Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Βιβλία που διάβασα: ΚΟΡΑΗΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε΄.

Bookmark and Share
ΚΟΡΑΗΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ  Ε΄.
 Ένα βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά, που αναφέρεται στις κοινωνικές συγκρούσεις και στον διαφωτισμό στην προεπαναστατική Σμύρνη (1788 – 1820).
Ένα βιβλίο πλούσιο σε ιστορικά στοιχεία που μας περιγράφει τις κοινωνικές ομάδες της Σμύρνης και τις αναμεταξύ τους συγκρούσεις για κυριαρχία στο κοινωνικό γίγνεσθαι εκείνης της εποχής.
Ταυτόχρονα παρουσιάζει τις  συγκρούσεις στον χώρο της  εκπαίδευσης του υπόδουλου γένους

Ενδεικτικά σημεία του βιβλίου για να κεντρίσω το ενδιαφέρον σας:

.........Το δε 1779, ο βαρόνος Dee Tott, μετά από περιοδεία στα γαλλικά προξενεία , συμβούλευε την κυβέρνηση να παρεμποδίζει τη δημιουργία βιομηχανιών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. …….
(Μήπως θυμίζει κάτι σχετικό με την αποβιομηχανοποίηση της σύγχρονης  Ελλάδας;)

….…οι Εγγλέζοι παρεμβαίνουν με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο μέσα στην ίδια την Πατριαρχική Σύνοδο και απειλούν τους ιεράρχες πως θα τους καταγγείλουν ...
(Αναφέρετε στην υπέρ της Ευαγγελικής σχολής επέμβας΄’η ρτους. Ήθελαν το ¨δικό¨ τους σχολείο να λειτουργεί στην Σμύρνη. Μήπως σας θυμίζει κάτι σχετικά με το τι γλώσσα θα χρησιμοποιούμε στην σύγχρονη Ελλάδα;)

…Γράφει λοιπόν ο Κοραής:
   ¨…όχι μόνον υβρίζει αλλά και συκοφαντεί …Ποίον παρακαλώ σε και πότε αφώρεσεν ο ημέτερος πατριάρχης δι΄ ανάγνωσιν βιβλίων Ευρωπαϊκών αλλογλώσσων;…
( Αυτό για όσους συκοφαντούν την εκκλησία για σκοταδισμό.)

…. Αν για τους λογίους καιν τους πεπαιδευμένους, εκτός από την θρησκείαν υπήρχε γλώσσα και η ιστορία ως συστατικό και ενισχυτικό της ταυτότητάς τους , για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και τις τάξεις, η Ορθόδοξη πίστη αποτελούσε το κύριο ανάχωμα στην απώλεια της ταυτότητας και τους εξισλαμισμούς. Εξ΄ ού και η τεράστια σημασία των νεομαρτύρων στην παράδοση της Ορθοδοξίας, και η ευρύτερη διάδοση των σχετικών «Μαρτυρολογίων» και των «Συναξαριστών»….
( Η αξία της Ορθοδοξίας στην διάσωση της εθνικής  ταυτότητας των Ελλήνων. Μήπως γι΄αυτό βάλλεται η ορθόδοξη πίστη στην εποχή της παγκοσμιοποίησης; Πάλι είναι ανάχωμα στις επιδιώξεις των; ) 

Καλή Ανάγνωση
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης