Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΚΟΚΑΙΝΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ: ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Νίκος Κατσαρός π. πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών
Αρκούν μερικές σταγόνες στο ποτό ή το αναψυκτικό μιας νεαρής κοπέλας για να  κάμψει τις αντιστάσεις της με απώλεια συνείδησης ,χωρίς να μπορεί να αντιδράσει σε περίπτωση βιασμού της και στην συνέχεια το θύμα δεν θυμάται τίποτα και δεν μπορεί να βοηθήσει στην σύλληψη του δράστη.Συνελήφθη νεαρός στην Θεσσαλονίκη που είχε στην κατοχή του μικρή ποσότητα  του ναρκωτικού αυτού σε υγρή μορφή.
Η δράση του συγκεκριμένου ναρκωτικού ξεκινά 10- 20 λεπτά μετά την χρήση του και διαρκεί έως και 4 ώρες ανάλογα με την δόση ,ενώ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνο ,αφού μπορεί να επιφέρει ακόμα και θάνατο όπως συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις πρόσφατα σε Σουηδία και Αγγλία. όπου κορίτσια ήπιαν εν αγνοία τους ποτό με την εν λόγω ουσία.Το σιρόπι του βιασμού περιέχει την ουσία γ-υδροξυ-βουτυρικό οξύ ( γ-Hydroxy-Butyric acid,GHB)

Το GHB προκαλεί πονοκεφάλους, έντονη ζαλάδα,υπνηλία,τάση προς έμετο,σύγχυση,μείωση καρδιακών παλμών και αναπνοής προσωρινά απώλεια συνείδησης και μνήμης. Σε συστηματική χρήση προκαλεί βλάβες στο συκώτι,τα νεφρά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Δεν προκαλεί εξάρτηση είναι όμως εθιστική και παρασύρει τον χρήστη να το καταναλώνει με άλλα ναρκωτικά ή και  τον παρασύρει  να χρησιμοποιήσει πιο σκληρά ναρκωτικά. Το GHB αποβάλλεται γρήγορα από τον οργανισμό για τον λόγο αυτό είναι δύσκολο να διαγνωσθεί η χρήσης της με αναλύσεις αίματος.Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός οτι πρόκειται για πολύ φτηνό ναρκωτικό αφού 1 γραμμάριο κοστίζει λιγότερο από δέκα ευρώ . Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή αλλά και σε σκόνη.Το πλέον ανησυχητικό στην περίπτωση αυτή είναι οτι διακινούνται κυρίως μέσω διαδικτύου οπου είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους.Παράλληλα  το GHB  στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ επικίνδυνη οχι απο την ουσία GHB αυτή καθεαυτή αλλά απο τις προσμίξεις που  το συνοδεύουν την παραγωγή του.Στα παράνομα εργαστήρια οπου παράγεται ούτε οι κατάλληλες συσκευές χρησιμοποιούνται ούτε εξειδικευμένο προσωπικό χρησιμοποιείται. Έτσι πρώτες ύλες περιέχουν επικίνδυνες προσμίξεις και το τελικό προϊόν δεν καθαρίζεται χημικά.Στην διάρκεια της ερευνητικής μου σταδιοδρομίας ασχολήθηκα με μία συγγενή χημική ουσία του GHBτο β-υδροξυ-βουτυρικό οξύ ( β-Hydroxy –Butyric acid,BHB) και γνωρίζω τις συνθήκες παραγωγής του.

Συνιστώ στις νεαρά κορίτσια οταν πηγαίνουν για διασκέδαση να μην αφήνουν ποτέ το ποτήρι από τα χέρια τους,ούτε και να δεχθούν να προστεθεί  οτιδήποτε στο ποτό τους.
Η κοκαΐνη των φτωχών που ονομάζεται έτσι αφού μία δόση κοστίζει περίπου δύο ευρώ είναι παραλλαγή της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης (crystal meth) ένα συνθετικό ναρκωτικό που αναμιγνύεται με υγρά μπαταρίας,λάδια μηχανών ή σαμπουάν.Το ναρκωτικό αυτό φέρνει τον  χρήστη σε κατάσταση μη ελεγχόμενης επιθετικότητας και σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει και θάνατο.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Quardian χρησιμοποιειται το ναρκωτικό αυτό ευρέως στην Ελλάδα μεταξύ των αστέγων  και των οικονομικά δυσπραγούντων.

Το ναρκωτικό αυτό προκαλεί παραισθήσεις,πονοκεφάλους,ζαλάδες   και βλάβες στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.Είναι και αυτό όπως και άλλα ναρκωτικά της κατηγορίας αυτής ο προθάλαμος για άλλα σκληρότερα ναρκωτικά. Το ναρκωτικό αυτό διακινείται και μέσω διαδικτύου αλλα είναι πιθανόν να παρασκευάζεται στην Ελλάδα ή και γειτονικές χώρες.Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιείται η αμφεταμίνη  και στην συνέχεια η παρασκευή της είναι σχετικά εύκολα για εξειδικευμένο επιστήμονα. Επειδή η ουσία αυτή παρασκευάζεται σε παράνομα μη εξειδικευμένα εργαστήρια και μη εξειδικευμένα άτομα οι προσμίξεις που το συνοδεύουν το καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο.Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι χρήστες αλλά και οι δυνάμεις ασφάλειας της χώρας.
pentapostagma.gr

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης