Η χώρα μας καταλαμβάνει την 22η θέση παγκοσμίως και βρίσκεται πιο ψηλά από παραδοσιακά ισχυρές χώρες και πάλαι ποτέ αυτοκρατορίες, όπως η Ισπανία, αλλά και από άλλες χώρες όπως η Ουκρανία, ο Καναδάς, το Ιράκ, η Αργεντινή, η Λιβύη. Επίσης εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία στις top – 25 χώρες δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα των Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης.
Την κατάταξη των χωρών με εξαιρετική στρατιωτική ισχύ, έκανε η ιστοσελίδα GFP (Global Firepower.com ) και για τον καθορισμό της άτυπης αυτής βαθμολογίας έχουν ληφθεί – σύμφωνα με την ιστοσελίδα – μόνο αριθμητικά στοιχεία. Στο εισαγωγικό της σημείωμα αναφέρει: “ Αυτή η λίστα είναι καθαρά ένα παιχνίδι αριθμών. Παρέχει μια μοναδική αναλυτική απεικόνιση των πληροφοριών, καλύπτοντας διάφορα κράτη από όλο τον κόσμο με στατιστικά στοιχεία που δίνουν τα ίδια τα κράτη και βασίζονται σε διάφορες δημόσιες πηγές. Οι χώρες που αναφέρονται είναι οι κατεξοχήν παγκόσμιοι παίκτες και καταλαμβάνουν εξέχουσα θέση παγκοσμίως.”
Στην εισαγωγή της ιστοσελίδας γίνεται μια γενική αναφορά στην έννοια του πολέμου: “ Η ιστορία έχει δείξει ένα πράγμα, ότι ο πόλεμος ακολουθεί τον άνθρωπο σαν σκιά. Στην παγκόσμια καταγεγραμμένη ιστορία έχουν καταγραφεί μόνο 300 χρόνια ειρήνης και όλα τα υπόλοιπα - χιλιάδες χρόνια- είναι χρόνια με πολέμους.”
Και στο εισαγωγικό της σημείωμα συνεχίζει: “Οι συγκρίσεις είναι για εξέταση και βασίζονται στις δυνατότητες ενός έθνους από την ξηρά, θάλασσα και αέρα. Συμπεριλαμβάνονται και άλλα ουσιαστικά στοιχεία όπως η υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και οι οικονομικές πτυχές ενός κράτους .” και καταλήγει: “ Όλα τα στοιχεία ανανεώνονται κάθε 12 μήνες. Σε ένα πόλεμο οι αριθμοί είναι καθαρά υποκειμενικοί και σαν GFP προσπαθούμε να είμαστε αμερόληπτοι, αν και η ακριβής δύναμη πυρός κάθε κράτους εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.” Η τελευταία σημαντική αναθεώρηση των στατιστικών ήταν το Φεβρουάριο του 2009.
Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση παγκοσμίως, δεύτερη έχει περάσει η Κίνα και τρίτη η Ρωσία. Στην τέταρτη θέση είναι η Ινδία με τεράστια πληθυσμιακή έκρηξη και ακολουθεί ο πρώην άποικος και κυρίαρχος της, η Αγγλία. Πίσω βρίσκονται Γαλλία και Γερμανία που αν και ισοδύναμες, η GFP δίνει μικρό προβάδισμα στη Γαλλία, χάρη στα αεροπλανοφόρα και το ικανό ναυτικό της. Η Βραζιλία είναι η πιο ισχυρή χώρα της Λατινικής Αμερικής και καταλαμβάνει την όγδοη θέση και αμέσως μετά χάρη στο ισχυρό ναυτικό και την εκπληκτική υλικοτεχνική της υποδομή βρίσκεται η Ιαπωνία. Τη δεκάδα συμπληρώνει η Τουρκία.
1 ΗΠΑ
2 ΚΙΝΑ
3 ΡΩΣΙΑ
4 ΙΝΔΙΑ
5 ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
6 ΓΑΛΛΙΑ
7 ΓΕΡΜΑΝΙΑ
8 ΒΡΑΖΙΛΙΑ
9 ΙΑΠΩΝΙΑ
10 ΤΟΥΡΚΙΑ
Στην 11η θέση φιγουράρει το Ισραήλ, και ακολουθούν η Νότια Κορέα η Ιταλία η Ινδονησία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος, το Ιράν το Μεξικό και η Βόρεια Κορέα.
11 ΙΣΡΑΗΛ
12 ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
13 ΙΤΑΛΙΑ
14 ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
15 ΠΑΚΙΣΤΑΝ
16 ΤΑΙΒΑΝ
17 ΑΙΓΥΠΤΟΣ
18 ΙΡΑΝ
19 ΜΕΞΙΚΟ
20 ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ.
Στην 21η θέση είναι η Σουηδία και ακολουθεί η Ελλάδα. Πίσω της ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία, η Ουκρανία, η Αυστραλία, η Ισπανία, η Ταϊλάνδη, η Δανία και η Πολωνία.
Υπάρχει όμως μια παρατήρηση για τη χώρα μας. Αρκετά από τα στοιχεία που δίνει το GFP, είναι τουλάχιστον 7 ετών και σίγουρα δεν περιλαμβάνουν την ποιοτική αναβάθμιση της χώρας μας σε ηλεκτρονικά όπλα, αεροπλάνα πλοία και πυροβολικό, κάτι που θα την κατέτασσε σαφώς πολύ υψηλότερα.
Να πούμε τέλος ότι στην προηγούμενη επιθεώρηση της ιστοσελίδας η Τουρκία βρισκόταν στην 8η θέση (άρα έπεσε 2 θέσεις) και η Ελλάδα στην 27η, άρα ανέβηκε 5 θέσεις.
Το αλίευσα ΕΔΩ