Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Πρώτη ημέρα στην Σύνοδο Κορυφής -Εγκρίθηκαν τα ποσά για Ελλάδα

Με την εντολή στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταβάλλουν άμεσα την πέμπτη δόση και να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να εγκριθεί το δεύτερο πακέτο υποστήριξης της Ελλάδας, σε περίπτωσξη που πριν το τέλος του μήνα εγκριθεί από την Ελληνική βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έληξε χθες το βράδυ το δείπνο εργασίας των ηγετών της ΕΕ. Σε μια έκτακτη συνάντηση πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, που ζητήθηκε από τη γερμανίδα καγκελλάριο Άγκελα Μέρκελ και υλοποίησε ο πρόεδρος της ΕΕ, Βαν Ρομπάϊ, βρέθηκαν γύρω από ενα τραπέζι οι Γ.Παπανδρέου, Χ Β. Ρομπάι, Α. Μέρκελ, Ν. Σαρκοζί, Κλ. Γιουνκέρ, Μ. Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Kl.Τρισέ και συμφώνησσαν στις διαδικασίες που δεσμεύουν τη ΕΕ και την Ελλάδα για τους επόμενους μήνες. Υπογραμμίστηκε ακόμη μια φορά, εκτός της Συνόδου Κορυφής ότι ζητούν από την Αθήνα, ακριβή και πιστή εφαρμογή τόσο του Μνημονίου όσο και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και συμφώνησαν στην παροχή ενός δις άμεσα προκειμένου να ενισχύεσει η Αθήνα την κίνητικότητα στην αγορά.
Είχε προηγηθεί την Τετάρτη το βράδυ δραματική προειδοποίηση του Προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας (FED) των Ηνωμένων Πολιτειών Μπεν Μπερνάκι, προς τους ηγέτες της ευρωζώνης να προωθήσουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα προκειμένου να αποσοβηθεί η εξάπλωση της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πιεστική αμερικανική παρέμμβαση υποχρέωσε τη γερμανική πολιτική να αναθεωρήσει την αρχικήτης  στάση, να μην γίνει καμία συζήτηση για την Ελλάδα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής εν αναμονή της ψηφισης του μεσοπρόθεσμου στην ελληνική Βουλή.
Η Ευρωπαϊκή ηγεσία κατέστησε σαφές στον Πρωθυπουργό ότι η έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από τη Βουλή αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστεί η στήριξη της χώρας από τους εταίρους και το ΔΝΤ. Η προειδοποίηση προς τον  κ. Παπανδρέου αφορούσε  στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου δεν πρόκειται να επιδειχθεί καμία ανοχή σε καθυστέρηση και αποκλίσεις, τόσο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όσο στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου τα διορθωτικά μέτρα θα λαμβάνονται αυτόματα.
Από τη δική τους πλευρά, οι εταίροι συζητήσαν για τις εγγυήσεις που θα δοθούν στο ΔΝΤ, προκειμένου ο διεθνής οργανισμός να αποδεσμεύσει την πεμπτη δόση και στη συνέχεια να συμμετάσχει και στη νέα στήριξη προς τη χώρα μας.Το ΔΝΤ ζητάει εγγύηση για την εξασφάλισης της χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου του Τζον Λίπσκι.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στη δήλωση που θα δημοσιοποιήσουν σήμερα οι ηγέτες της ευρωζώνης, η οποία θα ενσωματωθεί στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, θα ζητείται η έγκριση από τη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων πριν τις 30 Ιουνίου, ως προυπόθεση για τη συνέχιση της στήριξης από την πλευρά των εταίρων. Στη δήλωση θα ζητείται αρκετά έντονα και η επίτευξη συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων στην υποστήριξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Θα τονίζει επίσης ο εθελοντικός χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη της Ελλάδας, που θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 3 Ιουλίου.
Ταυτόχρονα με τις συζητήσεις στη Σύνοδο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη στήριξη της Ελλάδας, εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης και των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων. Ηδη έγιναν συναντήσεις στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στο Αμστερνταμ και στη Ρώμη, ενώ τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη ο γενικός διευθυντής του  διεθνούς ινσιτιτούτου «IIF», που εκπροσωπεί περισσότερα από 400 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίωνς, για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Υπό τη διακριτική πίεση κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων μια μετά την άλλη οι ευρωπαικές κεντρικές τράπεζες ανακοινώνουν της συμμετοχή τους στη στήριξη. Tρία βελγικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, η Dexia (5,4 δισ. ευρώ), η Ageas (1,8 δισ. ευρώ) και η ΚΒC (600 εκατ. ευρω), εκδήλωσαν στην κεντρική τράπεζα της χώρας την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν. Θετικές είναι οι εξελίξεις και από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Πάντως, οι τράπεζες μπορει να μην ζητούν χρηματικά κίνητα για για την ανανέωση των ομολόγων τους, ωστόσο επιθυμούν μια διασφάλιση πως θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν οι νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα που κατέχουν να τεθούν υπό την εγγύηση του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα τεθει σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2013 με προικοδότηση της τάξης των 700 δισ. ευρώ.
Το αλίευσα ΕΔΩ http://e-dragoumanos.gr/?p=12826
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης