Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ Ο ΕΚ ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ-ΕΤΩΝ 20

  26275_101609543208923_100000796346156_43930_7887960_n.jpg
Ο Άγιος Νεομάρτυρας ΕΥΘΥΜΙΟΣ είχε καταγωγή από την Δημητσάνα και γονείς τον Παναγιώτη και την Μαρίνα .Το κατά κόσμον όνομα του ήταν Ελευθέριος Ηλιόπουλος.
Ο πατέρας του ήταν εύπορος και εργαζόταν σαν αργυροχόος στο Ιάσο της Μολδαβίας όπου πήγε και ο Ελευθέριος για να σπουδάσει,αφού πρώτα είχε πάει ,μαζί με έναν από τους 3 αδελφούς του,στην Κωνσταντινούπολη στην περίφημη Πατριαρχική Σχολή.Ο Ελευθέριος είχε πόθο να γίνει Μοναχός στο Άγιο Όρος, όμως πηγαίνοντας για το Άγιο Όρος ,στην Κωνσταντινούπολη γνώρισε έναν υπάλληλο της Ρωσικής πρεσβείας και μαζί με αυτόν άρχισε να ζει βίο άσωτο.Ξέχασε το Άγιο Όρος και η ζωή του θύμιζε τον άσωτο της Ευαγγελικής περικοπής.
Επειδή όμως η ικανοποίηση της αμαρτίας χρειάζεται και έξοδα ο Ελευθέριος συνεχώς εδανείζετο χρήματα τα οποία βέβαια δεν μπορούσε να επιστρέψει.Έτσι μια μέρα σε απελπισία βρισκόμενος πήγε μόνος του και δήλωσε ότι γίνεται Τούρκος! Εξώμοσε μεν ο Ελευθέριος αλλά η χάρις του Θεού δεν τον εγκατέλειψε.Τις ημέρες που βρισκόταν υπό το κράτος των πόνων της περιτομής ήρθαν στο νου του η πατρική του θρησκεία και η ευσέβεια.
Μετανόησε και έκλαψε σαν τον Πέτρο και έβαλε σκοπό της ζωής του να επανέλθει στην πίστη του και να μαρτυρήσει για τον Χριστό.Ύστερα από πολλές περιπέτειες κατάφερε τελικά να φύγει από την Πόλη και να πάει στο Άγιο Όρος.Εκεί συνάντησε τον εξόριστο Οικουμενικό Πατριάρχη άγιο ΓΡΗΓΟΡΙΟ Ε΄ που ήταν και πατριώτης του. Σ΄ αυτόν εξομολογήθηκε και ύστερα από τον κανόνα που έλαβε εχρίσθει με Άγιο Μύρο και έγινε πάλι Χριστιανός.
Λίγο αργότερα έγινε Μοναχός με το όνομα ΕΥΘΥΜΙΟΣ!Αμέσως μετά και αφού πρώτα πήρε την ευχή του Πατριάρχη, πήγε στην Κωνσταντινούπολη και την Κυριακή των Βαΐων του 1814 αφού εκκλησιάσθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και εμετάλαβε, πήρε στα χέρια του τα βάγια και ένα σταυρό και πήγε μόνος του στον Κριτή όπου ομολόγησε την αλλαγή του και την επάνοδο του στην Χριστιανική Πίστη.
Ακολούθησαν βασανιστήρια και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Άγιος καταδικάσθηκε σε αποκεφαλισμό εκτός αν γύριζε στην θρησκεία του ισλάμ κάτι που ο Άγιος ούτε να το ακούσει δεν θέλησε. Έτσι οδηγήθηκε στο μαρτύριο και παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του Θεού στις 22 Μαρτίου 1814 σε ηλικία 20 ετών! Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες το σώμα του , μετά τον αποκεφαλισμό ,παράμεινε γονατιστό και δεν έπεφτε στη γη παρά τις προσπάθειες των τούρκων ενώ για 3 μέρες το αίμα του ήταν ζεστό!
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης