Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!

  dalamagkasΒ. ΚΑΚΑΡΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ένα ατύχημα σε πισίνα, τον «καθήλωσε» σε αναπηρικό αμαξίδιο από τα 17 του χρόνια. Από μαθητή τον συνάρπαζε η έρευνα και στο γυμνάσιο «φλερτάροντας» με τα μαθηματικά, διακρίνεται σε πανελλήνιο διαγωνισμό πληροφορικής ως ο νεότερος διαγωνιζόμενος.
Μετά το ατύχημά του, έχοντας βιώσει καταστάσεις σε κέντρα αποκατάστασης λαμβάνει την απόφαση να σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή έχοντας στο μυαλό του τη νευρολογία, για να βοηθήσει νευρολογικούς ασθενείς σαν τον ίδιο.
Σήμερα είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Λάρισας με άριστα. Είναι ο πρώτος απόφοιτος της Ιατρικής Λάρισας που, παρά τη βαριά του αναπηρία, πέρασε και τα τρία στάδια των Αμερικανικών Εξετάσεων Ιατρικής (USMLE) κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών, με αποτέλεσμα να αναγνωρισθεί από την Αμερικανική Ένωση Ιατρών, ως ισάξιος Αμερικανού ιατρού.
Ο λόγος για τον Λαρισαίο στην καταγωγή, νεαρό ιατρό Κυριάκο Δαλαμάγκα, που στοχεύει τώρα σε μεταπτυχιακές σπουδές και ειδικότερα στη διεξαγωγή έρευνας στην νευροαναγέννηση, την ανάπτυξη ιστών και οργάνων στο University College of London, στο πρώτο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη στη Νευρολογία.
Ο Κυριάκος Δαλαμάγκας που δεν παραιτήθηκε από τη ζωή, που διδάσκει με την επιμονή του, που δεν πτοήθηκε από την ατυχία του, που συναρπάζει με την επίτευξη των στόχων, που οραματίζεται με βάση το δικό του βίωμα την Ιατρική της προσφοράς στον συνάνθρωπο, πρέπει να δώσει μια ακόμη μάχη. Να αντιπαλέψει την οικονομική κρίση, να βρει τα χρήματα για τις μεταπτυχιακές του σπουδές.
Είναι ένας από τους ελάχιστους για τους οποίους το Ιατρικό Τμήμα Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση «σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να συμμετέχουν στην οικονομική ενίσχυση του πολλά υποσχόμενου ιατρού Κυριάκου Δαλαμάγκα». Αφού η μείωση των δαπανών στα πανεπιστήμια, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν επιτρέπουν στην Ιατρική Σχολή «να καλύψει ολοκληρωτικά το ποσό του μεταπτυχιακού προγράμματος καθώς και της περαιτέρω εκπαίδευσης του».
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ
Σε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις, πριν μερικές ημέρες η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής Λάρισας, «με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών της, αποφάσισε να απονείμει στον απόφοιτο και νυν συνάδελφο ιατρό Κυριάκο Δαλαμάγκα ειδική υποτροφία», όπως σημειώνεται στην πρόσκληση της Σχολής.
Διευκρινίζοντας ότι «ο κ. Δαλαμάγκας θα μεταβεί τον Σεπτέμβριο στο University College of London (2ο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη και το 1ο στην Νευρολογία) με σκοπό την εκπλήρωση του ΜSc ίn Νanotechnology and Regenerative Medicine το οποίο είναι μοναδικό στην Ευρώπη. Στόχος του είναι η εισαγωγή στην αναγεννητική ιατρική, ενώ στο δεύτερο μέρος του ΜSc, η διεξαγωγή έρευνας στην νευροαναγέννηση, ανάπτυξη ιστών και οργάνων.
Ο κ. Δαλαμάγκας έχοντας αποδείξει επανειλημμένα την αξία και το πάθος του με ό,τι ασχολείται, κατάφερε να τελειώσει στη διάρκεια της εξαετούς φοίτησης του πρώτος με Άριστα. Παράλληλα κατάφερε να περάσει τα 2 από τα 3 κομμάτια των Αμερικανικών Εξετάσεων Ιατρικής (USMLE) κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών μαθημάτων. Με αυτό τον τρόπο αναδείχθηκε ως ο 1ος φοιτητής στην ιστορία της Σχολής που κατάφερε να το πετύχει, ενώ παράλληλα αποτέλεσε και τον 1ο φοιτητή με βαριά αναπηρία που τελείωσε με ΑΡΙΣΤΑ το Τμήμα Ιατρικής Λάρισας, ανεβάζοντας έτσι και το κύρος της Σχολής Επιστημών Υγείας.
Ο κ. Δαλαμάγκας, έχοντας υποστεί κάκωση νωτιαίου μυελού από τα λυκειακά του χρόνια, έχει υψηλό προσωπικό κίνητρο και επιθυμεί να επιδοθεί σε ανώτατη έρευνα πάνω στον πολλά υποσχόμενο τομέα της νευροαναγέννησης, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη πρωτότυπων θεραπειών στη Νευρολογία, καθώς και να εξειδικευθεί στη Νευρολογία με περαιτέρω υποεξειδίκευση στην παραπληγιολογία.
Η οικονομική δυσπραγία που βίωσε ως φοιτητής και αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα, οδήγησε πολλάκις στην οικονομική ενίσχυσή του μέσω υποτροφιών του Τμήματος, δεδομένης της εξαίρετης ακαδημαϊκής του πορείας. Δυστυχώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην Ελλάδα, το Τμήμα Ιατρικής αδυνατεί να καλύψει ολοκληρωτικά το ποσό του μεταπτυχιακού προγράμματος καθώς και της περαιτέρω εκπαίδευσής του».
«Για τους παραπάνω λόγους, καταλήγει η πρόσκληση, η Γενική Συνέλευση κάνει ανοιχτή πρόσκληση σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να συμμετέχουν στην οικονομική ενίσχυση του πολλά υποσχόμενου ιατρού Κυριάκου Δαλαμάγκα».
ΣΤΟΧΟΣ
«Η Ιατρική Σχολή», τονίζει ο κ. Δαλαμάγκας, μιλώντας στην «Ε», «με συνεπήρε με το επίπεδο των γνώσεων αλλά πάντα είχα στο μυαλό μου τη νευρολογία. Πρώτον γιατί η ενασχόλησή μου με τη νευρολογία θα μου επιτρέψει να βοηθήσω νευρολογικούς ασθενείς σαν εμένα και δεύτερον, επειδή ίσως μια μέρα να μου δώσει το βήμα να ασχοληθώ με ανώτερη εφαρμοσμένη έρευνα για την ανεύρεση θεραπειών για νευρολογικούς ασθενείς.
Στο 5ο έτος φοίτησης, ύστερα από ένα έτος σκληρής δουλειάς επειδή συνδύασα τη μελέτη για τη σχολή με την εξαντλητική μελέτη για την προετοιμασία στις εξετάσεις για την Ένωση Αμερικανών Ιατρών κατάφερα να φτάσω σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο για να δώσω αυτές τις εξετάσεις».
Εξηγώντας τη διαδρομή του σημειώνει πως «τον Νοέμβριο του 2010 κατάφερα να περάσω τις εξετάσεις με 93%. Έτσι αναδείχθηκα ως ο πρώτος φοιτητής στην ιστορία της Ιατρικής Λάρισας που κατάφερε να περάσει το πρώτο κομμάτι στις Αμερικανικές Εξετάσεις Ιατρών ως προπτυχιακός φοιτητής. Το Πανεπιστήμιό μου, με τίμησε με μια υποτροφία γνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνω, έτσι ώστε να καταφέρω να μεταβώ στις ΗΠΑ για το δεύτερο κομμάτι των εξετάσεων.
Τον Οκτώβριο του 2011 κατάφερα να περάσω και το δεύτερο κομμάτι ενώ στο τελευταίο έτος της Ιατρικής, όπου πραγματοποίησα την πρακτική μου στο Νοσοκομείο διάβαζα παράλληλα για το 3ο κομμάτι των εξετάσεων.
Τελικά τον Ιούλιο του 2012 πήρα το πτυχίο μου από την Ιατρική Λάρισας με άριστα και τελειώνοντας πρώτος, στο έτος μου. Τον Δεκέμβριο του 2012 πέρασα και το 3ο κομμάτι των Αμερικανικών εξετάσεων. Έτσι πλέον αναγνωρίστηκα από την Αμερικανική Ένωση Ιατρών ως ισάξιος ενός Αμερικανού ιατρού».
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
«Τον περασμένο Ιανουάριο» καταλήγει ο κ. Δαλαμάγκας, «με κάλεσε τιμητικά ο καθηγητής Νευρολογίας – Παραπληγιολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Armin Curtin του Balgrist Rehab Center στην Ελβετία.
Ο ίδιος μου πρότεινε να μεταβώ στο Πανελβετικό Παραπληγικό Κέντρο Schweizer Paraplegic Zentrum για κάποιο διάστημα για να αποκτήσω μεγαλύτερη εμπειρία. Στα μέσα του Απρίλη επέστρεψα στη Λάρισα, στην Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Έχω ήδη λάβει πρόσκληση από University College of London που περιλαμβάνει το πρώτο στην Ευρώπη Νευρολογικό Κέντρο για να κάνω Μaster of Science (Nanotechnology and Regenerative Medicine) στην αναγεννητική ιατρική και νανοτεχνολογία. Δυστυχώς το κόστος ζωής στο Λονδίνο είναι απαγορευτικό για μένα για αυτό αναζητώ υποτροφία ή χρηματοδότη έτσι ώστε να πραγματοποιήσω τους στόχους μου», καταλήγει ο κ. Δαλαμάγκας.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από την Ιατρική Σχολή σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι να συνδράμουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματέα του Τμήματος Ιατρικής Λάρισας Αρετή Κοντογιάννη, στο τηλ. 2410-685703 (εργάσιμες ώρες), στο fax 2410-685546 καθώς και στο email: kdscholarship@med.uth.gr.
  

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης