Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ο ρόλος της διατροφής στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Bookmark and Share
gst_w%20DSC_0006.jpg

Είναι ευρύτερα γνωστός ο ρόλος της διατροφής και της λήψης διαφόρων ερεθιστικών ουσιών στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Διάφορες μελέτες έχουν κατά καιρούς αποδείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε κρέας και νιτρώδη και φτωχή σε ίνες και λαχανικά αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του καρκίνου.
 Το πρόβλημα παρουσιάζεται πολύ συχνά στο δυτικό τρόπο διατροφής που βασίζεται στο κρέας και στην μεγάλη κατανάλωση λίπους και υδατανθράκων (ειδικά ζάχαρη), σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ και αφορούσε τις διατροφικές συνήθειες 4400 ατόμων σε γνωστό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.
 Τα άτομα αυτά που έτρωγαν καθημερινά κρέας και ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες και λίγα φρούτα και λαχανικά διπλασιάζουν τις πιθανότητες της εμφάνισης του Ca του παχέους εντέρου με ταυτόχρονη αύξηση του λίπους (παχυσαρκία) και της χοληστερίνης. Αντίθετα όσοι έχουν στη διατροφή τους και περιλαμβάνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά ελάττωναν τον κίνδυνο αυτό κατά 40% ενώ ήταν πιο αδύνατοι και πιο δραστήριοι.
 Ο Μεσογειακός (λεγόμενος)τρόπος διατροφής είναι κατά τους επιστήμονες ο πιο ενδεδειγμένος για τη σωστή διατροφική αγωγή του ατόμου. Η Σοφία των Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας θεσμοθετώντας τις περιόδους της νηστείας (και αποχής από του κρέατος κατά συνέπεια) κατάφερε από τους αιώνες να διατηρεί καλή υγεία , και σε συνδυασμό με την πνευματική ανάταση, ευεξία και δύναμη ζωής στα μέλη της..

Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Κοκάκης
Ιατρός Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος


Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης