Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΑΝΥΕΘΑ κος Μπεγλίτης εμμένει στην άποψη του ΥΕΘΑ περί "αυτιστικών" στελεχών!

Bookmark and Share
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ «FLASH» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΚΥΡΤΣΟ & ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ (τα κύρια σημεία με ΚΑΡΦΑΡΑ για τους στρατιωτικούς και ειδήσεις για τα υποβρύχια - εξοπλιστικά)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλετε να πείτε ότι αποδέχεστε το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας η έρευνα να μην εξαντληθεί την περίοδο 2004 – 2009, αλλά να πάει και πριν και στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Παπανδρέου, αυτό μας λέτε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καταρχήν πρέπει να πάμε σε μια έρευνα. Αυτό θεωρώ ότι είναι το σημαντικό. Από εκεί και πέρα να δούμε και τα χρονικά όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί αυτή η έρευνα.
Δεν είμαι εκ των προτέρων αντίθετος. Συγκρατώ αυτό που είπε ο κ. Σαμαράς, αν θέλει ασφαλώς να συμμετάσχει σε μια συναινετική προσπάθεια διερεύνησης όλων των αιτιών που μας οδήγησαν μέχρι εδώ.

Τα χρονικά όρια είναι το δευτερεύον. Ας συγκρατήσουμε τουλάχιστον τώρα το πολιτικό πρωτεύον που είναι η καταρχήν, συμφωνία του στο να πάμε σε μια τέτοια διερεύνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που λέτε, γιατί μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ ήθελε να περιοριστεί η έρευνα στη διακυβέρνηση Καραμανλή. Πείτε μας και λίγο για τα δικά σας. Είναι υπέρ – Υπουργός ο κ. Ραγκούσης;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έχουμε πάρα πολλά και σημαντικά προβλήματα σε αυτή τη συγκυρία. Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να καλύψουμε όρους και προϋποθέσεις ενός οικονομικού προγράμματος, στο σκέλος των δημοσίων ελλειμμάτων και των δημοσίων εσόδων.
Έχουμε μια πραγματική οικονομία που πρέπει να την κινήσουμε, να τη βγάλουμε από τη σημερινή παραγωγική ακινησία, άρα είναι πολλές και σημαντικές, οι πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τη δουλειά του, με βάση τις αρμοδιότητες που του ανατίθενται στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις οποίες δεν τις ξέρουμε ακόμα για όλα τα κυβερνητικά στελέχη, να το πούμε κι αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις ξέρουμε, αλλά δεν έχουν τεθεί σε ισχύ, αυτό είναι το σωστό.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ ξέρω τις συναρμοδιότητες μας με τον κ. Βενιζέλο και δουλεύουμε με βάση αυτές στο χώρο μας, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Από εκεί και πέρα είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και τα συντεταγμένα θεσμικά όργανα της Κυβέρνησης, που ορίζουν, ελέγχουν και συντονίζουν την κυβερνητική δραστηριότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακολουθώ με ενδιαφέρον ότι παίρνετε πρωτοβουλίες για να αλλάξετε αυτό που αποκαλείτε στρατηγικό δόγμα, την οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Νομίζω ότι δίνετε ευκαιρίες σε αυτούς που θέλουν να απασχοληθούν σε επαγγελματική βάση για ένα διάστημα. Μπορείτε να μας περιγράψετε τις βασικές πρωτοβουλίες που παίρνετε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αφετηρία αυτής της νέας στρατηγικής προσέγγισης είναι η διαπίστωση ότι στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στον 21ο αι., τόσο στην περιοχή μας, όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Κυβέρνησή μας πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να δημιουργήσουμε ένα στρατό πολύ πιο αποτελεσματικό, στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου μας, που είναι ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών.
Αποτελεσματικός στρατός σημαίνει αλλαγές σε αντιλήψεις, σε δομές, σε προσεγγίσεις που είχαμε μετά τη μεταπολίτευση, για το ρόλο του στρατού στη σύγχρονη εθνική άμυνα.
Σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικού τύπου. Οι απειλές διευρύνονται, σε σχέση με τις απειλές που γνωρίζαμε τα τελευταία 35 χρόνια, άρα χρειάζεται ένας στρατός μέσα στην κοινωνία, όχι απέναντι ή εκτός αυτής.
Ένας στρατός βαθιά δημοκρατικός, με την έννοια ότι συνδέεται καθημερινά με τις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις. Ένας στρατός που δεν μπορούμε να τον βλέπουμε ως ταμπού, ούτε μπορούμε να βλέπουμε ως ταμπού τις αμυντικές δαπάνες και το χώρο γενικότερα της άμυνας και της ασφάλειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορέσετε όμως να φέρετε καλύτερο αποτέλεσμα και να μειώσετε ταυτόχρονα και το κόστος; Γιατί ένα από τα θέματα, τα ζητήματα που μας ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το υψηλό ποσοστό δαπανών, σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το οποίο, μπορώ να προσθέσω σε αυτό που είπατε και είναι απολύτως σωστό, δεν ήταν πολλές φορές σε μια ισορροπία ανταποδοτικότητας, δηλαδή δεν είχαμε μια ισορροπημένη σχέση κόστους – οφέλους.
Αυτή η σχέση κόστους – οφέλους στο χώρο της Εθνικής Άμυνας, πρέπει να αποκατασταθεί, να επαναεξισορροπηθεί, πρέπει μέσα από τις αλλαγές να βρούμε μια νέα δυναμική ανταποδοτικότητας, ανάμεσα στις δαπάνες και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δύσκολη μεταρρύθμιση σε ένα χώρο που δεν κινείται με τους ίδιους ρυθμούς που κινείται ευρύτερα η κοινωνία, η που κινούνται ευρύτερα οι μεταρρυθμίσεις σε άλλους κοινωνικούς χώρους. (Καρφάκι ήταν αυτό κ. Αρχηγέ μου αν δεν το καταλάβατε....)
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ρεαλισμός, αλλά παράλληλα και αποφασιστικότητα, όταν βλέπουμε στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, να γίνονται μεγάλες αλλαγές, όχι μόνο απλά θεωρητικές συζητήσεις, στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε μια χώρα όμως, η οποία έχει φτάσει ήδη στο χείλος της οικονομικής αβύσσου, είναι δυνατό να πείσετε την κοινή γνώμη ότι υπάρχει ανάγκη για αγορά υποβρυχίων που ενδεχομένως γέρνουν ή φρεγατών γαλλικών;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει μια σοβαρή απειλή απέναντι στην Ελλάδα, η οποία προέρχεται από την πλευρά της γειτονικής μας χώρας, της Τουρκίας.
Αυτή η παραδοχή, ουσιαστικά, που δεν αμφισβητείται από κανέναν, δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί τις αμυντικές ανάγκες και τις αμυντικές δαπάνες της χώρας.
Θα με ρωτήσετε, οι αμυντικές δαπάνες όλα αυτά τα 35 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, οδήγησαν τελικά σε αποτελεσματικές μορφές εθνικής άμυνας; Εκεί θα ήταν ένα θέμα που θα έπρεπε να το συζητήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην το γενικεύουμε. Δεν πάμε στα υποβρύχια, που τα παραγγείλατε το 2000, δώσατε 2 δις προκαταβολή, επειδή βιαζόσασταν και είμαστε στο 2010 και δεν έχει παραληφθεί κανένα υποβρύχιο;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για να προχωρήσουμε και προχωρήσαμε στη συμφωνία τόσο με τους Γερμανούς, όσο και με τους Άραβες της «ABOU DHABI MAR», για μια μεταφορά της μετοχικής σύνθεσης σε αυτούς, ώστε να μπορέσουμε να απεμπλακούμε από ένα τρομακτικό αδιέξοδο, το οποίο δεν ήταν μόνο επιχειρησιακό, σε σχέση με την κατασκευή των υποβρυχίων, αλλά και συμβατικό και ουσιαστικά υποδήλωνε πράξεις, παραλείψεις μιας δεκαετίας, που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.
Είναι γεγονός και αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός, ότι η χώρα μας, μέσα από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις, κατέβαλλε δύο δις και εκατό περίπου εκατομμύρια για την κατασκευή των τεσσάρων νέων υποβρυχίων τύπου «214» και τον εκσυγχρονισμό τριών υποβρυχίων τύπου «209», χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη μεταφορά ποσοστού ιδιοκτησίας στην ελληνική πλευρά και χωρίς να έχουμε παραλάβει μέχρι σήμερα ούτε ένα υποβρύχιο.
Όλη αυτή η παραφιλολογία γύρω από τα υποβρύχια που έχουν προβλήματα επιχειρησιακά, ουσιαστικά οδήγησε σε ένα μεγάλο μπλοκάρισμα της υλοποίησης της σύμβασης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα λεπτάκι, προβλήματα βάσει υπηρεσιακών εκθέσεων. Δεν είναι παραφιλολογία, μην το χρεώσετε κι αυτό στα media. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, που πήγαν να παραλάβουν το υποβρύχιο «Παπανικολής», το βρήκαν να γέρνει, με τα δικά τους κριτήρια.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η παραφιλολογία ήταν πολιτική. Έρχονταν μέσα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τους χειρισμούς, τις πράξεις ή παραλείψεις της προηγούμενης Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας.
Ουσιαστικά απαξιώνονταν ένα περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα μας, σε μια περίοδο που είχαμε ανάγκη να στηρίξουμε αυτή την κατασκευή, αυτό το υποβρύχιο.
Όπως αποδεικνύεται σε όλη αυτή την πορεία των δοκιμών, τόσο από τις κρατικές υπηρεσίες της Γερμανίας, που πιστοποίησαν το αξιόπλοον του υποβρυχίου, όσο και από εκθέσεις των πιο αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνήτη του υποβρυχίου «Παπανικολής», αυτές οι εκθέσεις δείχνουν ότι έγιναν οι αναγκαίες τεχνικές και επιχειρησιακές διορθώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έχουν έρθει στα ίσα τους τα υποβρύχια.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έχει «έρθει στα ίσα του», είναι απόλυτα αξιόπλοον και απόλυτα επιχειρησιακό. Μπορεί ανά πάσα στιγμή μετά από τις δοκιμές να ενταχθεί στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας και του Πολεμικού Ναυτικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι. Κύριε Μπεγλίτη σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία. Εμείς είμαστε της σχολής Ντανιέλ Κοπετίτ εδώ με τον κ. Κύρτσο. Σας ευχαριστούμε πολύ για όσα μας είπατε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτή είναι μια προσέγγιση του κ. Cohn-Bendit που είναι λάθος. Που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Είναι ωραία τα λόγια περί μείωσης των αμυντικών δαπανών, νομίζω όμως ότι και στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να δούμε ποια προβλήματα και απειλές αντιμετωπίζει η Ελλάδα, , ποια είναι η πρακτική αλληλεγγύη που πρέπει να της προσφερθεί, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών.
ΠΗΓΗ:yened.blogspot.com


Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης