Τη Σύγκληση του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ζήτησε η Τουρκία, προκειμένου να συζητήσει, την ισραηλινή επέμβαση στη νηοπομπή , ενώ βρισκόταν στα διεθνή ύδατα και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει, την προστασία του ΝΑΤΟ, από το ΙΣΡΑΗΛ, που θα υποστηρίξει ότι συμπεριφέρεται ως κράτος ταραξίας που ναρκοθετεί την περιφερειακή σταθερότητα.
Η συζήτηση , σε πρώτο στάδιο, θα γίνει σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (πρέσβεων) των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.
Η συνεδρίαση έχει οριστεί να γίνει σήμερα, στις 3.30 μετά το μεσημέρι.
Σε αυτή την πρώτη Συνεδρίαση, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών, για το αιματηρό επεισόδιο που προκάλεσε το Ισραήλ ανοιχτά στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλλον θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση. Και δεν αποκλείεται το θέμα να παραπεμφθεί σε ειδική Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που μπορεί να συγκληθεί και εκτάκτως, αρκεί να συναινέσουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, που μέχρι στιγμής όμως, δεν έχουν καταδικάσει την Ισραηλινή επίθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες , Mοίρα του τουρκικού Ναυτικού αποτελούμενη από τέσσερις φρεγάτεςπου βρίσκεται σε Ισπανικό λιμάνι, αναμένεται να αναχωρήσει τις επόμενες ώρες για την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι σαφές , που θα κατευθυνθούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία, αν δηλαδή προσεγγίσουν τα διεθνή ύδατα στην ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ και κυρίως, αν θα ασκήσουν κάποια πίεση με την παρουσία τους, στις εξελίξεις που συντελούνται στο Ισραήλ με αφετηρία την φονική επέμβαση των ισραηλινών στρατιωτών και εν συνεχεία την απέλαση ή τη φυλάκιση των ακτιβιστών.
Πάντως, η αιματηρή επιδρομή των Ισραηλινών ειδικών Δυνάμεων σε νηοπομπή που μετέφερε κυρίως ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, αναμένεται ότι θα επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο τοπικών υπερδυνάμεων, του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Οι παρενέργειες από την κλιμάκωση της έντασης σε Άγκυρα και Τελ- Αβίδ, θα επιβαρύνουν την εύθραυστη ισορροπία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Οι συνέπειες θα είναι ορατές και στις στρατηγικές επιδιώξεις της αμερικανικής διπλωματίας, για την ευρύτερη περιοχή.
Οι δεσμοί των ΗΠΑ με το Ισραήλ είναι πολύ στέρεοι στον πολιτικό, οικονομικό, και στρατιωτικό τομέα και δεν απειλούνται. Αλλά και οι ΗΠΑ στηρίζονται στην Τουρκία, που αποτελεί το ανάχωμα στην επέκταση στη Δύση του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Μάλιστα οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Τουρκία, εδώ και τρείς δεκαετίες έχουν σχηματίσει μια πολύ ισχυρή πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία, η οποία υπέστη σοβαρό ρήγμα το 2008 , όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την εισβολή «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Επίσης η Τουρκία δεν θεωρεί την παλαιστινιακή οργάνωση «ΧΑΜΑΣ» τρομοκρατική, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Και ακόμη, η Ισλαμική Κυβέρνηση του Τ.Ερντογάν, έχει πραγματοποιήσει θεαματικά διπλωματικά «ανοίγματα» προς το Θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, θανάσιμο εχθρό του Ισραήλ.
Ενδεικτικές της έντασης, είναι και οι αντιδράσεις των Τούρκων αξιωματούχων, αμέσως μετά το μακελειό: «Το Ισραήλ έχει πλήξει τη διεθνή δημόσια συνείδηση», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αbdullah Gul. Για «κρατική τρομοκρατία» έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Τayyip Erdogan σε δηλώσεις του από τη Χιλή. «Σοβαρή και απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση ο Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Ilker Basbug στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Iσραηλινό ομόλογό του, Πτέραρχo Gabi Ashkenazi. Ήδη ανακοινώθηκε η ματαίωση τριών κοινών τουρκο-ισραηλινών στρατιωτικών ασκήσεων.
Είναι σαφές ότι με την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κυρίως εναντίον του προπορευόμενου τουρκικού πλοίου της ανθρωπιστικής νηοπομπής, οι Ισραηλινοί έστειλαν και μία έμμεση, αλλά και σκληρή απάντηση στην Τουρκία και στην αιχμηρή κριτική του Ερντογάν, εναντίον του Ισραήλ.
Η παρέμβαση της Τουρκίας και της Βραζιλίας στην υπόθεση των πυρηνικών του Ιράν εξόργισε όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ, οι οποίες απέφυγαν να καταδικάσουν την αιματηρή επίθεση των ισραηλινών, παρά τη διεθνή κατακραυγή!
Πάντως το κύρος του Ερντογάν έχει αυξηθεί στον Αραβικό και μουσουλμανικό Κόσμο, ενώ ανεβασμένες είναι και οι μετοχές των πιο αδιάλλακτων αντιπάλων του Ισραήλ, όπως το Ιράν, η Συρία, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Αντίθετα, σε δεινή θέση βρίσκονται τα συνεργάσιμα καθεστώτα της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, τα οποία θα πιεστούν από τον Αραβικό Σύνδεσμο, να αλλάξουν πολιτική έναντι του Ισραήλ.
Το αλίευσα ΕΔΩ