Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ευρωπαϊκή πίεση στην Τουρκία για τους μετανάστες

Bookmark and Share
Σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεις προκειμένου να επαναπροωθούνται οι αλλοδαποί που εισέρχονται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ.- Αποστολή
Του Κώστα Καντούρη
Φωτογραφίες Αλέξανδρος Αβραμίδης

Ευρωπαϊκός μοχλός πίεσης προς την Τουρκία για την αναθεώρηση της στάσης της στο θέμα των μεταναστών, δημιουργήθηκε χθες στην Ορεστιάδα. Η ευρωπαία επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ, που επισκέφτηκε το μεγαλύτερο πέρασμα μεταναστών της Ευρώπης, στον Έβρο, αποκάλυψε ότι είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να επαναπροωθούνται οι αλλοδαποί που εισέρχονται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρόκειται για τη συμφωνία που υπογράφηκε με την Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν τηρήθηκε.
“Προφανώς για το μεταναστευτικό κύμα έχει ευθύνη η Τουρκία. Όλοι γνωρίζουμε ότι έρχονται από εκεί, γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει και σε διαπραγμάτευση επανεισδοχής”, κατέστησε σαφές η σουηδή επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση, ειδικά το τελευταίο διάστημα, και υποσχέθηκε λύσεις με την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Η βοήθεια αυτή, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μεταφράζεται σε κονδύλιο 200 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει δεσμευτεί, και απομένει να υλοποιηθεί το σχέδιο δράσης, που έχει καταθέσει στα ευρωπαϊκά όργανα η ελληνική κυβέρνηση.
Την αναδιάρθρωση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του και ο γάλλος υπουργός μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν, που επισκέφτηκε την περιοχή. “Θα συζητήσουμε από Δευτέρα στις Βρυξέλλες μακροχρόνιες λύσεις για το θέμα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να δώσουμε άμεσα απαντήσεις”, υπογράμμισε. Μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών έστειλε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής. “Περιμένουμε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και προσδοκούμε σε συνεργασία με την τουρκική πλευρά”, επισήμανε, χαρακτηρίζοντας “ευρωπαϊκό φαινόμενο” όσα γίνονται με την αύξηση των μεταναστευτικών κυμάτων και επαναλαμβάνοντας το αίτημα για να δοθεί “ευρωπαϊκή λύση” στο πρόβλημα.
Χθες από το πρωί, συνοδευόμενα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας επισκέφτηκαν τα περάσματα στα χερσαία ελληνικά σύνορα μαζί με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex Ιλκινεν Λαϊτίνεν, ο οποίος επιβλέπει και την εκτέλεση της επιχείρησης “Rabit 2010” στα σύνορα. “Τα περάσματα είναι εδώ μπροστά σας, σε αυτήν την ακτίνα”, ενημέρωσε τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ο εκπρόσωπος του στρατού στο φυλάκιο “5”, που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τη μεθόριο.

“Θα τα πούμε στο Παρίσι”Οι εκπλήξεις για τα μέλη της αντιπροσωπείας ήρθαν στην επίσκεψή τους στο κέντρο υποδοχής των μεταναστών στο Φυλάκιο, όπου καθημερινά στοιβάζονται δεκάδες μετανάστες, παρότι προβλέπεται η φιλοξενία 374 ατόμων. Εκεί διαπίστωσαν, μιλώντας με τους ίδιους τους αλλοδαπούς, ότι στόχος των μεταναστών δεν είναι πλέον η Ελλάδα αλλά οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη όταν ο γάλλος υπουργός Μετανάστευσης μίλησε με Μαροκινούς που είχαν εισέλθει τις προηγούμενες ημέρες διασχίζοντας την ελληνοτουρκική μεθόριο. “Θα έρθω στη Γαλλία και θα τα πούμε στο Παρίσι”, του απάντησε ο μετανάστης, όταν ρωτήθηκε από τον υπουργό για τους λόγους που μπήκε παράνομα στην Ευρώπη.
Οι ευρωπαίοι εκπρόσωποι διαπίστωσαν ότι στο κέντρο υποδοχής μεταναστών οι συνθήκες διαβίωσης είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς ο αριθμός των αλλοδαπών είναι μεγάλος, υπερβαίνοντας σε καθημερινή βάση τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων, σε σημείο που να μένουν μέχρι και 500 αλλοδαποί την ημέρα. Ο αριθμός και χθες ήταν μεγάλος, παρότι η αστυνομία άφησε ελεύθερους δεκάδες μετανάστες, προκειμένου η εικόνα στο κέντρο να χαρακτηριστεί υποφερτή για τους διαμένοντες. Όπως τονίστηκε στις συναντήσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται η δημιουργία ακόμη ενός κέντρου υποδοχής και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται οικόπεδο από την τοπική αστυνομία για την ανέγερσή του.
Αλλωστε και οι ίδιοι οι μετανάστες αντέδρασαν φωνάζοντας συνθήματα για την ελευθερία τους, αλλά και για τη βελτίωση της πολιτικής ασύλου από την πλευρά της Ελλάδας. Σχετικά με το καθεστώς παροχής ασύλου τοποθετήθηκε και η ευρωπαία επίτροπος Σ. Μάλστρομ, επισημαίνοντας ότι στο σχέδιο δράσης που έχει κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνεται και αυτός ο σχεδιασμός.

Λαϊτίνεν: Ο έλεγχος στα σύνορα δεν είναι η μόνη λύση
Πεπεισμένος ότι οι πολιτικές και διπλωματικές παρεμβάσεις της Ευρώπης θα είναι καθοριστικές για την επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα εμφανίστηκε στη “Μ” ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Ιλκινεν Λαϊτίνεν. “Ο καλύτερος έλεγχος στα σύνορα δεν είναι ολόκληρη η λύση του προβλήματος, είναι ένα μέρος του”, είπε με νόημα.
Ο κ. Λαϊτίνεν, αναπτύσσοντας το σχέδιο δράσης της επιχείρησης του ευρωπαϊκού οργανισμού σε συνεργασία με την αστυνομία, τόνισε ότι έχει τριπλό στόχο και συγκεκριμένα: “Να ενταθούν οι έλεγχοι, να μειωθούν οι αριθμοί των μεταναστών και να μεταφέρουμε στις ελληνικές αρχές των συνόρων την τεχνογνωσία μας για το μέλλον”, όπως δήλωσε. Σχετικά με τις λύσεις που μπορούν να δοθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπογράμμισε ότι “μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα μέσα σε τρίτες χώρες, για να ληφθούν μέτρα στην πηγή του ζητήματος, μέσω της εξωτερικής πολιτικής και της χρηματοδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων”. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο ζήτημα και ειδικότερα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., την Ελλάδα και την Τουρκία “να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει να λάβουμε μέτρα, ανεξάρτητα αν είμαστε εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης