Στην καθιέρωση 35ετούς πραγματικής υπηρεσίας για τη συνταξιοδότηση των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων, με αύξηση των ορίων ηλικίας και επιμήκυνση των χρόνων παραμονής στο βαθμό, προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας. Ταυτόχρονα, θεσπίζει παράλληλη επετηρίδα και τροποποιεί το σύστημα αξιολόγησης, προαγωγών και μεταθέσεων των στρατιωτικών.
Τις βασικές αυτές αλλαγές είχε παρουσιάσει πρώτο το News247, όμως τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου νόμου που αφορά 135.000 στρατιωτικούς αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.
Βασική αρχή του σχεδίου νόμου είναι η 35ετία πραγματικής υπηρεσίας, άρα αυξάνεται η παραμονή στο στράτευμα κατά τουλάχιστον μια 5ετία. Στα 35 χρόνια θα συνυπολογίζεται η υπηρεσία που διανύθηκε, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις λοιπές Δημόσιες Υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση εφόσον αναγνωρίζεται ως συντάξιμη, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με οποιαδήποτε σχέση εφόσον αναγνωρίζεται ως συντάξιμη και ο ελάχιστος προβλεπόμενος από την εκάστοτε νομοθεσία χρόνος σπουδών στα Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εσωτερικού ή αναγνωρισμένα του εξωτερικού εφόσον το ληφθέν πτυχίο αποτέλεσε προϋπόθεση για την κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σημειώνεται πώς σήμερα οι στρατιωτικοί καθιερώνουν δικαίωμα σύνταξης στα 25 χρόνια υπηρεσίας (15 πραγματικά), στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 4 χρόνια φοίτησης στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Η 35ετία επιτυγχάνεται με επιμήκυνση των χρόνων παραμονής στους βαθμούς της ιεραρχίας και ταυτίζεται με την προαγωγή ενός στελέχους σε ανώτατο αξιωματικό. Οι αξιωματικοί θα παραμένουν δηλαδή στο βαθμό του συνταγματάρχη μέχρι τη συμπλήρωση των 34 χρόνων πραγματικής υπηρεσίας. Την ίδια στιγμή αυξάνονται και τα όρια ηλικίας κατά τα οποία κρίνονται απαραιτήτως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους ή αποστρατέοι. Ειδικά για τους αξιωματικούς Υγειονομικού, ιατρούς, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς, κτηνίατρους, ψυχολόγους, νοσηλευτικής στους βαθμούς του συνταγματάρχη, ταξίαρχου και υποστράτηγου και αντίστοιχων των άλλων δύο κλάδων, τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά 5 επιπλέον χρόνια. Επίσης, για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος αυξάνονται επιπλέον κατά 5 χρόνια τα όρια ηλικίας.
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, οι αξιωματικοί που καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, τίθενται εφόσον του επιθυμούν ή παραμένουν εκτός οργανικών θέσεων. Στο σημείο αυτό δηλαδή έρχεται η παράλληλη επετηρίδα προκειμένου να τους καλύψει έως τη συμπλήρωση της 35ετίας. Στην παράλληλη επετηρίδα θα περνούν και οι αξιωματικοί με τη διαδικασία της «κατ’ απόλυτο εκλογή». Πρόκειται για μία παρέμβαση η οποία στόχο έχει να αναδείξει στην ιεραρχία στελέχη με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και επιχειρησιακές ικανότητες. Ωστόσο, το σημείο αυτό είναι και το πλέον επικίνδυνο, καθώς είναι υποκειμενικός ο τρόπος που χαρακτηρίζονται τα προσόντα των προς προαγωγή στελεχών. Κάτι που ενδέχεται να ανοίξει χορό προσφυγών στη δικαιοσύνη εάν και εφόσον εφαρμοσθεί από σημερινούς αξιωματικούς.
Αλλαγές και στις προαγωγές
Προακτέοι «κατ’ απόλυτο επιλογή» θα κρίνονται οι αξιωματικοί βαθμού ταγματάρχη και αντισυνταγματάρχη εφόσον συγκεντρώνουν σε βαθμό εξαίρετο (95-100%) ουσιαστικά προσόντα, έχουν με τον ίδιο βαθμό αποφοιτήσει απο τα υποχρεωτικά για προαγωγή σχολεία και ασκήσει τα διοικητικά και ειδικής υπηρεσίας καθήκοντα τους και έχουν ευρεία και ποικίλη διοικητική και επιτελική εμπειρία και ικανότητα που να συνάγεται από τις θέσεις που υπηρέτησαν, είτε σε εθνικό, είτε σε διεθνές επίπεδο (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ). Προακτέοι «κατ’ απόλυτο επιλογή» θα κρίνονται και οι συνταγματάρχες πληρώντας επιπροσθέτως των δύο προηγούμενων βαθμών την προϋπόθεση της αποφοίτησης από την Ανώτατη Σχολή Πολέμου με εξαίρετο βαθμό και ως ενισχυτικά προσόντα πανεπιστημιακή μόρφωση και γνώση ξένων γλωσσών.
Τα χρόνια για προαγωγή στον επόμενο βαθμό βάσει του σχεδίου νόμου
Ανθυπολοχαγός 3 χρόνια
Υπολοχαγός 5 χρόνια
Λοχαγός 6 χρόνια
Ταγματάρχης 6 χρόνια
Αντισυνταγματάρχης 6 χρόνια
Συνταγματάρχης 4 χρόνια
Ταξίαρχος 2 χρόνια
Υποστράτηγος 1 χρόνο
Συνυπολογίζονται και τα 4 χρόνια της σχολής.
Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης βάσεις του σχεδίου νόμου
Ανθυπολοχαγός 53 χρόνων
Υπολοχαγός 54 χρόνων
Λοχαγός 55 χρόνων
Ταγματάρχης 57 χρόνων
Αντισυνταγματάρχης 58 χρόνων
Συνταγματάρχης 60 χρόνων
Ταξίαρχος 61 χρόνων
Υποστράτηγος 62 χρόνων
Αντιστράτηγος 63 χρόνων
Στρατηγός 65 χρόνων
Τα όρια ηλικίας ισχύουν για συνταξιοδότηση εφόσον πριν δεν έχουν συμπληρωθεί τα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Τα όρια ηλικίας για τους αξιωματικούς του Υγειονομικού και του Θρησκευτικού αυξάνονται κατά 5 χρόνια. ΠΗΓΗ
Το αλίευσα ΕΔΩ