Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Σε στρατηγικό επίπεδο περνά η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ

Bookmark and Share

Στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε στρατηγικό επίπεδο, αποφάσισαν χτες ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Πάνος. Μπεγλίτης και ο Υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ κ. Matan Vilnai.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου παρά την υπογραφή διαφόρων συμφωνιών αμυντικής και τεχνικής συνεργασίας δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική πρόοδος στη σχέση των δύο χωρών, αυτή τη φορά επιλέχθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών μια πιο πραγματιστική προσέγγιση στην αναζήτηση τομέων, και την προώθηση της συνεργασίας σε αυτούς με αμοιβαία επωφελή τρόπο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τις συνομιλίες εξετάσθηκαν οι διμερείς αμυντικές και στρατιωτικές σχέσεις και οι δυνατότητες αποτελεσματικής υλοποίησης του στρατιωτικού προγράμματος συνεργασίας για το 2011.

Στο πλαίσιο αυτό, τον επόμενο χρόνο πρόκειται να διεξαχθεί σειρά ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων ορισμένες εκ των οποίων προβλέπουν και τη συμμετοχή άλλων χωρών, ενώ θα πυκνώσουν και οι επαφές, ανταλλαγές και επισκέψεις μεταξύ των ελληνικών και ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δυο χωρών, στους τομείς της μεταφοράς τεχνολογίας, της έρευνας και της ανάπτυξης αμυντικών προγραμμάτων.

Αξίζει να επισημανθεί εδώ ότι δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει κατανοηθεί πλήρως και από τους Ισραηλινούς, οι συζητήσεις δεν περιορίστηκαν σε προγράμματα ελληνικού ενδιαφέροντος αλλά έγινε προσπάθεια διερεύνησης και εντοπισμού βιομηχανικών τομέων όπου οι χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν όχι μόνο για να καλύψουν τις ίδιες ανάγκες αλλά και τη διεθνή αγορά.

Κυριολεκτικά στο περιθώριο των συνομιλιών, η ισραηλινή πλευρά, στην αντιπροσωπεία της οποίας συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη από τις κρατικά ελεγχόμενες Israel Military Industries (IMI) και Rafael, εξεδήλωσε τη διάθεση της να συμμετάσχει σε τρία εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων:

Το πρώτο είναι τα πυρομαχικά αρμάτων των 120 χιλιοστών για το οποίο η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι η ισραηλινή πλευρά είναι καλοδεχούμενη να συμμετάσχει στο διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για την προμήθεια 30.000 περίπου βλημάτων κινητικής και χημικής ενέργειας, μετά την προμήθεια 12.000 βλημάτων από τη Γερμανία με διακρατική συμφωνία για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, με την προϋπόθεση ότι η ισραηλινή προσφορά θα πληρεί τους όρους της προκήρυξης.

Η ισραηλινή πλευρά επίσης προσφέρθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας να μεταφέρει στην Ελλάδα τη γραμμή παραγωγής βομβιδοφόρων βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών.

Ας σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα καθοριστική παράμετρος θα αποβεί η ισχύς και εφαρμογή της διεθνούς συνθήκης για τη μη διασπορά όπλων διασποράς υποπυρομαχικών την οποία η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει αλλά είναι προφανές ότι οποιαδήποτε απόφαση επηρεάζεται από το υπό διαμόρφωση διεθνές περιβάλλον.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αυτονόητο ότι προκειμένου να λάβει οποιαδήποτε απόφαση η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υπολογιστούν με ακρίβεια οι υπηρεσιακές ανάγκες του ελληνικού πυροβολικού και ο όγκος και η διάρκεια ζωής των υπαρχόντων αποθεμάτων, ώστε να εκτιμηθούν σε βάθος χρόνου οι ανάγκες.

Το τρίτο πρόγραμμα ισραηλινού ενδιαφέροντος είναι η προμήθεια των κατευθυνόμενων όπλων SPICE τα οποία περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά η υλοποίησή της εξαρτάται κυρίως από την οικονομική παράμετρο.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και για την ταχεία προώθηση των θεμάτων, συμφωνήθηκε η άμεση σύσταση ομάδων εργασίας των δυο Υπουργείων Άμυνας, οι οποίες και θα υποβάλουν σχετικές εισηγήσεις.

Τέλος, κατά τη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Παλαιστινιακού, καθώς και οι γενικότερες στρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα ο κ. Μπεγλίτης επαναβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης για την πολύπλευρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης της χώρας μας με το Ισραήλ, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.

Η ισότιμη προώθηση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν επηρεάζει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής, αλλά, αντίθετα, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας, επεσήμανε, χαρακτηριστικά, κατά τις συνομιλίες ο κ. Μπεγλίτης.  Το απόγευμα της ίδιας μέρας η ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το νέο διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) ενώ σήμερα θα έχει επαφές στο Υπουργείο Εξωτερικών.Είναι προφανές ότι οι τρέχουσες ελληνο-ισραηλινές συνομιλίες που διεξάγονται στο πλαίσιο που καθορίστηκε στις συναντήσεις Παπανδρέου – Νετανιάχου αναδεικνύουν μια νέα δυναμική που αναπτύσσεται στις σχέσεις των δύο χωρών.

Για την Ελλάδα κομβικό σημείο αποτελεί η διαφύλαξη των σχέσεών της με τον αραβικό κόσμο, που μπορεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων μερών να λειτουργήσει επιβοηθητικά στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί και η πραγματιστική προσέγγιση των δύο πλευρών που κτίζουν τη στρατηγική εταιρική τους σχέση επιδιώκοντας συνεργασίες και συνέργειες σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που θα αποτελέσουν και τη στερεή βάση του όλου οικοδομήματος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥΤρίτη, 09 Νοε 2010
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης συναντήθηκε, σήμερα, με τον Υφυπουργό Άμυνας του Ισραήλ κ. Matan Vilnai. 
Κατά τις συνομιλίες εξετάσθηκαν οι διμερείς αμυντικές και στρατιωτικές σχέσεις και οι δυνατότητες αποτελεσματικής υλοποίησης του στρατιωτικού προγράμματος συνεργασίας για το 2011. Συζητήθηκαν, επίσης, οι τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δυο χωρών, στους τομείς της μεταφοράς τεχνολογίας, της έρευνας και της ανάπτυξης αμυντικών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η άμεση σύσταση ομάδων εργασίας των δυο Υπουργείων Άμυνας, οι οποίες και θα υποβάλουν σχετικές εισηγήσεις.Κατά τη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Παλαιστινιακού, καθώς και οι γενικότερες στρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μπεγλίτης επαναβεβαίωσε τη βούληση της Κυβέρνησης για την πολύπλευρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης της χώρας μας με το Ισραήλ, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.

Η ισότιμη προώθηση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν επηρεάζει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής, αλλά, αντίθετα, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας, επεσήμανε, χαρακτηριστικά, κατά τις συνομιλίες ο κ. Μπεγλίτης.

Defence-point

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης