Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Έσβησε η τελευταία Ελληνίδα της Κερύνειας


Η Αγγελική Γιασάρ έγραψε τον επίλογο της εισβολής του 1974 στην πόλη που παραμένει σύμβολο για τους Ελληνες της Κύπρου.  Μετά την εισβολή παρέμεινε εκεί με τον Τουρκοκύπριο σύζυγό της, Σαμί. 
Στην πόλη που η... αρχαία τριήρης που βρέθηκε στα νερά της μαρτυρά την ελληνική της ιστορία. Στην πόλη όπου κανένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού δεν την περιλαμβάνει στα εδάφη που θα επιστραφούν στους Ελληνες, καταδικάζοντάς την σε μόνιμη τουρκοποίηση.

Μετά την εισβολή

Η Αγγελική παρέμεινε στην πόλη με τον Τουρκοκύπριο σύζυγο της, Σαμί. Δεν διανοήθηκε να φύγει ποτέ. Στο σπίτι μιλούσαν ελληνικά και τα παιδιά τους σπούδασαν σε ελληνικά σχολεία. Η Αγγελική και ο Σαμί εργάζονταν σε έναν Βρετανό αριστοκράτη. Αυτή υπηρέτρια και ο Σαμί οδηγός. Η Αγγελική ήταν διστακτική γι' αυτό το γάμο λόγω της θρησκείας. Παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο και δεν χρειάστηκε να αλλαξοπιστήσει κανένας από τους δύο. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ανδρέα και τον Ανθιμο, που έφυγαν στην Αμερική για να βρουν την τύχη τους. Ο ένας σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα και ο άλλος παραμένει εκεί με την οικογένειά του.

Η Αγγελική δεν θέλησε να αφήσει ποτέ στα χέρια των Τούρκων την εκκλησία όπου βάφτισε τα παιδιά της. Πριν από λίγα χρόνια είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου: «Μου ζήτησαν πολλές φορές τα κλειδιά του Αϊ-Γιώργη για να κάνουν την εκκλησία μουσείο. Δεν τους τα έδωσα. Θα τα δώσω μόνο στον παπά που θα έρθει...».

Κράτησε την υπόσχεσή της και προχθές τα «έδωσε» στον παπά για να τελέσει τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Απεβίωσε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, σε ηλικία 85 χρόνων, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου νοσηλευόταν. Συγγενείς και φίλοι της τη συνόδεψαν στη εκκλησία του Αϊ-Γιώργη στην Κερύνεια την οποία φρόντιζε από το 1974, αποτρέποντας τη μετατροπή της σε τζαμί και μουσείο από τους Τούρκους.

Στην κηδεία της συναντήθηκαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. «Με το θάνατό της έκανε πραγματικότητα αυτό που ήθελε. Να λειτουργήσει ο Αϊ-Γιώργης και να ξανασμίξουν οι Κερυνειώτες», είπε ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Γλαύκος Καριόλου.

Η ταφή έγινε στο κοιμητήριο της Κερύνειας, όπου έχουν μείνει πεσμένοι σταυροί και σπασμένα μνήματα.

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης