Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Διπλωματικό ενδιαφέρον για τη Θράκη

Bookmark and Share

Ρεπορτάζ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΠΑΡΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΕΙ
Μετά τον Γάλλο πρόξενο Θεσσαλονίκης, την περιοχή επισκέφτηκε ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Δρ Ντέιβιντ Λάντσμαν
«Θα επιστρέψω στην Αθήνα με ιδέες και σκέψεις για το μέλλον της περιοχής», είπε ο Άγγλος πρέσβης

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Εντυπωσιασμένος από τις αλλαγές που συντελέστηκαν στη Θράκη 15 χρόνια μετά την τελευταία του παρουσία στη περιοχή εμφανίστηκε χθες από την Κομοτηνή ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Δρ Ντέιβιντ Λάντσμαν. Η περιοδεία του ξεκίνησε την Τρίτη από την πόλη της Ξάνθης, όπου συναντήθηκε με επίσημους φορείς, όπως ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης και ο νομάρχης Γιώργος Παυλίδης. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν θέματα του νομού και της περιφέρειας. Επίσης έγιναν αναφορά σε αναπτυξιακές προοπτικές, διεθνείς συνεργασίες και σε θέματα της περιφερειακής οικονομίας με αναφορές στον πρωτογενή και στον μεταποιητικό τομέα. Ο νομάρχης Ξάνθης μίλησε για την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» εκφράζοντας την θέση του για τον νέο αυτό θεσμό και την πίστη του ότι θα αποτελέσει ανάχωμα στην τρέχουσα οικονομική κρίση, παρά τις δυσκολίες που θα συναντήσει στην αρχή. Όσον αφορά στην Ευρώπη, οι συνομιλητές συμφώνησαν στο σημείο ότι τα κράτη - μέλη έχουν κοινούς δρόμους και συγκεκριμένα, ο νομάρχης δήλωσε ότι «κάθε ευρωπαϊκή χώρα ωφελείται, όταν μια άλλη πηγαίνει καλά και ζημιώνεται, όταν αυτή αποσταθεροποιείται» και «οι ιστορικά καλοί και άρρηκτοι δεσμοί των δύο χωρών, Ελλάδας και Βρετανίας, συνεχίζονται και βοηθούν, ώστε τέτοιες συναντήσεις να πραγματοποιούνται σε θερμό κλίμα».

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Ανάλογα ήταν τα θέματα συζήτησης και στις επαφές που είχε ο κ. Λάντσμαν χθες το πρωί στη Κομοτηνή. Πρώτος σταθμός η νομαρχία Ροδόπης, όπου τον υποδέχτηκε ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας, απόντος του νομάρχη Άρη Γιαννακίδη, αφού η προεκλογική εκστρατεία του επιβάλλει να βρίσκεται εκτός των τειχών του νομού. Το έμβλημα με την νύμφη της Ροδόπης προσέφερε στον Άγγλο διπλωμάτη ο αντινομάρχης Ροδόπης, θαυμάζοντας τα ελληνικά του και εξαίροντας τις γνώσεις του για τη χώρα και την περιοχή μας. Ο κ. Κατσιμίγας παρουσίασε στον πρέσβη το αναπτυξιακό προφίλ της περιοχής μας, την γεωπολιτική θέση της Ροδόπης και της ευρύτερης περιοχής της Α.Μ.-Θ. και τις δυνατότητες από την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε.. Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας το ΔΠΘ, αλλά και στα προβλήματα αποβιομηχάνισης. Μεγάλο μέρος της συζήτησης μονοπώλησε η λειτουργία του κάθετου άξονα Κομοτηνή – Κίρτζαλι, ο δρόμος που θα ενώσει Ελλάδα και Βουλγαρία και θα αποτελέσει μία πύλη της χώρας μας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικότερα. Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης ο κ. Κατσιμίγας επανέλαβε την θέση της χώρας μας ότι δεν είναι πρόβλημα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία του με τον Άγγλο διπλωμάτη ο αντινομάρχης χαρακτήρισε τη Μ. Βρετανία φίλη χώρα, της οποίας, «η ιστορία είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της πατρίδας μας και κάθε φορά που έρχονται εκπρόσωποι της Μ. Βρετανίας στην περιοχή μας είναι χαρά μας να τους υποδεχόμαστε».

Θα πρέπει να ξέρω τι γίνεται και εκτός Αθηνών στη χώρα σας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άγγλος πρέσβης δίνοντας ως δώρο στον κ. Κατσιμίγα έναν πίνακα με φωτογραφία εποχής της πρεσβείας της Μεγ. Βρετανίας στην Αθήνα, που παλαιότερα ήταν κατοικία του Ελευθερίου Βενιζέλου. «Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από την πρώτη επίσκεψή μου πριν από 15 χρόνια, για παράδειγμα η Εγνατία οδός, το άνοιγμα των συνόρων. Ήθελα να δω ποιες είναι οι δυνατότητες και οι προοπτικές για το μέλλον της περιοχής. Ως πρέσβης θα πρέπει να ξέρω τι γίνεται στην χώρα». «Θα επιστρέψω στην Αθήνα με ιδέες και σκέψεις για το μέλλον της περιοχής» κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Λάντσμαν αφήνοντας υπονοούμενα για το διπλωματικό ενδιαφέρον για τη Θράκη. Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα καμία από τις πολλές επισκέψεις διπλωματών διαφόρων κρατών δεν έχει επιφέρει αποτελέσματα για την περιοχή, δηλαδή συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού ή ανάπτυξης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που περιορίζονται μόνο στη διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων.

Ο πρέσβης πριν αναχωρήσει από τη Ροδόπη είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηναίων Δημήτρη Κοτσάκη, ενώ γνωστή έγινε και η επαφή του με μουσουλμάνο βουλευτή.
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης