Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Προσπαθούν να συνέλθουν οι Τούρκοι Σε κατάσταση… πανικού ο Τύπος σε Άγκυρα και κατεχόμενα

«Γιατί απλά δεν σωπαίνεις;», ρώτησαν τη Μέρκελ οι τ/κ εφημερίδες. Ο Μπαγίς προειδοποίησε ότι μπορούν να γίνουν ο εφιάλτης μας και στην Άγκυρα έγραφαν ότι εξαπέλυσε τυφλή επίθεση στους Τούρκους.


Δύσπεπτες αποδεικνύονται για την τουρκική πλευρά οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου από τη Λευκωσία. Μετά το ξέσπασμα του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, από το Κατάρ όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, σειρά πήρε ο Μπαγίς αλλά και διάφοροι «αξιωματούχοι» του ψευδοκράτους. Τα ΜΜΕ, παράλληλα, ξεκίνησαν το δικό τους πόλεμο στην Άγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας τα λόγια της «σαχλαμάρες», ενώ πολλές ήταν οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα που επέλεξαν να αναπαραγάγουν τις αναφορές του Ερντογάν στο Μπούργκενστοκ και στο δημοψήφισμα του 2004, ώστε να αποδείξουν άστοχες τις δηλώσεις της Καγκελαρίου.

«Φιάσκο»
Στα κατεχόμενα υποδέχθηκαν τα όσα είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, στο πλάι του Προέδρου Χριστόφια, με μεγάλο θυμό. «Το φιάσκο της Μέρκελ» ήταν ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Κίπρις». «Η Μέρκελ είπε σαχλαμάρες», τιτλοφόρησε η «Γκιουνές» το δικό της κείμενο, στο οποίο υποστηρίζει ότι αποδεικνύεται πως η Καγκελάριος δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού, ώστε να μπορεί να παρεμβάλει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η «Χαμπερντάρ», δε, τιτλοφόρησε τη δική της είδηση «Γιατί απλά δεν σωπαίνεις;»! Η «Αφρίκα» σημείωσε ότι η Άγκελα Μέρκελ δεν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα αλλά τα είδε από το Λήδρα Πάλας, κάτι που υπέδειξε και η «Χαλκίν Σεσί», υπό τον τίτλο «Η Μέρκελ είδε την ‘ΤΔΒΚ’ με κιάλια».
Ο καθένας έχει τη θεωρία του
Σε παρόμοιους ρυθμούς με τις εφημερίδες κινήθηκαν και οι περισσότεροι Τ/κ πολιτικοί. Ο Γ.Γ. του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερτουγρούλ Χασίπολγου χαρακτήρισε «χαζή» τη δήλωση Μέρκελ περί θετικών βημάτων της ε/κ πλευράς, που δεν βρίσκουν ανταπόκριση, υποστηρίζοντας οι Τούρκοι κάνουν θετικά βήματα από το 1968. Ο Γ.Γ. του Δημοκρατικού Κόμματος Μπενγκού Σόνια μάλλον δεν πείστηκε ότι έγινε κάποια συζήτηση για το Κυπριακό μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού, κατά τη γνώμη του, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα ελλείμματα του προϋπολογισμού στην ευρωζώνη. Ο Ραμαζάν Οζτσελίκ, Γ.Γ. του Κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης, είπε ότι οι δηλώσεις Μέρκελ είναι διπλοπρόσωπες και η πολιτική της απαράδεκτη. «Η κ. Μέρκελ δεν έχει επαφή με τις τρέχουσες εξελίξεις», είπε, υπενθυμίζοντας και το δημοψήφισμα.
Ο «βουλευτής» του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, Χουσεΐν Ανγκολεμλί, αντιλήφθηκε από τις δηλώσεις ότι η Ε.Ε. έχει μοιραστεί σε δύο ομάδες και το Κυπριακό χρησιμοποιείται από εκείνην που δεν θέλει η Τουρκία να ενταχθεί. «Η Γερμανία ήρθε για να επισκεφθεί έναν σύμμαχό της», ανέφερε, εκτιμώντας ότι η κ. Μέρκελ δεν πήγε στα κατεχόμενα για να μη μας δυσαρεστήσει, οπόταν δεν πρέπει να λαμβάνονται καν υπόψη οι δηλώσεις της.

«Ακόμα και αν η κ. Μέρκελ πει το ίδιο πράγμα 40 φορές, κανείς δεν θα την πιστέψει», εκτίμησε ο Γ.Γ. του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Κουτλάι Ερκ.

Νευράκια στην ψευδοκυβέρνηση
«Χωρίς να περάσει στη ‘βόρεια Κύπρο’ να μας ακούσει για το Κυπριακό, προσπάθησε να κάνει σχόλιο», δήλωσε χθες ο Ντερβίς Έρογλου. Η κ. Μέρκελ, είπε, έστειλε μηνύματα που ενόχλησαν την τ/κ πλευρά. «Μεγάλες χώρες της Ε.Ε. κρύβονται πίσω από μικρότερες και να επικρίνουν την Τουρκία κάνοντας σχόλια είναι πολύ λάθος», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι δεν έπρεπε να τοποθετηθεί επί μονόπλευρης ενημέρωσης.

Ο λεγόμενος ΥΠΕΞ Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου «ατυχείς, μονόπλευρες και αποκομμένες από την πραγματικότητα», που προκαλούν λύπη. Όπως ισχυρίστηκε, η τ/κ πλευρά πράττει με αποφασιστικότητα αυτό που της αναλογεί για την επίτευξη λύσης και συνεχίζει να προσπαθεί με καλή πρόθεση, ενώ το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από τους Ε/κ. Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι η ε/κ πλευρά όχι μόνο έχει αφήσει αναπάντητες τις εδώ και χρόνια πρωτοβουλίες της τουρκικής πλευράς, αλλά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Οι απόψεις της Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε περαιτέρω ο Οζγκιουργκιούν, δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια και αυτό, σημείωσε, διαφαίνεται και από την πρόσφατη έκθεση του Μπαν Κι Μουν, που κάνει σαφή αναφορά σε εποικοδομητικές προτάσεις της τ/κ πλευράς. «Αυτού του είδους οι δηλώσεις ενθαρρύνουν την αδιάλλακτη στάση της ε/κ πλευράς και δεν προσφέρουν καμιά υπηρεσία, παρά να μείνουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα», υποστήριξε τέλος ο ψευδο-υπουργός.

Ο εκπρόσωπος του Έρογλου, Οσμάν Ερτούγ, ανέφερε ότι θα ανέμεναν από τη Γερμανίδα Καγκελάριο μια πιο ισορροπημένη και ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς η χώρα της διαθέτει μια τόσο σημαντική σχέση στη διεθνή πολιτική σκηνή. Αντ’ αυτού, ισχυρίστηκε, η προσέγγισή της ενθαρρύνει «τη σκληρή και παρελκυστική συμπεριφορά της ε/κ πλευράς». Η δε αρνητική απάντηση της κ. Μέρκελ, στις εκκλήσεις των Τ/κ να μεταβεί στα κατεχόμενα και να ακούσει «μιαν από τις δύο ίσες πλευρές στην Κύπρο», ήταν λυπηρή και προκάλεσε σκεπτικισμό, ανέφερε ο Ερτούγ. Κατέληξε λέγοντας ότι η επίσκεψη μόνο στη μία πλευρά δεν υποβοηθά τις προσπάθειες για συμφιλίωση και η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει τη «λανθασμένη και ετεροβαρή προσέγγισή της».
Ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κουτσούκ δήλωσε με τη σειρά του ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε κακές προθέσεις και οι δηλώσεις της ήταν «σόου και μέρος ενός προσχεδιασμένου σεναρίου». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν, για μια πεπειραμένη πολιτικό, όπως την Άγκελα Μέρκελ, να ενεργήσει χωρίς να γνωρίζει τις πραγματικότητες στην Κύπρο».

Οι εφιάλτες του Μπαγίς
Να μας… επιστρέψει τον εφιάλτη θέλει ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς. Όπως προειδοποίησε στην «Τουρκιγέ», «αν αποκοπούμε από την Ε.Ε., αυτό θα αποτελέσει εφιάλτη για τους Ε/κ». Υποστήριξε ότι αν καταργηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στην τουρκική ενταξιακή πορεία, η χώρα του θα διανύσει μιαν άκρως σημαντική απόσταση, ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δοκιμάζεται άλλο η υπομονή της Τουρκίας. Σε περίπτωση που «καταργηθεί η απομόνωση», κατέληξε, οι Τούρκοι θα κάνουν ό,τι απαιτείται για το θέμα του ανοίγματος των λιμένων.

«Μίλησε σαν τον… Παπανδρέου» η Μέρκελ στην Κύπρο
Και τα τουρκικά ΜΜΕ εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένα από τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ συνοδεύονταν από λεζάντες όπως «Μίλησε σαν τον Παπανδρέου» και έκαναν λόγο για σκληρές δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Άγκελα Μέρκελ λησμόνησε τη φράση «ήταν λάθος η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.». Το NTV μετέδωσε ότι «η Μέρκελ ενοχοποίησε την τουρκική πλευρά, λέγοντας ότι δεν καταβάλλει την απαιτούμενη προσπάθεια για λύση».

Η «Μιλιέτ» τιτλοφόρησε το ρεπορτάζ της «Η Μέρκελ κάρφωσε την Τουρκία από την Κύπρο» και ανέφερε ότι βρήκε υπαίτιους την Τουρκία και τους Τ/κ για τη μη λύση. Η «Χουριέτ» έγραφε «Στην Κύπρο επέκρινε την Τουρκία», ενώ η «Ζαμάν» επισήμανε ότι «Η Μέρκελ κατηγόρησε στην Κύπρο τους Τούρκους», όπως και η «Γενί Σαφάκ», που τιτλοφόρησε το κείμενό της «Μόνος υπαίτιος η Τουρκία». Η «Ραντικάλ» υποστήριξε ότι ενώ η Μέρκελ επισκέφθηκε την Κύπρο για να μεσολαβήσει, τελικά συντάχθηκε με τους Ε/κ. Η «Hurriyet Daily News» ανέφερε ότι «Η Μέρκελ εξαπέλυσε τυφλή επίθεση στους Τούρκους στην Κύπρο», ενώ η «Ταράφ» έγραφε ότι «Η Μέρκελ και ο Ερντογάν τσακώθηκαν για την Κύπρο». Η «Μπακούν» τιτλοφόρησε το κείμενό της «Η Μέρκελ έβγαλε ιδιοκτήτες τους Ρωμιούς» και η «Βατάν» έγραψε ότι «Στην Κύπρο, η Μέρκελ τα φόρτωσε όλα στην Τουρκία και στους Τ/κ».http://www.sigmalive.com


Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης