Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΙΜΑΧΙΑ

alt Της Λαμπρινής Παπαδοπούλου

Ακόμα και χημικές ουσίες εντόπισαν πριν από λίγες ημέρες οι αρμόδιες Αρχές στις όχθες της λίμνης Λυσιμάχειας, μερικά χιλιόμετρα νότια από το Αγρίνιο.

Κατόπιν καταγγελιών από κατοίκους και περαστικούς για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων και άλλων υλικών, κλιμάκια των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας της Αιτωλοακαρνανίας μετέβησαν στην περιοχή όπου διαπιστώθηκε πως μεγάλο μέρος ενός από τους πλέον αξιόλογους φυσικούς οικοτόπους της χώρας μας  είχε μετατραπεί σε χωματερή για κάθε είδους επικίνδυνα απόβλητα.

Τόνοι απορριμμάτων με οικοδομικά και άλλα αδρανή υλικά σχημάτιζαν λόφους σκουπιδιών στις όχθες της λίμνης, η οποία αποτελεί ενιαίο οικοσύστημα με τη λίμνη Τριχωνίδα και μία από τις 196 Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα (οδηγία 79/409/EK - δίκτυο NATURA 2000).

«Το πιο ανησυχητικό, όμως, ήταν μια μεταλλική συσκευασία του ενός κυβικού, η οποία περιείχε κάποιο άγνωστο χημικό υλικό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πήραν δείγμα, το οποίο έχει σταλεί στον “Δημόκριτο”, προκειμένου να ανιχνευθεί η σύστασή του», εξηγεί ο Νίκος Φατούρος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής Αιτωλοακαρνανίας.

Σπάνια είδη πανίδας

Οπως προειδοποιούν περιβαλλοντολόγοι και μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η παράνομη αυτή δραστηριότητα εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη σπάνια ορνιθοπανίδα της περιοχής. «Τα οικοσυστήματα των δύο λιμνών, Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας, παρουσιάζουν έντονο ορνιθολογικό ενδιαφέρον, αφού φιλοξενούν σημαντικό αριθμό πουλιών. Εχουν παρατηρηθεί πλέον των 200 ειδών, τα 50 εκ των οποίων είναι σπάνια. Η λίμνη, μάλιστα, είναι “πνιγμένη” στα καλάμια και ανάμεσά τους τον χειμώνα βρίσκουν καταφύγιο φαλαρίδες και πρασινοκέφαλες πάπιες. Παράλληλα, εκεί φωλιάζουν πορφυροτσικνιάδες, νανομουγκάνες και στα γύρω δέντρα νυχτοκόρακες. Στα νερά της υπάρχουν ενδημικά ψάρια και η σπάνια πια στη χώρα μας βίδρα», περιγράφει η Ελίνα Σαράντου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

«Αφιλόξενο» περιβάλλον

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ίδια, ο πληθυσμός των σπάνιων αυτών ειδών κινδυνεύει να μειωθεί σημαντικά λόγω της εναπόθεσης απορριμμάτων στις όχθες της λίμνης.

«Ενώ η Ελλάδα έχει τόσο πλούσια βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα των δύο γειτονικών λιμνών παρουσιάζουν έντονο ορνιθολογικό ενδιαφέρον φιλοξενώντας ένα σημαντικό αριθμό πουλιών, η ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των υδάτων από την ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων και αδρανών υλικών επηρεάζει άμεσα και αρνητικά τους πληθυσμούς της ορνιθοπανίδας. Η λίμνη της Λυσιμαχίας, ένας σημαντικός σταθμός κατά τη μετανάστευση των πουλιών, αντί να τους υποστηρίζει στο μακρινό τους ταξίδι, έχει μεταμορφωθεί σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, όπου η τροφή για πολλά είδη, όπως και τα σημεία φωλιάσματός τους, έχουν εκλείψει δραματικά», επισημαίνει η Ελ. Σαράντου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Περιβαλλοντική υποβάθμιση

Σοβαρότατες είναι όμως και οι περιβαλλοντικές συνέπειες, καθώς οι εναποθέσεις αδρανών υλικών περιμετρικά της λίμνης απειλούν να αλλάξουν ριζικά τη «γεωγραφία» της Λυσιμαχίας.

«Η λίμνη Λυσιμαχία αποτελεί έναν σπάνιο φυσικό πλούτο που πρέπει να προστατευθεί και να αναδειχθεί -μαζί με την γειτονική Τριχωνίδα- σε βασικό οικοτουριστικό προορισμό, προσελκύοντας περιπατητές, φυσιοδίφες και παρατηρητές πουλιών», παρατηρεί ο περιβαλλοντολόγος, ειδικός σε θέματα αειφορικής διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, Διονύσης Μαμάσης. «Παρ’ όλα αυτά», σημειώνει, «οι διαρκείς εναποθέσεις αδρανών υλικών περιμετρικά της λίμνης συνιστούν οπτική όχληση και συμβάλλουν στην σταδιακή υποβάθμιση του οικοσυστήματος. Οι επιχωματώσεις που παρατηρήθηκαν “μειώνουν” την περίμετρο της λίμνης και επιβαρύνουν το λιμναίο περιβάλλον, απειλώντας στο μέλλον να αλλάξουν ριζικά και προς το χειρότερο το μοναδικό αυτό οικοσύστημα».

Μάλιστα, σύμφωνα με κατοίκους και εκπροσώπους των τοπικών φορέων της περιοχής, δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί ανάλογες παράνομες δραστηριότητες.
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης