Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Πώς το Μαξίμου επιχειρώντας να λύσει, δημιουργεί κι άλλα προβλήματα!

Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, στην επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για την ανάγκη επιτάχυνσης της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.   Στην απαντητική επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Μπαρόζο τονίζει την πρόθεσή του να συστήσει ειδική ομάδα εργασίας («task force»), εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα.   Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, η δημιουργία αυτής της ομάδας εργασίας «είναι θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων». Όπως αναφέρει ο κ. Μπαρόζο, στην επιστολή του που εστάλη την Τρίτη, επικεφαλής αυτής της ομάδας θα είναι ο επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Επιτροπής.
Προβλήματα στην Αθήνα;
Ωστόσο η πρόταση αυτή του κ. Παπανδρέου αίνεται να δημιούργησε τα πρώτα συννεφάκια στις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο λόγος είναι ότι στη συνομιλία του με τον κ. Μπαρόζο ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον πρόσφατα τοποθετηθέντα υπάλληλο της Επιτροπής Γιώργο Γλυνό, σαν εκπρόσωπό του με αυτή την”ομάδα εργασίας”, κάτι που δεν καλοβλέπει ο κ. Βενιζέλος μιας και αυτό σημαίνει ότι ποσοστό της σχέσης της Αθήνας με τηις βρυξέλλες σε κρίσιμα οικονομικά θέματα θα τα διαχειρίζεται κάποιος χωρίς να έχει ο ίδιος γνώση αλλά και το δικαίωμα επιλογών των αναγκαίων προτεραιοτήτων.

Ήδη, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και γύρω από αυτό σχηματίζονται αρκετοί παράλληλοι ή επάλληλοι πόλοι διαχείρισης της ίδιας της κρίσης αλλά και των αποτελεσμάτων της στην διαχείριση της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας, που εκφεύγουν από την άμεση επίβλεψη και διαχείριση του κορυφαίου οικονομικού υπουργού. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση του κ. Γλυνού, ο οποίος έχοντας υπηρετήσει στα Γραφεία των Ελλήνων Επιτρόπων (Β. Παπανδρέου και Άν. Διαμαντοπούλου) έχει προσωπικές διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες, όπως του επίσης πρώην “κοινοτικού” Μάριου Καμχή στην  ΜΟΔ (Μονάδα Οικονομικής Διαχείρισης), που θα χειριστεί το ΕΣΠΑ, κ.ά. Ακόμη, εξακολουθεί να έχει σημαντικό ρόλο στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής (ιδιαίτερα στις σχέσεις με τις δανείστριες χώρες και την ΕΚΤ) ο καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος, ενώ επιθυμία του αναμενόμενου στις Βρυξέλλες κ. Χρυσοχοίδη είναι να “παοκτήσει ρόλο” στις Ελληνο-Ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Το αλίευσα ΕΔΩ http://e-dragoumanos.gr/?p=12969
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης