Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

«ΣΦΗΝΑ» στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ – ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ

Από χον  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΑΡΚΑ 


Επιστολή του Ρώσου προέδρου Ντ. Μεντβέντεφ προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ζητεί αλλαγή της ελληνικής στάσης για την αντιπυραυλική άμυνα και τη χρήση του Αιγαίου


Παρέμβαση στις διπλωματικές και αμυντικές σχέσεις Αθήνας – NATO πραγματοποιεί η Μόσχα με άκρως απόρρητη επιστολή του προέδρου της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για την ελληνική συμμετοχή στο δίκτυο αντιπυραυλικής άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας.


Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, η επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφώς πιο αναλυτική και τεχνική συγκριτικά με ανάλογα κείμενα που απέστειλε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ προς τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων άλλων μελών του NATO τον περασμένο μήνα.


Ακολούθησε δε, πριν από μία εβδομάδα, η γνωστή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της παρουσίας στο Αιγαίο και, γενικότερα, στη Μεσόγειο πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που θα φέρουν το σύγχρονο σύστημα Aegis.





Οι θέσεις Παπανδρέου


Κατά ης ίδιες πηγές η επιστολή Μεντβένιεφ παρελήφθη πρόσφατα από τον απελθόντα υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και διαβιβάστηκε στον κ. Παπανδρέου.


0 Έλληνας πρωθυπουργός, λόγω και της ανεπαρκούς ενημέρωσής το» για το θέμα από τον κ. Δρούτσα και τον απελθόντα υπουργό Εθνικής Άμυνας και νυν Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, δεν έχει καταλήξει ακόμα σε οριστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ρωσικής πρωτοβουλίας.


Ωστόσο εκτιμάται ότι στην απάντησή ίου προς τον κ. Μεντβέντεφ ο κ. Παπανδρέου θα εκφράζει την ετοιμότητα του vα υποδεχθεί στην Αθήνα τον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου για θέματα αντιπυραυλικής άμυνας, πρέσβη Ντ. Ρογκόζιν.


Σημειώνεται ότι, παρά την έλλειψη προβολής του κρίσιμου αυτού θέματος από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, ο κ. Παπανδρέου ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που το είχε θέσει, εν συντομία, κατά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των εκλογών του Οκτωβρίου 2009.


0 νυν πρωθυπουργός είχε σημειώσει τότε την αντίθεσή του στην εγκατάσταση τμημάτων του συστήματος (αισθητήρων, ραντάρ και πυραύλων) στο ελληνικό έδαφος, ενώ δεν είχε σχολιάσει άλλες πιθανές τεχνικές παραμέτρους, όπως τα πολεμικά πλοία φέροντα το Aegis.


Ίσως και με αυτό το δεδομένο η Μόσχα προτείνει την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του κ. Μεντβέντεφ, ο οποίος λέγεται ότι, εκτός από τις ρωσικές πολιτικές θέσεις, είναι διατεθειμένος να παρουσιάσει και συγκεκριμένες τεχνικές παραμέτρους.


Οι ρωσικές επισημάνσεις


Η ενημέρωση που διαθέτει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από τη ρωσική πλευρά εστιάζεται στην άποψη της Μόσχας ότι δεν θα πρέπει να δίδεται σημασία τόσο στους «χαρακτηρισμούς» του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας (ανεξάρτητα συστήματα, προστασίας «περιοχής», μικτό κ.ά.) όσο στη συμβατότητα μεταξύ εκείνων της Ρωσίας και του NA­TO, καθώς η πυραυλική απειλή (από το Ιράν. τη Βόρεια Κορέα ή τρομοκράτες) είναι κοινή.


Σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα ζητεί τον καθορισμό μιας διαδικασίας κοινής ανάλυσης των εξωτερικών κινδύνων, κοινών αποφάσεων για τις περιοχές εγκατάστασης των ραντάρ και των αντιβαλλιστικών πυραύλων, και κοινών κανόνων στρατιωτικής εμπλοκής.


Όπως επισημαίνουν πεπειραμένα στελέχητου υπουργείου Εξωτερικών, η ρωσική πλευρά έχει, επίσης, κωδικοποιήσει προς την Αθήνα και τις βασικές νομικές αρχές των επικείμενων συζητήσεων, πολυμερώς, με το NA­TO και, διμερώς, με την Ελλάδα κι άλλα κράτη-μέλη του.


Οι νομικές αρχές συνδέονται.


ακριβώς, με τα παραπάνω τεχνικά ζητήματα (εγκατάστασης, εκτόξευσης πυραύλων).


Τα επιχειρήματα της Μόσχας προς την Αθήνα υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να οριστούν οι συγκεκριμένοι τύποι των πυραύλων που θα είναι δυνατό να καταρριφθούν από το νέο σύστημα, ενώ το NATO και η Ρωσία θα πρέπει να δηλώσουν, εκ των προτέρων, ποια τεχνικά μέσα τους θα συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της πυραυλικής απειλής.


Προστίθεται ακόμα ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί αν τα μέσα που θα προσφέρουν οι δύο πλευρές διατηρούν ταυτόχρονα και τον


«εθνικό» χαρακτήρα τους, οπότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για επιθετικούς σκοπούς.


Ως προς το φτημα των πλοίων με το Aegis (που είναι «υποψήφιο» και για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό) στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατό να ενταχθούν σιη νέα αντιπυραυλική άμυνα, από τη στιγμή που μπορούν να καταρρίψουν και ρωσικούς πυραύλους. Ίδια κατηγορηματική αντίθεση διατυπώνεται και για το ραντάρ που θα εγκαταστήσουν σε κάποια βαλκανική χώρα οι ΗΠΑ και θα διαθέσουν στο NATO.


 Η Ουάσινγκτον αποκλείεται μεν να ζητήσει εγκατάσταση του στην Ελλάδα, αλλά είναι άγνωστο, σε τεχνικό επίπεδο, αν οι «αισθητήρες» στο Αιγαίο θα συνδέονται με το ραντάρ ή όχι.


Όχι της Ουάσινγκτον για ραντάρ στα Βαλκάνια και το σύστημα Aegis


Η Ουάσινγκτον απορρίπτει κατηγορηματικά τις επισημάνσεις της Ρωσίας για το ραντάρ στα Βαλκάνια και για την παρουσία πολεμικών πλοίων με το Aegis στο Αιγαίο.


Με βάση την ενημέρωση που έχουν παράσχει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προς το υπουργείο Εξωτερικών και οι αρμόδιες συμμαχικές αρχές προς τη μόνιμη ελληνική  αντιπροσωπεία στο NATO, το ραντάρ δεν θα είναι στραμμένο προς τη ρωσική επικράτεια αλλά προς τη Μέση Ανατολή και, όσο το δυνατόν πέραν αυιής με σκοπό την άμυνα κατά του Ιράν.


Προστίθεται δε ότι το σύστημα Aegis,το οποίο περιλαμβάνει και τους σύγχρονους πυραύλους SM-3, δεν έχει δυνατότητα κατάρριψης των, ακόμα πιο σύγχρονων, πυραύλων της Ρωσίας.


Τα επιχειρήματα των ΗΠΑ προς την Αθήνα  βάσει ενημέρωσης σε τακτά χρονικά διαστήματα ήδη από τον Απρίλιο του 2007 μέχρι και πρόσφατα αναφέρουν εξάλλου ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεση συμφωνία για κοινό σύστημα με τη Ρωσία, αν προηγουμένως δεν έχουν εντοπιστεί  τοποθεσίες και των πυραύλων που απειλούν την Δύση π.χ. στο Ιράν.


Με το ίδιο σκεπτικό  νωρίς να προσδιοριστούν ο αριθμός και οι τοποθεσίες εγκατάστασης των αισθητήρων στο Αιγαίο και τα  Βαλκάνια, όπως και τα συγκεκριμένα αμυντικά συστήματα που θα πρέπει να έχουν σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ και το NATO.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το αλίευσα ΕΔΩ http://nationalpride.wordpress.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης