Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Βάσος Λυσσαρίδης: «Αν εθελούσια δεν γονατίσεις, ούτε νεκρό δεν μπορούν να σε γονατίσουν»

Bookmark and Share
Βάσος Λυσσαρίδης [πηγή εικόνας: Εμπροσθοφύλακας www.efylakas.com]
‘Εμπροσθοφύλακας’
«Ομιλία  Επίτιμου Προέδρου του  Κ.Σ. ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη  σε Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα με θέμα: “Τρεις Γενοκτονίες μια στρατηγική” στις 17 Σεπτεμβρίου 2010»

Ατιμώρητα εγκλήματα υποτροπιάζουν. Ο Ταλαάτ δημιούργησε τον Αϊχμάν. Οι Τοπάλ Οσμάν και Κεμάλ πρόδρομοι για τα Νταχάου, το Δίστομο και τον ορφανό Πενταδάκτυλο.
Η σιωπή  ισοδυναμεί με συνενοχή και η απάθεια  διευκολύνει την συνέχιση.
Όταν  γυρίζω πίσω χάνω την πυξίδα και  τον χρόνο, τη γλώσσα, τη φυλή, την  εθνότητα, γιατί κοινός ο πόνος, κοινή  η οργή, κι η εμμονή για δικαίωση.
Σαμψούντα, Άδανα, Σμύρνη, Κερύνεια με κυνηγούν και  στερεότυπα καταγράφω.
Αν ξεχάσω την Αμισό, τη Σάντα, την Κόνικα, τη Σασσούν, το Ασσυριακό Khoy, τη Σμύρνη  θα’ χω  ενταφιάσει την αξιοπρέπεια μου,
Αν παραγνωρίσω  την Ποντιακή κραυγή «Μ΄ αοιλή εμάς και βάϊ εμάς η Ρωμανίαν πάρθεν», τους σταυρωμένους νέο-Σπάρτακους που μεταθανάτια σταυρώνουν τους σταυρωτήδες θάχω χάσει τον αυτοσεβασμό μου.
Γιατί θα  με κυνηγούν οι κραυγές των  θρυμματισμένων από τους Τσέτες νηπίων στους Ποντιακούς βράχους, οι ρόγχοι των απαγχονισμένων  Αρμένιων διανοούμενων, οι πατημασιές των πεταλωμένων, ο άφωνος πόνος των βιασθέντων, το περήφανο βλέμμα του Πόντιου με την εθνική συνείδηση που δεν πεθαίνει ούτε στη διασπορά ούτε στην πατρώα γη με το στα φανερά Μαχμούτ αγάς και στα κρυφά Νικόλας τα ζωντανά μάτια των αποκεφαλισθέντων Αρμενίων, η Αρμένισσα μάνα που θηλάζει το βρέφος με πηχτό αίμα, τα ακρωτηριασμένα σώματα των Ασσυρίων, οι καμένες σάρκες στη Σμύρνη, και ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, οι εξόριστοι σοφοί της Ιωνίας που χωρίς του Όμηρου τα ποιητικά αδημονούν κι αγανακτούν κι αναζητούν τους τραγωδούς, τους ποιητές, τ΄Απόλλωνα τη λύρα και την απέριττη τη γνώριμη αρχιτεκτονική.
Καμένη  Ιωνία.
Δεν κάηκαν μονάχα οι άνθρωποι. Έριξαν στην πυρά θεούς, θεάνθρωπους άφθαστους στίχους, σκέψεις που το σκοτάδι έκαψαν κι έμεινε τώρα ορφανή με μόνο σιωπηλούς θεούς να καρτερούν.
Θα με κυνηγάνε οι αποδιωγμένοι της Κωνσταντινούπολης, οι χωρίς ελεύθερη πατρίδα της  Αλεξανδρέττας, τα ξεροπήγαδα με τους δολοφονημένους Κύπριους και τα ορφανά αχνάρια του Κανάρη στη Λάπηθο.
Ακόμα  και οι στρατολογίες θανάτου  με την έφηβο Πόντιο ν΄αναφωνεί.
Μάνα παρακαλάω  τον Θεό
σολτάτος να μην  πάω
σιαπκαν να μην σκεπάουμε
ταλήν να μη εφτάω.
Θα με κυνηγά ο Τουμανιάν με την κραυγή της ερήμου οργής, ο Τζελαλιάν  με το «Σήκω καϋμένε μου  ραγιά», ο εξόριστος  Σεφέρης αλλά και ο Αυξεντίου  ο όρθιος με καμένη σάρκα ζωντανός στον Μαχαιρά.
Η νέο-οθωμανική  πολιτική της Τουρκίας είχε ως δόγμα  αφομοίωση ή αφανισμός.
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Abdul Hamid «Για να λύσουμε το Αρμενικό πρέπει να εξαφανίσουμε τους Αρμένιους και του Αρχιστράτηγου Σιερκέρ» προς τον Πατριάρχη Ιωακείμ. «Θα σας κάψουμε όλους. Ή εσείς ή εμείς». Φυλετικά και οικονομικά τα κίνητρα.
Ο Ταλάτ  με άμετρο κυνισμό απαντάει στην έκκληση του Μόργενταου να μη προχωρήσει σε απαγχονισμούς Αρμενίων ότι θα δώσουμε αμνηστία μετά τους απαγχονισμούς.
Οι Κούρδοι  διασώθηκαν τότε ως αφομοιώσιμοι παρά την θέση του Νazim ότι όλα τα μη Τουρκικά έθνη θά’ πρεπε να εξολοθρευθούν.
Ενώ ο  Φερίντ πασάς ομολογεί την ενοχή  στη διάσκεψη Παρισίων ο Σακίρ δηλώνει ότι αν είχαμε εξαφανίσει τους Ρουμάνους τους Βούλγαρους, τους Σέρβους, τους Ελληνες αυτά τα εδάφη θα ήσαν τώρα δικά μας και ο Τσάβιτ ομολογεί και τους οικονομικούς λόγους.
Και προκλητική η προσπάθεια να επιρριφθεί ευθύνη στα θύματα των γενοκτονιών.
Ο Κεμάλ  δηλώνει στον Αράλωφ ότι οι Πόντιοι  ευθύνονται για τον αφανισμό τους και το ίδιο επαναλαμβάνεται για  τους Αρμενίους.
Και δυστυχώς αυτή η νέο-οθωμανική πολιτική συνεχίζεται  διαφοροποιημένη με όχι μόνο την  ανοχή αλλά και την ενίσχυση της  Τουρκίας που βαρύνεται όχι μόνο με παρελθοντικά εγκλήματα αλλά και με την συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, την εθνοκάθαρση την δολοφονία 1,5% του πληθυσμού, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού.
Έτσι  η νέο-οθωμανική πολιτική προωθείται με τον Νταβούτογλου να απαιτεί κηδεμονία των Μουσουλμανικών μειονοτήτων στον πρώην Οθωμανικό χώρο προβάλλοντας το Κυπριακό ως πρότυπο με την προκλητική δήλωση ότι τα εγγυητικά δικαιώματα στην Κύπρο πρόσφεραν την «νομική» ευκαιρία για την εισβολή  και τον βίαιο διαχωρισμό.
Προχωρεί ακόμα πιο πέρα. Ότι η Τουρκία  θα πρέπει να ελέγχει τις Κυπριακές  εξελίξεις κι αν ακόμα δεν υπήρχε ένας Τουρκοκύπριος γιατί αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στους σχεδιασμούς  της να αποβεί περιφερειακή υπερδύναμη με παγκόσμια εμβέλεια. Έτσι αποτελεί αφέλεια ότι η προσφορά οποιονδήποτε παραχωρήσεων προς τους Τουρκοκύπριους θα οδηγήσει σε λύση. Η επιλογή είναι ή προσαρμογή προς τις τουρκικές απαιτήσεις και μετατροπή της Κύπρου σε κηδεμονευόμενο μεταποικιοκρατικό μόρφωμα της Τουρκίας ή στρατηγική που να καθιστά τους τουρκικούς στόχους ανέφικτους ή οδυνηρούς για τις ευρύτερες προοπτικές της Τουρκίας, κυρίως τις Ευρωπαϊκές.
Σήμερα  η Τουρκία απαιτεί ανταμοιβή  για το έγκλημα της κατά της  Κύπρου όπως ο Ταλαάτ απαιτούσε να εισπράξει τις ασφάλειες ζωής των απαγχονιζομένων Αρμενίων.
Γι΄αυτό  επιβάλλεται ευρύτερα μια νέα  στρατηγική βασισμένη στις πικρές  εμπειρίες του παρελθόντος.
Γι΄αυτό συναισθηματικά αλλά και ρεαλιστικά δηλώνω:
Αν λησμονήσω  τον χορό του Ζαλόγγου στην Κόνακα θα με κυνηγούν οι Ακριτίδηδες, οι Χαραλαμπίδιδες πρόδρομοι των Καραολήδων.
Αν λησμονήσω  τις αφηγήσεις του Χοβιβιάν και  τις γυναίκες στη Σασσούν θα με κυνηγούν οι στρατιές των δολοφονημένων  και ο Αρμένιοι της διασποράς.
Αν λησμονήσω  το Khoy θα με κυνηγά ο Agha Petros και το Gawar και γενικά το Ασσυριακό Seyfa.
Αν λησμονήσω  τη Σμύρνη θα με κυνηγά η πανάρχαια  Ιωνία και οι δικοί μου στα  Βουρλά.
Αν διαγράψω τις γενοκτονίες θα με κυνηγά ο  Sortiaux με τη δραματική διαπίστωση ότι οι νεκροί ήσαν τυχερότεροι των ζωντανών, αλλά ακόμα και ο Τσέρτσιλ και ο Κλεμανσώ με τις έστω δειλές αναγνωρίσεις του εγκλήματος και ο Ανατόλ Φρανς που χαρακτήρισε τον Ταλάατ τύραννο του τρόμου.
Θέλουμε φιλία με όλους τους λαούς. Συμπάσχουμε με τον Τούρκο κρατούμενο στα λευκά  κελιά.
Όμως  φιλία σημαίνει σεβασμό των εθνικών δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών. Μονόπλευρη  φιλία ισοδυναμεί με εθελοδουλία.
Ο Νταβούτογλου δυστυχώς εννοεί την φιλία ως προσαρμογή προς τις παράλογες και παράνομες  Τουρκικές αξιώσεις.
Απαιτεί συγκυριαρχία στο Αιγαίο, κηδεμονία  στη Θράκη αλλά και στις Μουσουλμανικές κοινότητες των Βαλκανίων και Αλεξανδρετοποίηση της Κύπρου και συγχρόνως Ευρωπαϊκή πορεία a la carte.
Η μεταοθωμανική  Τουρκία όχι μόνο αρνείται την  αναγνώριση εγκλημάτων αλλά θεωρεί τα θύματα ως υπεύθυνα.
Αυτοπεταλώθηκαν οι Πόντιοι, αυτοαπαγχονίσθηκαν οι Αρμένιοι, αυτοπυρπολήθηκαν οι Μικρασιάτες, αυτοκτόνησε ο Χρύσανθος, τα μαθηματικά στην Αλεξανδρέττα πήραν καινούρια διάσταση, οι Ασσύριοι αυτοκατακρεουργήθηκαν, οι Κωνσταντινοπολίτες πήραν τον δρόμο της φυγής εθελούσια κι οι Κύπριοι γενναιόδωρα παραχώρησαν εθελοντικά τη γη τους στους έποικους.
Θα χαιρετίζαμε  μια αληθινά καινούρια Τουρκία  με σεβασμό στις παγκόσμιες αξίες  όμως δεν είναι μόνο που μας  κυνηγά το παρελθόν  μας ταλανίζει  το παρόν.
Δίπλα στην Κόνακα, τα Άδανα, τη Σμύρνη αν επισκεφθείτε την Κύπρο θα σκοντάψετε στο συρματόπλεγμα της ντροπής που κρατάει διχοτομημένη την Ευρωπαϊκή Κύπρο, θα αντικρύσετε την τεράστια κατοχική σημαία που πληγώνει τον Πενταδάκτυλο και την αξιοπρέπεια μας, θα μαρτυρήσετε βιασμένες εκκλησίες, πλαστογραφημένες παραδόσεις με μια ανθρωπότητα όχι απλώς βουβή, αλλά με επιβράβευση της Τουρκίας με παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και προεδρία στο Συμβούλιο Ευρώπης.
Κι  έτσι και πάλι καταναγκαστικά  οι Πόντιοι με ταξιδεύουν στο  Μπεϊλάν, με τους Καδίογλου, τον Ιστύλ, τον Αντων πασά, πρόδρομους του Καραολή.
Οι Αρμένιοι με συνοδεύουν στην πορεία θανάτου  με τη σκελετωμένη μάνα  και να με ρωτάει ιτσιουν.
Οι Σμυρνιοί καταριούνται όχι μονάχα τους σφαγείς  αλλά και τους χθεσινούς συμμάχους.
Οι Κωνσταντινοπολίτες σαρκάζουν για τη νέα τάξη πραγμάτων  κι οι Κύπριοι ρωτούν  πως το θύμα οδηγείται στο εδώλιο του κατηγορούμενου από Άννες και Καϊάφες με τους Πόντιους Πιλάτους να μην  νίπτουν καν τας χείρας.
Ο Νταβούτογλου διακηρύσσει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες εφόσον οι γείτονες προσαρμόζονται στην επεκτατική τους πολιτική.
Στην  Κύπρο προτείνουν δυο κράτη, δυο  λαούς, φυλετικά καθεστώτα και κυριαρχία  της μειοψηφίας.
Ευρωπαϊκά  δικαστήρια έμμεσα αποφαίνονται  ότι η βία δημιουργεί δίκαιο  και ότι οι αποδιωγμένοι ιδιοκτήτες περιουσιών χάνουν τα δικαιώματα  τους μια και για μακρό χρονικό διάστημα απουσιάζουν. Δεν απουσιάζουν. Ο κατοχικός στρατός εμποδίζει την επάνοδο. Ζητά συγκυριαρχία στο Αιγαίο.
Όμως  παρά τη διεστραμμένη Παγκοσμιοποίηση  με υπεροχή του οικονομικού ενάντι του πολιτικού, παρά τη νέα διεθνή τάξη δυο μέτρων και δυο σταθμών, με επιλεκτική εφαρμογή διακηρυγμένων αρχών, παρά το τεράστιο χάσμα κατανομής πόρων και τεχνογνωσίας ένα καινούριο σύννεφο πλανάται πάνω στον πλανήτη που προμηνεί μια άλλη πορεία έστω κι αν η πολυδιάσπαση των εργαζομένων παρακωλύει κοινή δράση.
Η στέρηση  εθνικών δικαιωμάτων εκτρέφει την  τρομοκρατία και η κρατική  τρομοκρατία την συντηρεί.
Η αποπολιτικοποίηση  και η αποεθνοποίηση αποτελούν  τα σύγχρονα όπλα της παγκόσμιας άρχουσας ελίτ και των εθνικών παραρτημάτων τους, όμως η λαϊκή αντίδραση ανακόπτει παγκόσμιες κηδεμονίες και δημοκρατικά ελλείμματα. Μοιραία η πρόοδος. Μοιραία η εποικοδομητική αλλαγή και οι παθόντες και πάσχοντες λαοί αποτελούν την αιχμή του αγώνα για μια άλλη παγκόσμια τάξη. Η Τραπεζούντα κατηγορεί, το Αραράτ υπενθυμίζει, ο Πενταδάκτυλος καταριέται τους βουτυροσπόνδυλους, η Σμύρνη κι η Πόλη εμβολιάζουν.
Όταν  αναφερόμαστε σε εθνικές ρίζες μας  καθορίζουν ως ρομαντικούς και εθνικιστές.
Αν εθνικισμός είναι να σέβεσαι την εθνότητα όλων και να διαφυλάττεις την δική σου τότε δηλώνω αδιόρθωτος εθνικιστής.
Χρειαζόμαστε  μια νέα διεθνή τάξη πραγμάτων.
Χρειαζόμαστε  μια παλινόρθωση αξιών.
Η κοινωνία της ζούγκλας οδηγεί στην έκρηξη.
Η κοινωνία της αδικίας οδηγεί σε ανωμαλία.
Αν  με μοιρολατρικό ρεαλισμό αγνοήσω  τη κραυγή του Ποντίου, αν αποδεχθώ ότι αποσιώπηση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι απαραίτητη για εξομάλυνση στην περιοχή.
Αν διαγράψω τον αφανισμό του Ελληνισμού της  πανάρχαιας Ιωνίας θα με κυνηγούν ο  Παντέλ Χαραλαμπίδης ο Κότσα Αναστάς, ο Χρυσόστομος, ο Μπαλακάν, ο Μνασιάν, ο Βαρανζαν που ζητάει μια χούφτα στάχτη από το πατρικό σπίτι ο Τεχλιριάν, και θα χάσω τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια μου.
Τα  αρχεία του Χαλεπιού αναφέρουν  εκτελέσεις νηπίων.
Ναι απαιτούμε  δικαίωση. Αναγνώριση εγκλημάτων και θεραπεία όπου είναι εφικτή.
Και θ’ αγωνισθούμε γι΄αυτό. Και στα  ενενήντα μου χρόνια δεν αναζητώ  προσχήματα απουσίας.
Μου είπαν: Γιατί αγωνίζεσαι αφού έχει χαθεί η μάχη
Είπα: Γιατί αν δεν συνεχίσω δεν θα υπάρξει άλλη μάχη.
Στο δρόμο προς  τον Πόντο
απ΄την νεοπατρίδα
προς το Αραράτ προς τη Σμύρνη
μυριάδες οι σταυρωμένοι
Όμως όπου και  νάναι
ο σταυρωμένος Σπάρτακος
θα σταυρώσει τους σταυρωτήδες.
Τo’ πα  πολλές φορές.
Ούτε  ο θάνατος δεν είναι δικαιολογητικό απουσίας.
Η σκυτάλη  προχωρεί. Θα χτίσουμε ένα καλύτερο κόσμο.
Θα τερματίσουμε μόνο με τη δικαίωση.
Κι εγώ  τώρα τερματίζω.
Θεέ της οργής  και του τρόμου
Αυτή τη φορά δεν  σου ζητώ να
μου χαρίσεις δυο  τελευταίες ώρες
για να ζητήσω συγχώρεση  απ΄όσους
αδίκησα
αλλά για να μαρτυρήσω  τη
δικαίωση της Ποντιακής, της
Αρμενικής, της Μικρασιατικής, της Ασσυριακής
γενοκτονίας και  της
Κυπριακής τραγωδίας.
Στην  Κόνακα και στη Σασσούν
συνεχίζεται ο μακάβριος Ζαλόγγειος χορός
και στην Σαμψούντα ο αιώνιος Πόντος αναμένει
Στα Άδανα η βιασμένη Αρμένισσα ρωτάει ιτσιν κι ας έχει εκτελεσθεί ο Ταλαάτ
Η Ιωνία καταριέται όχι μονάχα τους δολοφόνους μα και τους άφωνους
Στην Αλεξανδρέττα μοιρολογούν για χαμένες πατρίδες
Ο Πενταδάκτυλος μουντζώνει με πέντε δάκτυλα  μια παγκόσμια γενιά
Η μνήμη δεν δολοφονείται
Χωρίς δικαίωση δολοφονεί  τους δολοφόνους
Οι νεκροί ξεπηδούν επαναστατημένοι απ΄τα μνήματα
Αυτή η ιστορία  έχει μόνο ένα τέλος
Την αληθινή δικαίωση.
Κι γι΄αυτή  θ΄αγωνισθούμε ως το τέλος.
Και να θυμάσθε:
Αν εθελούσια  δεν γονατίσεις, ούτε νεκρό δεν  μπορούν να σε γονατίσουν.
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης