Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010
Η ανατολή της ημισελήνου. Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη
«Η Τουρκία είναι έτοιμη». Το κεντρικό σλόγκαν της τουριστικής καμπάνιας στην ΚωνσταντινούποληΠολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2010- είναι ταυτόχρονα το σύνθημα μιας νέας εθνικής αυτοπεποίθησης.
Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία παραμένουν μέχρι σήμερα μουδιασμένα, αλλά οι νέοι businessmen της πολιτικής έπαιξαν το χαρτί τους και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Το Ιράν δίνει ελαφρώς εμπλουτισμένο ουράνιο και παίρνει υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο. Εγγυητές στο αλισβερίσι η Βραζιλία του Λούλα και η Τουρκία του Ερντογάν, ο οποίος είδε τις μετοχές του να χτυπάνε λίμιτ απ και κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.Τα στιγμιότυπα αυτά έρχονται από το μέλλον της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, υποστηρίζει ο Μichael Τhumann στη γερμανική «Ζeit». Η Αγκυρα κλείνει συμφωνίες παγκόσμιου ενδιαφέροντος και χωρίς τη μεσολάβηση της Δύσης. Και μαζί με έναν άλλο παίκτη- τη Βραζιλία – καταφέρνει να γυρίσει την παρτίδα εκεί όπου συνήθως αποτυγχάνει το «παλαιό καθεστώς»: τον αξιοπρεπή συμβιβασμό εκ μέρους του Ιράν. Μήπως έφτασε η ώρα να μεγαλώσει η λίστα με τις ανερχόμενες δυνάμεις της περιφέρειας (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία), αυτό που ο Φαρίντ Ζακαρία ονομάζει η «ανατολή των άλλων» (rise of the rest); Πριν από πέντε χρόνια η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν ήταν απλώς μια υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα. Σήμερα αυτό το κοστούμι παραείναι στενό για τις φιλοδοξίες της, που ξεκινούν από τη Μεσόγειο και κατευθύνονται προς τα ενδότερα της Ασίας. Ακόμη κι αν τα αγκάθια στο εσωτερικό της επιμένουν: στο Κουρδικό και το Κυπριακό η Αγκυρα δεν έχει ανακαλύψει ακόμη τη μέθοδο που κατά τα άλλα εφαρμόζει η ίδια στο εξωτερικό. «Μηδενικά προβλήματα».
Την επαφή των 100 τούρκων επιχειρηματιών με την ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα. Αυτό που ενώνει τελικά την Τουρκία με τη Βραζιλία και την Ινδία δεν είναι η εξαγωγή μιας νέας ιδεολογίας, αλλά η οικονομική δύναμη και ανεξαρτησία.
Ετικέτες
διεθνή θέματα,
Τουρκία