλικός «Μonde» συμπεραίνει ότι αντίστοιχα, το κόστος της γαλλικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις της Λιβύης θα είναι πολλές φορές μεγαλύτερο από εκείνο που αρχικά προβλέφθηκε (1,8 δισ. ευρώ). Ο γάλλος ειδικός και γνωστός φιλοσαρκοζικός Ζαν-Ντομινίκ Μερσέ ,  παραδέχεται  ότι κάθε   ώρα πτήσης των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafaele φθάνει τις 33.000 ευρώ! Οι Γάλλοι για διαφημιστικούς λόγους, χρησιμοποιούν τα πανάκριβα και δαπανηρά Rafaele, ώστε να κατακτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια  αγορά των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

Το γερμανικό «Spiegel», με έκδηλη ικανοποίηση επειδή η Γερμανία δεν μετέχει στις επιχειρήσεις, δίνει μερικά στοιχεία για το πώς διαμορφώνεται το κόστος των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, κοστολογώντας τα αμερικανικά μέσα. Κατά το γερμανικό περιοδικό, οι μεσαίου βεληνεκούς πύραυλοι Tomahawk που εκτοξεύει το αμερικανικό ναυτικό κοστίζουν 1,5 εκατ. δολάρια έκαστος. Την πρώτη εβδομάδα των επιχειρήσεων οι αμερικανοί εκτόξευσαν  188 πυραύλους Tomahawk.
Η ώρα πτήσης των αμερικανικών βομβαρδιστικών Β-2 και των μαχητικών F-15 και F-16 κοστίζει 11.000 δολάρια, αλλά αν προσθέσουμε το κόστος συντήρησης και το λεγόμενο «ποσοστό ρίσκου» το κόστος εκτοξεύεται στις 33-35.000 δολάρια, για κάθε ώρα πτήσης.
Υπάρχει ωστόσο και μία ακόμη διάσταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, που θα πρέπει να επισημανθεί.
Τα στρατιωτικά μέσα του ΝΑΤΟ και των άλλων κρατών,  δεν προκαλούν μόνο υλικές ζημίες στη Λιβύη, που ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά κυρίως, αφαιρούν ανθρώπινες ζωές. Συνεπώς το κόστος των ζημιών είναι ανυπολόγιστο. Άραγε πόσο αποτιμάται η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής;
Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη: Αν τελικά δεν ανατραπεί ο Δικτάτορας της Λιβύης Συνταγματάρχης Καντάφι, ποιος θα απολογηθεί για το  κόστος  , ηθικό και υλικό, της  αποτυχημένης στρατιωτικής επέμβασης  στη Λιβύη;

350 χιλιάδες ευρώ τη μέρα το κόστος ελληνικής συμμετοχής!

Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά («υποστηριχτικά» κατά τον ΥΠΕΘΑ Β. Βενιζέλο)  στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.
Η Ελληνική Κυβέρνηση  έχει δεσμευτεί να διαθέσει  συγκεκριμένα: ένα ιπτάμενο ραντάρ που θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Λιβύης αλλά και ευρύτερα τη κεντρική Μεσόγειο, ένα ελικόπτερο Superpuma για έρευνα και διάσωση, μια φρεγάτα με το ελικόπτερο της, η οποία κάνει  ήδη περιπολίες νοτιοδυτικά της Κρήτης και  πλέει μέχρι στα ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης, συμμετέχοντας στον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης.
 Το  ελληνικό αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ,  ένα ιπτάμενο ραντάρ στοιχίζει 8 χιλιάδες ευρώ την ώρα. Το διαθέτουμε 5 ώρες τη μέρα στο ΝΑΤΟ για να επιτηρεί τον ουρανό της Λιβύης. Συνεπώς, κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο 40 χιλιάδες ευρώ τη μέρα.
Το κόστος της Ελληνικής συμμετοχής σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ είναι 7 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, δηλαδή περίπου 230 χιλιάδες ευρώ τη μέρα. Η εκτίμηση αυτή θεωρείται από αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως ιδιαίτερα μετριοπαθής, καθώς θεωρείται ότι είναι πιο ρεαλιστικό να υπολογιστεί το κόστος σε περίπου 10,5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Δηλαδή 350 χιλιάδες ευρώ τη μέρα κοστίζει η ελληνική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και μάλιστα, υπό ομαλές συνθήκες!  Αν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη  διαρκέσουν ένα 6μηνο, τότε , ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με 50-60 εκατομμύρια ευρώ.
Όμως πέρα από το οικονομικό κόστος, υπάρχει και το ηθικό.
Συμμετέχουμε ως Ελλάδα, έστω «υποστηριχτικά»,  στη σφαγή των αμάχων κατοίκων της Λιβύης, θύματα των λανθασμένων στοχεύσεων των νατοϊκών βομβαρδιστικών.  Ίσως, εμείς οι πολιτισμένοι,  αλλά και πολεμοχαρείς Δημοκράτες της Δύσης, τα μέλη της κραταιής Ατλαντικής Συμμαχίας, θα πρέπει κάποτε να απολογηθούμε και στις οικογένειες των θυμάτων, εκείνων  που προκάλεσαν οι βόμβες των νατοϊκών μαχητικών αεροσκαφών που απογειώθηκαν και από τις βάσεις της Σούδας, του Ακτίου και του Αράξου.  
Χωρίς διάθεση λαϊκισμού, η Ελλάδα που βρίσκεται στη δίνη μιας δεινής οικονομικής κρίσης, υποχρεούται να  αφαιρεί πόρους από την Υγεία, την Παιδεία και την Άμυνα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Με ποιο αντάλλαγμα; Μήπως το ΝΑΤΟ μας παρέχει ασφάλεια από την βασική απειλή για τον Ελληνισμό (Ελλάδα και Κύπρος) , που είναι η τουρκική επιθετικότητα;  ΟΧΙ είναι η απάντηση …
Ελπίζω να έχουμε διαπραγματευτεί αρκούντως τη συμμετοχή μας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ώστε να προκύψουν και κάποια οφέλη για τα Εθνικά μας συμφέροντα. Διαφορετικά…

 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κοστίζει η «παρουσία» της Ελλάδας σε Αφγανιστάν και Κόσσοβο.
Η Ελλάδα συμμετέχει σε δύο ακόμη πολυεθνικές στρατιωτικές αποστολές, στο Αφγανιστάν και το Κόσσοβο.
Στο Αφγανιστάν συμμετέχουμε με έναν ενισχυμένο Λόχο Μηχανικού, περίπου 140 άτομα.  Επισήμως , το κόστος της παρουσίας των ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν (ΕΛ.Δ.ΑΦ) είναι 5 εκατομμύρια ευρώ για το 2010. Και τι κάνουν οι έλληνες στρατιωτικοί  στο Αφγανιστάν;  Απολύτως τίποτα!!  Είναι κλεισμένοι σε ένα στρατόπεδο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και βλέπουν δορυφορική τηλεόραση! Είναι γνωστό,  ότι η ΕΛ.Δ.ΑΦ  δεν μετέχει στις στρατιωτικές δραστηριότητες της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης (ISAF), που καθημερινά δίνει σκληρές και φονικές μάχες με τους Ταλιμπάν στο  Αφγανιστάν.
Επίσης η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή στρατιωτική δύναμη (δύο Μηχανοκίνητα Τάγματα)  στο Κόσσοβο. Από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ εκταμιεύτηκε  το 2010  το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, για τις ανάγκες της Ελληνικής Στρατιωτικής Δύναμης Κοσσόβου (ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ). Είναι γνωστό ότι από το 2006 έχουν εκλείψει οι λόγοι διατήρησης ισχυρής στρατιωτικής δύναμης της Ελλάδας στο Κόσσοβο!
Αφγανιστάν και Κόσσοβο λοιπόν, κοστίζουν  30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στην πολλαπλώς χρεοκοπημένη Ελλάδα!

δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "πολιτικά ΘΕΜΑΤΑ"
Το αλίευσα ΕΔΩ http://christoskapoutsis.blogspot.com/2011/04/350.html

Pattie Maes: Ποιος ξέρει, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια μπορεί να έχει εφευρεθεί και το απόλυτο εμφύτευμα έκτης αίσθησης για τον εγκέφαλο

Pattie Maes (MIT Media Lab) : "Ποιος ξέρει, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια μπορεί να έχει εφευρεθεί και το απόλυτο εμφύτευμα έκτης αίσθησης για τον εγκέφαλο" (λίγο πριν το τέλος του video). 

Δείτε πως παρουσιάζεται με "αθώο" τρόπο στην νέα γενιά, το θέμα του εμφυτεύματος των microchips από "ειδήμονες" της τεχνολογίας: Απλά προβάλλοντας τα θετικά της τεχνολογίας και την εξυπηρέτηση που αυτή θα προσφέρει. Ούτε κουβέντα για τα αρνητικά. Το video είναι από blog που απευθύνεται σε μαθητόκοσμο...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO:


http://www.ted.com/talks/view/lang/gre//id/481
 

Συντριμμένη και ταπεινωμένη καρδιά.- Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος


Ο Θεός δεν βλέπει στο πρόσωπο, ούτε στην εξωτερική μόνο εμφάνιση των ηθών, ούτε στις κραυγές μας, αδελφοί, αλλά στην συντριμμένη και ταπεινωμένη καρδιά.

Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος
Το αλίευσα ΕΔΩ http://anastasiosk.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης