Αναμενόμενη ήταν στους κυβερνητικούς κύκλους της Κύπρου η πρόσφατη επέμβαση δύο διεθνών οικολογικών ΜΚΟ
Η εφημερίδα της Λευκωσίας «Πολίτης», πληροφορήθηκε από κυβερνητικές πηγές της Κύπρου, ότι τουλάχιστον η μία εκ των δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων συνδέεται με την τουρκική Κυβέρνηση (γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε περίμεναν αντιδράσεις οι Κύπριοι).
Η εφημερίδα έβαλε τίτλο στο σχετικό ρεπορτάζ: «Αγάπησαν τον Ερατοσθένη!». Δεν πρόκειται για τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, αλλά για την υποθαλάσσια οροσειρά του «Ερατοσθένη», που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. νότια της δυτικής Κύπρου και βόρεια του Δέλτα του Νείλου. Πρόκειται για έναν τεράστιο, βυθισμένο ορεινό όγκο, περίπου 120 χλμ. μήκους και 80 χλμ. πλάτους. Η κορυφή του βρίσκεται σε βάθος 700 μ. και υψώνεται 2.000 μ. πάνω από τον βυθό. Στο υποθαλάσσιο βουνό υπάρχουν σπάνια είδη κοραλλιών. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική για τις φάλαινες και τα δελφίνια, περιλαμβανομένων των φυσητήρων, των πτεροφαλαινών, των ζωνοδέλφινων και των ρινοδέλφινων. Η μορφή της οροσειράς εκτιμάται ότι αναδύθηκε πριν από 5 με 7 εκατομμύρια χρόνια
Η εκπρόσωπος της WWF, κ. Σουζάνα Σέινζ Τραπάγκα, υποστηρίζει ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τους διεθνείς κανονισμούς και να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να τηρηθούν τα όσα προβλέπονται στις συμβάσεις σχετικά με τις γεωτρήσεις και την προστασία του περιβάλλοντος της θάλασσας».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Oceana, κ. Νίκολας Φορμιέρ, ανέφερε ότι «κάθε ενέργεια που βάζει σε κίνδυνο το περιβάλλον της περιοχής αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι επιπτώσεις από ένα πιθανό ατύχημα παρόμοιο με αυτό στον Κόλπο του Μεξικού θα ήταν καταστροφικές για μία κλειστή περιοχή όπως αυτήν της Μεσογείου».
Ο ρόλος πολλών ΜΚΟ, δήθεν με οικολογικά ενδιαφέροντα, είναι γνωστός ανά την υφήλιο.
Επιστρατεύονται για να υπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα και δεν είναι λίγες οι φορές που ματαιώνονται επενδύσεις, διότι ανταγωνίστριες εταιρίες προσλαμβάνουν «ευαίσθητους», οι οποίοι με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος εκτελούν τις εντολές του εργοδότη τους. Οι ίδιες υπηρεσίες τίθενται και στη διάθεση ξένων κρατών. Η περίπτωση των «οικολογικά ευαίσθητων» οδηγεί σε ματαίωση του αγωγού Πύργου-Αλεξανδρούπολης.
Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, κ. Αντώνης Πασχαλίδης, διαβεβαίωσε στον «Πολίτη», ότι «οι γεωτρήσεις που θα γίνουν δεν εμπίπτουν στην προστατευόμενη περιοχή». Σημείωσε επίσης πως «η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που έχουν κάνει περιβαλλοντική μελέτη για τις γεωτρήσεις». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κυπριακή Κυβέρνηση δίνει περισσότερη σημασία στο περιβάλλον της Κύπρου από οποιαδήποτε ξένη χώρα ή οργάνωση».
Οι δυο λέξεις «ξένη χώρα», έστειλαν το μήνυμα ότι οι Κύπριοι γνωρίζουν πως η προσπάθεια των Τούρκων να σταματήσουν οι γεωτρήσεις θα είναι συνεχής. Αυτό δεν θα το πετύχουν, αλλά είναι ενδεχόμενο να δεχθεί το Ισραήλ και τη συμμετοχή τουρκικών εταιριών στην επιχείρηση (άλλωστε, ισραηλιτικών συμφερόντων είναι κι αυτές). Το πιθανότερο είναι μα μείνει η Ελλάδα έξω από την ισραηλινοκυπριακή εκμετάλλευση, διότι οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ισραηλινοί μάλλον θα επιλέξουν την υγροποίηση του φυσικού αερίου και τη μεταφορά του με πλοία, εγκαταλείποντας την ιδέα του αγωγού προς τα ελληνικά παράλια, κυρίως διότι δεν παρέχει αρκετή ασφάλεια ως στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων.
Άλλο θέμα είναι βέβαια, η ενδεχόμενη ελληνοϊσραηλινή εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ, όταν και αν βρεθούν Έλληνες πολιτικοί που θα απαλλαγούν από το κομματικό συμφέρον τους και θα ενσκύψουν στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που δεν θα ωφελούν μόνον εξωθεσμικά κέντρα.
Ο Μακεδών-http://voria.gr/