Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ξηλώνουν την Διοικητική Μέριμνα (Υγειονοκική Περίθαλψη) του Στραρτού Ξηράς


Bookmark and Share
Α/ Στρατιωτικά Νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης, εκρίθησαν Αντιπαραγωγικά!
 
Σοκ από το προσωπικό των ΓΣΝ,των στελεχών και κληρωτών του Δ'ΣΣ!

Σύμφωνα με πληροφορίες του @rmy @lert: Χθες έφτασε διαταγή στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης να ξεκινήσουν το "πακετάρισμα" έτσι ώστε μέσα σε ένα (1) μήνα να έχουν μεταφερθούν σε πτέρυγες των αντίστοιχων Νομαρχιακών Νοσοκομείων στα πλαίσια της συγχώνευσης για περικοπή δαπανών. Ήδη δόθηκε εντολή να ανασταλλεί άμεσα η λειτουργία των Εξωτερ.Ιατρείων του 492 ΓΣΝ.

Σοκ από το προσωπικό των ΓΣΝ αλλά κυρίως των στελεχών και κληρωτών του Δ'ΣΣ που βλέπουν το μέλλον της Υγειονομικής τους φροντίδας να στοιβάζεται στα ράντζα των πολιτικών νοσοκομείων. Ντροπή σας, κύριοι της Ηγεσίας, που επιτρέψατε σε μικροπολιτικές να κλονίσουν το προσωπικό που φυλάει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της Πατρίδας μας.

Ερωτώνται το ΥΠΕΘΑ, το ΓΕΣ, το ΓΕΣ/ΔΥΓ και το Υπουργείο Υγείας:

1) Η εν λόγω απόφαση ήταν προγραμματισμένη ή λήφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες;

2) Η εν λόγω απόφαση είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης ή αποτέλεσμα «αποφασίζουμε και διατάζουμε»;

3) Η απόφαση αυτή πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Δνσης Υγκού του ΓΕΣ και του κ. Α/ΓΕΣ;

4) Στην απόφαση αυτή σταθμίστηκαν παράγοντες σχετικοί με την αποστολή των προς μεταφορά στρατιωτικών νοσοκομείων;

5) Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στη νοσηλεία των στελεχών και του ένστολου προσωπικού των ΕΔ;

6) Θα αλλάξει το καθεστώς νοσηλείας των ενστόλων καθώς πλέον θα προσέρχονται για τα προβλήματα υγείας τους σε πολιτικό νοσοκομείο; 7) Μπορούν τα νοσοκομεία υποδοχής να αντιμετωπίσουν επιτυχώς μαζικές απώλειες υγείας σε περίπτωση πολέμου (βλέπε σχετική επερώτηση στο τέλος των ερωτημάτων);

8) Το στρατιωτικό υγειονομικό προσωπικό θα διέπεται από τους κανόνες λειτουργίας των πολιτικών ή των στρατιωτικών νοσοκομείων;

9) Τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι μονάδες – θα πάψουν να είναι πλέον μονάδες;

10) Ποιό θα είναι το μέλλον των εγκαταστάσεων των στρατιωτικών νοσοκομείων μετά την ένταξη τους στα πολιτικά νοσοκομεία;

11) Μήπως πίσω από την είδηση κρύβεται η χρόνια αδυναμία των κυβερνώντων να δώσουν βιώσιμες λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα προσωπικού και εξοπλισμού των κρατικών νοσοκομείων;

12) Η προετοιμασία για μετακόμιση μιας οικοσκευής διαρκεί περίπου ένα μήνα. Προς τι η βιασύνη και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα;
Μήπως κάποιοι και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές βιάζονται να επιδείξουν «έργο» - ο κάθένας για το δικό του συμφέρον;

 Το αλίευσα ΕΔΩ

 

Β/ Κοινή υπουργική απόφαση Βενιζέλου - Λοβέρδου Καλλικράτης στα «χακί» νοσοκομεία


«Καλλικράτης» και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Με κοινή υπουργική απόφαση των Β. Βενιζέλου και Αν. Λοβέρδου τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων μετασχηματίζονται σε Κέντρα Υγείας.Η αρχή έγινε με τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης, καθώς ανεστάλη η λειτουργία τους.


Οπως εξήγησε, χθες το βράδυ, ο Β. Βενιζέλος, τα μετεξελισσόμενα στρατιωτικά νοσοκομεία σε κέντρα υγείας ταυτόχρονα θα αποτελούν και έδρες υγειονομικών επιτροπών για την εξυπηρέτηση της στρατιωτικής υπηρεσίας. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των υπό κατάργηση στρατιωτικών νοσοκομείων θα διασυνδεθεί με πανεπιστημιακά ή νομαρχιακά νοσοκομεία που υπάρχουν στην ίδια πόλη.

Ο Β. Βενιζέλος για να προλάβει αντιδράσεις του στρατιωτικού προσωπικού και των δικαιούχων αποστράτων στα περιφερειακά στρατιωτικά νοσοκομεία, έσπευσε χθες βράδυ να δηλώσει ότι το στρατιωτικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα τους παρέχουν υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στα πανεπιστημιακά και νομαρχιακά νοσοκομεία.


Παράλληλα -σύμφωνα πάντα με τον Β. Βενιζέλο- το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα αξιοποιείται επιστημονικά με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο.


Το νέο μέτρο, όπως υπογράμμισε χθες ο Β. Βενιζέλος, θα δοκιμαστεί για έναν μήνα πιλοτικά στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα και να ρυθμιστούν οι αναγκαίες τεχνικές λεπτομέρειες, για την όσο γίνεται πιο επιτυχή και άμεση εφαρμογή του μέτρου.


Ωστόσο, ο «Καλλικράτης» δεν θα μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα στον χώρο των στρατιωτικών νοσοκομείων, εάν δεν λειτουργήσει ο «Φίλιππος». Πρόκειται για
ένα ολοκληρωμένο σύστημα μηχανογράφησης για τα στρατιωτικά νοσοκομεία κόστους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αν και υποτίθεται ότι έχει ολοκληρωθεί και έχουν καταβληθεί 7,5 εκατ., ωστόσο δεν καθίσταται δυνατή η λειτουργία του!!

Ο «Φίλιππος» -υποτίθεται ότι- μπορεί να υποστηρίξει:


  • Το διπλογραφικό σύστημα των στρατιωτικών νοσοκομείων.
  • Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
  • Την ορθολογική λειτουργία του κύκλου εργασιών των στρατιωτικών νοσοκομείων σε όλα τα επίπεδα.
Παρά την επίμονη προσπάθεια του Β. Βενιζέλου και τις επισημάνσεις του προς τη στρατιωτική ηγεσία να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο «Φίλιππος», τα Γενικά Επιτελεία κωλυσιεργούν ως προς την υλοποίηση της εν λόγω υπουργικής απόφασης.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

Διοικητής Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

«Ανάσα ζωής» για το Πανεπιστημιακό η μεταφορά του στρατιωτικού δυναμικού

Ως «Καλλικράτη» για τον χώρο της υγείας που θα έχει πολλαπλές θετικές συνέπειες, χαρακτηρίζει ο διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Ν. Ραπτόπουλος, την προοπτική συγχώνευσης του νοσηλευτικού ιδρύματος με το 492 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της πόλης, το οποίο αναστέλλει τη λειτουργία του για ένα μήνα με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

«Το στρατιωτικό νοσοκομείο διαθέτει καλά οργανωμένο μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, καλά εκπαιδευμένους γιατρούς και
ένα σύνολο προσωπικού, στρατιωτικού και πολιτικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, άνω των 200 ατόμων.

Η μεταφορά τους σε μας θα σημάνει ανάσα ζωής, αυξάνοντας την ικανότητα του νοσοκομείου κατά 150%», είπε στο «Εθνος» ο κ. Ραπτόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 110 κλίνες κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού. Με την έλευση αυτού του δυναμικού, θα μπορούμε να υπερδιπλασιάσουμε το νοσοκομείο, το οποίο θα μπορεί πλέον να καλύπτει όλο τον Νομό Εβρου, και τον στρατό».


Χθες πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη των διοικήσεων του πανεπιστημιακού και του στρατιωτικού νοσοκομείου, στην οποία ο διοικητής του πρώτου έκανε γνωστό πως μπορεί να δεχτεί μόνο τα έκτακτα περιστατικά του στρατιωτικού, μέχρι να λάβει εντολές από το υπουργείο Υγείας και μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει με τη μεταφορά του προσωπικού.


Αντίστοιχη «ανάσα» αναμένουν και οι γιατροί του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης, το οποίο «ασφυκτιά» από ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.


«Αν γίνει κάτι τέτοιο θα βοηθήσει, στον βαθμό που θα μπορέσει να ανταποκριθεί το στρατιωτικό προσωπικό στις συνθήκες λειτουργίας ενός πολιτικού νοσοκομείου», είπε στο «Εθνος» η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού, Θ. Λεπτίδου, αναφέροντας ενδεικτικά πως η Παθολογική κλινική έχει μείνει με 3 γιατρούς (συνταξιοδοτήθηκε το 50% του προσωπικού) και έχει ήδη διαμηνύσει στη διοίκηση ότι οι εφημερίες μπορούν να καλυφθούν μέχρι 19 Δεκεμβρίου. Το νοσοκομείο διαθέτει σήμερα τρεις αναισθησιολόγους και μόνο τέσσερις καρδιολόγους.


Αντιδράσεις
Το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του 412 Νοσοκομείου Ξάνθης είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη από το 2008, επί υπουργίας Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, είχε ανακοινώσει την κατ’ αρχήν υποβάθμισή του σε «νοσοκομείο Ρόλου 3», προκαλώντας τότε αντιδράσεις.

Χθες, στην απόφαση αντέδρασαν με ανακοινώσεις τους ο νομάρχης Ξάνθης και υποψήφιος για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Παυλίδης, οι ΝΟΔΕ Θράκης της ΝΔ και οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή. «Τους καλούμε να μην κλείσουν τα δύο νοσοκομεία. Ολα δεν μετριούνται λογιστικά. Κάθε πράξη έχει όνομα και χρόνο τέλεσης», επισημαίνει ο Γ. Παυλίδης.

Οι ΝΟΔΕ καλούν τους αρμόδιους να επανεξετάσουν το θέμα, καθώς πρόκειται για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Το ΚΚΕ αναφέρει πως η κυβέρνηση «θυσιάζει» την υγεία, ενώ αφήνει ανέγγιχτες τις δαπάνες για τα εκστρατευτικά σώματα στο εξωτερικό και για τις αμυντικές δαπάνες.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Σταύρος ΚουτσιουμπέληςΣυγχωνεύσεις υπό όρουςΕίμαστε αντίθετοι στο ενδεχόμενο να κλείσει μία δημόσια νοσηλευτική μονάδα. Ως προς το θέμα των συγχωνεύσεων, έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι τμήματα ή οργανισμοί που λειτουργούν με πληρότητα κάτω του 50% πρέπει να αλλάζουν ρόλο. Χρειάζονται αναδιοργάνωση, εκτός αν η λειτουργία τους υπαγορεύεται από εθνικούς ή γεωγραφικούς λόγους. Μία μονάδα, δηλαδή, που λειτουργεί σε ένα ακριτικό νησί με χαμηλή πληρότητα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Αν μία άλλη μονάδα λειτουργεί σε κάποια πόλη με χαμηλή πληρότητα, μπορεί να μεταφερθεί σε μία διπλανή μονάδα* Σταύρος Κουτσιουμπέλης , πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ
υγειονομική
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δ. Βαρνάβας
Προτεραιότητα ο υγειονομικός χάρτης
Αν δεν εκπονηθεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με απόφαση για συγχωνεύσεις μονάδων. Αν ο χάρτης -τον οποίο περιμένουμε από το 2000- δείξει πλήρη επάρκεια σε μία περιοχή από τη λειτουργία ενός νοσοκομείου, ενώ λειτουργεί κι ένα δεύτερο το οποίο δεν προσφέρει, μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη συγχώνευση. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, παρατηρούμε αύξηση κατά 30% στη ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και με αυτό το δεδομένο είναι πολύ δύσκολο να προκύψουν αχρείαστα νοσοκομεία.
* Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος ΟΕΝΓΕ

http://www.ethnos.gr


Το αλίευσα ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥ:  Τα ασφαλιστικά ταμεία τα κατέστρεψαν ενώνοντας τα προβληματικά με τα υγιή. Έτσι η γάγγραινα μεταδόθηκε από ταμείο σε ταμείο αφού αντί της εξυγίανση είχαμε φαγοπότι, κακοδιαχείριση και στην συνέχεια συγχώνευση του ρημαγμένου ταμείου με ένα υγιές. Φυσικά και αυτό ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο και έτσι μέσα λίγα χρόνια το σύνολο των ταμείων να είναι προβληματικά.  Τώρα το ίδιο επαναλαμβάνεται και στο θέμα της υγείας. Αφού δεν μπόρεσαν να  βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη του λαού, προβαίνουν σε πυροτεχνήματα - ενέργειες με σκοπό να εντυπωσιάσουν τους πολίτες,  καταστρέφοντας  την υγειονομική περίθαλψη του Μονάδων Εκστρατείας.  Έτσι κι αλλιώς  αυτοί και οι κανακάρηδες τους δεν θα χρειασθούν τα εν λόγω νοσοκομεία ούτε εν καιρώ ειρήνης ούτε εν καιρώ πολέμου. Μήπως αμφιβάλει κανείς;;;;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης