Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Τι υπάρχει βαρύτερο από τον φόνο;

chris_b_DSC_5453-cold.jpg
Τι υπάρχει βαρύτερο από τον φόνο. Πες μου. Αλλά αυτό το τόλμημα μπόρεσε κάποτε να φέρει σωτηρία σ' αυτόν που το έπραξε. Και πως μπόρεσε να φέρει σωτηρία ο φόνος;
Οι Μαδιανίτες θέλησαν κάποτε να καταστρέψει ο Θεός τους Ιουδαίους, και με την ελπίδα να τους στερήσουν την εύνοια του Κυρίου για να γίνει δική τους, στόλισαν κοπέλες, τις έστησαν μπροστά στο στρατόπεδο, τους ξεγέλασαν έτσι και τους έφεραν στην πορνεία και από εκεί στην απιστία. Σαν το είδε αυτό ο Φινέες, πήρε στα χέρια του το ξίφος και όταν έπιασε δυο να πορνεύουν, τους διαπέρασε και τους δύο σ' αυτή την ώρα της αμαρτίας, και με την απόφασή του αυτή σταμάτησε την οργή του Θεού.
Και βέβαια, αυτό που έγινε ήταν φόνος, αλλά αυτό που κατορθώθηκε από τον φόνο ήταν η σωτηρία όλων των αμαρτωλών, γι' αυτό κι έφερε σ' αυτόν που τον έπραξε συγχώρεση. Και όχι μόνο δεν του μόλυνε τα χέρια εκείνος ο φόνος, αλλά και πιο καθαρά τα έκανε, και πολύ σωστά. Γιατί αυτό που έπραξε όχι από μίσος σε αυτούς που σκότωσε, αλλά από φροντίδα στους λοιπούς. Σκότωσε δύο κι έσωσε χιλιάδες.
Ακριβώς όπως κάνουν οι γιατροί, που κόβουν τα σάπια μέλη και σώζουν ολόκληρο το σώμα, έτσι έκαμε και εκείνος. Για τούτο λέει ο ψαλμωδός Παρουσιάστηκε   ο   Φινεές   κι   έφερε   τη   συγχώρεση   κι   σταμάτησε   η   κ α τ α σ τ ρ ο φ ή,   κ α ι   τ ο υ   λ ο γ α ρ ι ά σ τ η κ ε   γ ι α   δ ί κ α ι η   π ρ ά ξ η,   α π ό   γ ε ν ι ά   σ ε   γ ε ν ι ά   μ έ χ ρ ι   σ ή μ ε ρ α.
Αθάνατη λοιπόν μένει η μνήμη αυτού του κατορθώματος. Κι' άλλος πάλι προσευχήθηκε, μα ήρθε αντιμέτωπος με τον Θεό - έτσι είναι το να μην κάνεις κάτι προς χάριν του Θεού - για τον Φαρισαίο λέω. Που καθώς ο Φινεές, κάνοντας φόνο πέτυχε ότι ήθελε, έτσι κι αυτός, όχι από την προσευχή, αλλά από την γνώμη με την οποία προσευχήθηκε, χτύπησε και έπεσε.
Έτσι συμβαίνει όταν δεν γίνεται κάτι χάριν του Θεού, κι αν είναι πνευματικό αυτό που γίνεται, πολύ θα μπορούσε να βλάψει, καθώς όταν γίνεται χάριν του Θεού, κι αν ακόμα είναι βιοτικό, πάρα πολύ ωφελεί αυτόν που το πράττει με γνώμη αρεστή στον Θεό. Διότι τι είναι χειρότερο και βαρύτερο από τον φόνο? Κι όμως κατάστησε δίκαιον αυτόν που το τόλμησε. Λοιπόν, ποιά θα έχουμε απολογία εμείς που λέμε, ότι δεν είναι δυνατόν να ωφεληθεί κανείς, κι όλα χάριν του Θεού να τα ενεργεί, όταν βρίσκεται κάποιος που ακόμα και από τον φόνο κέρδισε?

Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης