Αναγνώριση των Αρουμούν ζητεί από τα Τίρανα το Βουκουρέστι, που μπαίνει στο γεωπολιτικό παιχνίδι βαλκανικής επιρροής με εργαλείο τις μειονότητες.
Μετά την Τουρκία και την Ουγγαρία, προσπαθεί να μπει και η Ρουμανία στο γεωπολιτικό παιχνίδι επιρροής στα Βαλκάνια, με όπλο τις μειονότητες.
Την αναγνώριση των Βλάχων της Αλβανίας ως επίσημης εθνικής μειονότητας (μαζί με τους Ελληνες, τους Σλαβομακεδόνες και τους Μαυροβούνιους) ζήτησε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, από τον Αλβανό ομόλογό του, Μπαμίρ Τόπι. «Του εξήγησα τη σημασία της αναγνώρισης των Αρουμούν ως εθνικής μειονότητας, που θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα των άλλων μειονοτήτων της Αλβανίας, όπως συμβαίνει με την αλβανική μειονότητα στη Ρουμανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπασέσκου.
Αιφνιδιασμένος ο Αλβανός πρόεδρος, του απάντησε πως η κοινότητα των Αρουμούν αναγνωρίζεται ως εθνογλωσσική, με βάση τις δύο τελευταίες εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι βλαχόφωνοι της Αλβανίας δεν ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού, ενώ λεπτομερής καταγραφή των εθνικών μειονοτήτων έχει να γίνει από την εποχή του κομμουνισμού! Αυτό τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη απογραφή του Αλβανικού Ινστιτούτου Στατιστικής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011. Τόσο οι Ελληνες της Αλβανίας όσο και οι άλλες μειονότητες θα δηλώσουν την εθνική τους ταυτότητα βάσει της αρχής του αυτοπροσδιορισμού.
Η «επιθετική» κίνηση Μπασέσκου δεν ήταν απλώς αντιπερισπασμός για το Κοσσυφοπέδιο, στη μη αναγνώριση του οποίου επιμένει σταθερά η Ρουμανία, λόγω της ουγγρικής μειονότητας στο έδαφός της.
Η Ρουμανία φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ενεργό παίκτη στα δυτικά Βαλκάνια, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα τεχνολογικά και λιμενικά πρωτόκολλα συνεργασίας, που υπέγραψε ο Μπασέσκου στην Αλβανία, μεταφέροντας το ενδιαφέρον Ρουμάνων επενδυτών για την ανανεώσιμη ενέργεια, τον τουρισμό και τα ορυχεία της.
Αλλωστε, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, ο Ρουμάνος πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του στην ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων, προαναγγέλλοντας την κατάργηση της βίζας για τους Αλβανούς έως το 2011.
Κόσοβο.
Για να μη διαταράξει το καλό κλίμα, ο Μπασέσκου διευκρίνισε πως η Ρουμανία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου «όχι επειδή δεν σέβεται τους Κοσοβάρους, αλλά από σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Μαζί με τη Σλοβακία και τη Σερβία, η Ρουμανία αποτελεί στόχο της επιθετικής εθνικιστικής πολιτικής, που ασκεί η νέα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Πρόσφατα η ουγγρική Βουλή ψήφισε σχεδόν ομόφωνα την «αυτόματη» απονομή ουγγρικής ιθαγένεια στους εκατοντάδες χιλιάδες «καταπιεσμένους» Ούγγρους των γειτονικών χωρών, θέλοντας κυρίως να πικάρει τη Σλοβακία.
Η κυβέρνηση της Μπρατισλάβας αντέδρασε σπασμωδικά, απειλώντας με αφαίρεση της σλοβακικής ιθαγένειας όσους πολίτες ουγγρικής καταγωγής επιλέξουν την «αγκαλιά» της μητέρας-πατρίδας. Και να φανταστεί κανείς ότι οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ, αντιμέτωπες με σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.
Φυσικά το «χοντρό παιχνίδι» στην περιοχή γίνεται από τον «Μέγα Προστάτη των Μουσουλμανικών Μειονοτήτων», Αχμέτ Νταβούτογλου. Επί των ημερών του η νεο-οθωμανική διπλωματία κατάφερε να αποκτήσει λόγο για τα τεκταινόμενα στη Βοσνία, να αναγορευθεί σε προστάτη των μουσουλμάνων του Κοσσυφοπεδίου και της ΠΓΔΜ, να αποκτήσει οικονομικό προγεφύρωμα στη Σερβία και να αναβαθμίσει τον παραδοσιακό πατερναλισμό της Αγκυρας απέναντι στους μουσουλμάνους της Βουλγαρίας και της Δυτικής Θράκης.