Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Το υπουργείο επιμένει ότι ο χρυσός λάμπει στη Θράκη!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Στόχος μεταλλευτικής προτεραιότητας το αποθεματικά βεβαιωμένο δυναμικό περίπου 420 τόνων χρυσού στη Μακεδονία και Θράκη, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης
Σε εγρήγορση η διανομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού που προγραμματίζει άμεσα συνάντηση και συζήτηση για τις νεότερες εξελίξεις

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Στόχο μεταλλευτικής προτεραιότητας αποτελεί το αποθεματικά βεβαιωμένο δυναμικό περίπου 420 τόνων χρυσού στη Μακεδονία και Θράκη, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης σε επίκαιρη επερώτηση 15 βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ, για τον ορυκτό και γεωθερμικό πλούτο της χώρας, επαναφέροντας ξεκάθαρα στο προσκήνιο τις επενδύσεις χρυσού.



ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Οι εξελίξεις είχαν ουσιαστικά προαναγγελθεί, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έθετε σε διαβούλευση τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για τη μεγάλη επένδυση χρυσού που προωθείται στην περιοχή της Ολυμπιάδας, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. «Τη φοβόμασταν αυτή την εξέλιξη λόγω οικονομικής πίεσης που υπάρχει, παραδέχτηκε ο Ανέστης Στρατιάδης μέλος της διανομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού σχολιάζοντας στο «Χ» τις δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού. Ο κ. Στρατιάδης όμως δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτά τα σχέδια δεν θα προχωρήσουν, όχι μόνο γιατί οι πολίτες έχουν ταχθεί κατά των συγκεκριμένων επενδύσεων, αλλά και γιατί οι φορείς της περιοχής έχουν ξεκάθαρη θέση ενάντια στο χρυσό και το έχουν αποδείξει συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις παρελθόντων ετών. Η διανομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού βρίσκεται σε εγρήγορση και προγραμματίζει άμεσα συνάντηση και συζήτηση για τις νεότερες εξελίξεις.

Έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου

Την εκτίμηση ότι ενέργεια και ορυκτός πλούτος μπορούν να επαναφέρουν την Ελλάδα στο προσκήνιο, σε πρωταγωνιστικό ρόλο, εξέφρασε υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, αλλά δήλωσε χαρακτηριστικά, «από πλευράς ορυκτού πλούτου δεν θα γίνουμε ξαφνικά El Dorado, ούτε Σαουδική Αραβία, αλλά σίγουρα δεν είμαστε ψωροκώσταινα». Ωστόσο, όπως είπε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ απαντώντας το απόγευμα της Δευτέρας στην επίκαιρη επερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΛΑΟΣ στη Βουλή, δεν θα πρέπει από την απόλυτη ακινησία των τελευταίων 15 ετών να φτάσουμε στο άλλο άκρο, στους μύθους και στις μυθοπλασίες για τα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου στη χώρα μας.
Σύμφωνα με έρευνες του ΙΓΜΕ που επικαλέστηκε ο κ. Μανιάτης, τα μετρήσιμα μεταλλευτικά αποθέματα αποτιμώνται σε περίπου 38 δις ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές, σε βάθος όμως τριακονταετίας. Στον κλάδο αξιοποίησης ορυκτού πλούτου απασχολούνται σήμερα 23.000 εργαζόμενοι, ενώ άλλοι 100.000 έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας. Το Υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής επεξεργάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου, το οποίο «θα πάρει σάρκα και οστά στους αμέσως επόμενους μήνες» και θα τεθεί για συζήτηση στη Βουλή. Παράλληλα, έχει ήδη καταρτιστεί ένα επικαιροποιημένο μητρώο λατομείων, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τον νέο κώδικα μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών που σύντομα θα υιοθετηθεί με τη μορφή κοινής υπουργικής απόφασης, ενώ αναμένεται και η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου των μεταλλείων της χώρας.


420 τόνοι χρυσού σε Μακεδονία και Θράκη

Το Ι.Γ.Μ.Ε. προχωρά σε συστηματική έρευνα 12 κοιτασμάτων που περιέχουν 60 τόνους χρυσού συνολικά, σε περιοχές του Κιλκίς και των Σερρών. Ενδιαφέρον για αξιοποίηση άλλων 90 τόνων χρυσού, σε Πέραμα Έβρου και Σάπες Ροδόπης, έχουν εκφράσει με προτάσεις τους, ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, το αποθεματικά βεβαιωμένο δυναμικό περίπου 420 τόνων χρυσού στη Μακεδονία και Θράκη, αποτελεί στόχο μεταλλευτικής προτεραιότητας. Η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» προβαίνει σε άμεσες επενδύσεις 1,5 δις Ευρώ, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 1.200 θέσεις εργασίας και περίπου 6.000 έμμεσες θέσεις απασχόλησης. Για την ύπαρξη κοιτασμάτων ουρανίου, σημείωσε πως τα στοιχεία του ΙΓΜΕ κάνουν λόγο για 1.200 τόνους συνολικά στο Παρανέστι Δράμας, όμως αυτή η ποσότητα σε επίπεδο καθαρού ουρανίου δεν είναι τέτοια που να τεκμηριώνει κάποιο μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο υφυπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι υπάρχουν δύο περιοχές ενδιαφέροντος για έρευνες ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με βάση τα υφιστάμενα γεωλογικά, γεωφυσικά και γεωτρητικά δεδομένα. Η πρώτη περιοχή αφορά στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο Πέλαγος, Ήπειρος, βορειοδυτική Πελοπόννησος, Πατραϊκός Κόλπος) και η δεύτερη στο Λιβυκό πέλαγος και στην ευρύτερη περιοχή του νότιου Αιγαίου, τη λεγόμενη Λεκάνη Ηροδότου της οποίας το κεντρικό και βόρειο τμήμα βρίσκονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Και το Αιγαίο στο χάρτη των περιοχών επενδύσεων.

Υποστήριξε όμως, πως τυχόν εκτιμήσεις αποθεμάτων που βασίζονται μόνο σε γεωλογικές δομές μπορούν να πέφτουν τελείως έξω και θα απαιτηθούν μακροχρόνιες και δαπανηρές έρευνες, που δεν έχουν γίνει έως σήμερα ούτε στο Λιβυκό πέλαγος, ούτε στο νότιο Αιγαίο. «Όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα έχουν γίνει περίπου 175 γεωτρήσεις, εκ των οποίων μόλις οι 12 στο Αιγαίο, όταν για παράδειγμα στην Αλβανία υπήρξαν 2.500 γεωτρήσεις», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, απέκλεισε κατηγορηματικά τα σενάρια περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, υποστήριξε πως η Ελλάδα θα αποφασίσει σύμφωνα με την εθνική της στρατηγική πότε και πως θα ασκήσει τα δικαιώματά της στο ζήτημα της κήρυξης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), ενώ για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία επανέλαβε ότι η χώρα μας επιδιώκει την ειρηνική επίλυση της διαφοράς με βάση τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και για το σκοπό αυτό έχουν εντατικοποιηθεί οι διερευνητικές επαφές. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα παραταθεί έως τα τέλη του Ιανουαρίου η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου Νόμου για τη δημιουργία του Φορέα Υδρογονανθράκων, ύστερα από σχετικά αιτήματα που έχει δεχτεί το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να συμμετάσχουν.


Επιμένουν προκλητικά στην εξόρυξη χρυσού βουλευτές του ΛΑΟΣ

Προάγγελος της ανησυχητικής για τη Θράκη δήλωσης του υφυπουργού Περιβάλλοντος, μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόσφατη επίσκεψη του βουλευτή ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου στην Κομοτηνή. Τότε ανοιχτά είχε υποστηρίξει την εξόρυξη χρυσού και μάλιστα ήταν σίγουρος ότι θα διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτήρισε με ιδιαίτερη προκλητικότητα ως «ψευτοοικολόγους» όλους όσους τάσσονται ενάντια στο χρυσό, δηλαδή χιλιάδες πολίτες και φορείς της Ροδόπης και του Έβρου, απαξιώνοντας ένα ολόκληρο κίνημα. Την άποψη του κόμματος επανέλαβε και ο βουλευτής κ. Αιβαλιώτης μιλώντας μόλις χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό του Έβρου. Ο κ. Αιβαλιώτης ανέφερε ότι μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της εξόρυξης χρυσού, στον Έβρο. Η περίοδος αυτή της οικονομικής δυσπραγίας που διανύει η χώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να αξιοποιήσει και αν εκμεταλλευτεί το δικό της πλούτο, τόνισε σχετικά.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος με λίγα λόγια επιβεβαίωσε ότι ο χρυσός ακόμα λάμπει στη Θράκη, αλλά όχι για το καλό της.
Το αλίευσα ΕΔΩ 

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ:  Ας ελπίσουμε να πραγματοποιηθεί η εκμετάλευση των κοιτασμάτων χρυσού , προς όφελος του ελληνικού λαού.Τα περί πράσινης επένδυσης είναι για κάποιους που  ¨δεν καταλαβαίνουν¨, εν γνώσει ή αγνοία, ότι θα τα εκμεταλλευτεί κάποιος άλλος, όταν εμείς θα είμαστε ή θα μας βγάλουν  εκτός παιχνιδιού.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης