Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ(MONTHLY REVIEW-VPRC)

Bookmark and Share


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Η έρευνα για τα προβλήματα των στρατιωτικών θα περίμενα να τύχει ευρύτερης κάλυψης και ανάλυσης, αλλά ήμαστε σε μια χώρα που η ανάλυση δεν ηχεί καλά(ενώ πολλά ΜΜΕ δεν ασχολούνται με τους στρατιωτικούς και τα πολυδιάστατα προβλήματα τους).

Μέσα από 162 σελίδες καταγράφονται όλα τα τεράστια προβλήματα των αξιωματικών των ΕΔ(σε ένα πολύ μεγάλο δήγμα) άσχετα αν οι επικεφαλής τους θα ισχυριστούν ότι «δεν τρέχει τίποτα». ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ.

Ας δώσουμε λοιπόν κάποιους αριθμούς , γιατί η κατάσταση είναι οριακότατη. ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΙΑΣΕΙ «ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ» ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ…

*Το 77% θεωρεί τον ισχύοντα θεσμό των ΕΠ.ΟΠ ως αναξιόπιστο. Ενώ το 90% εκτιμά ως αρκετά αξιόπιστο τον τρόπο εισόδου στις παραγωγικές στρατιωτικές σχολές των ΕΔ. Μόνο το 31% θεωρεί ότι στην ΑΝΩΤΑΤΑ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ είχε ικανοποιητικό επίπεδο εκπαίδευσης.



*Το 75% εκτιμά ότι δεν υπάρχει ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού των ΕΔ. Το 87% των υπαξιωματικών θεωρεί ότι πρέπει να εισαχθεί νέο μοντέλο εκπαίδευσης τους.

Το 68% δεν έχει επαρκή γνώση των μισθολογικών και συναφών ζητημάτων, ενώ το 75% δεν γνωρίζει καθόλου τα δικαιώματα των αξιωματικών. Ο 82% θεωρεί ότι οι αξιωματικοί είναι απαξιωμένοι9(από την κοινωνία), ενώ το 86% θεωρεί ως υποβαθμισμένη την άμυνα.

*ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. Ότι στις ΕΔ το 74% θεωρεί ότι κυριαρχεί ο κομματισμός, ενώ το 69% ο τοπικισμός!(αναμενόμενα, αλλά τραγικοί αριθμοί). Ανήκουμε στις περιπτώσεις που γίνονται από την μεταπολίτευση και μετά πρωτοφανείς κομματικές κρίσεις-επιστροφές αποστράτων στην επετηρίδα και προαγωγές(όσες έχασαν όταν ήταν στο «καφενείο» ως απόστρατοι) μέσα στην επετηρίδα-τοποθετήσεις κομματικών αποστράτων σε θέσεις διαφόρων τομέων (ΟΣΜΑΕΣ-ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ-ΑΟΟΑ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΑΛΛΑΙΚΗ ΑΜΥΝΑ/πλην ελάχιστων εξαιρέσεων κλπ).

ΑΣ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΩ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ από το 1975 και μετά… Καλά το τοπικιστικό είναι απίστευτο!

Το από πού κατάγεσαι, στον στρατό μας είναι ανέκαθεν της μόδας! Λες και οικοδομούμε τοπικούς στρατούς….(συντοπίτες-συγχωριανοί και βάλε!!!)

*Το 785 θεωρεί ότι δεν αξιοποιείται επαρκώς και κατάλληλα στο χώρο των ΕΔ. Το 68% ότι είναι χαμηλού επιπέδου οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των ΕΔ, ενώ το 43% δεν θεωρεί ως επαρκή τη μέριμνα που λαμβάνεται για όσο διάστημα είναι εκτός εθνικών συνόρων.

*Σχετικά με τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ το 52% υποστηρίζει ότι δεν κάνουν-προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.

*Το νέο σύστημα προαγωγών είναι μη-ικανοποιητικό σε βαθμό 63%. Το 58% εκτιμά ότι το συνταξιοδοτικό είναι μη-ικανοποιητικό. Το 54% είναι εναντίον της ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ των ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ.

Το 97% θεωρεί ως μη-επαρκή την εκπαίδευση των στρατεύσιμων, ενώ το 50% θεωρεί την πειθαρχία ως χαμηλή. Το 81% υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να παραμείνει το ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ των ΕΔ. Σε συντριπτικό ποσοστό (84%) δεν επιθυμούν τα ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ να ενταχθούν στο ΕΣΥ.(και δίκιο έχουν!!).

*Η στρατιωτική ηγεσία απορρίπτεται σε ποσοστό 75% από αξιωματικούς και σε82% από τους υπαξιωματικούς , ενώ υπάρχει τεράστια απογοήτευση από την εκπαίδευση. Η ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και ΟΙ ΣΥΧΝΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ως και η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. Συντριπτικό είναι και το ποσοστό εναντίον της παράλληλης επετηρίδας. Ικανοποίηση υπάρχει μόνο στους τομείς των παροχών στην υγεία και στη στρατιωτική δικαιοσύνη.

Το 71% θα επιθυμούσε την σύσταση Πανεπιστημίου Άμυνας.

Σημειώνω ότι το ΔΕΙΓΜΑ της ΕΡΕΥΝΑΣ είναι πολύ μεγάλο. Ρωτηθήκαν σε ότι αφορά τους αξιωματικούς , ηλικίες 35-54 και περίπου 93% άνδρες και το υπόλοιπο γυναίκες. Το 53% προέρχεται από το ΣΞ, το 23% από την ΠΑ και το 22% από το ΠΝ.

ΘΕΩΡΩ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΜΗ, ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Προσωπικά αν ήμουνα σε κάποια από τις υπεύθυνες θέσεις θα είχα χάσει τον ύπνο μου… ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΛΛΟΙ…./

Πάντως σε σύντομο χρονικό διάστημα έπονται αναλύσεις μου στα επιμέρους, ενώ όπως είπε και ο επικεφαλής της MONTHLY REVIEW Βαγγέλης Χωραφάς έρχονται και άλλες έρευνες…

ΠΗΓΗ

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης