Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Στρεβλή εικόνα για το πομακικό προωθούν ξένα ΜΜΕ

Bookmark and Share
Δεν διακυβεύεται η αξιοπιστία του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου των Πομάκων
Τον είδαμε να αντιστέκεται σ’ ένα κουβαλημένο συρφετό εγκάθετων της Άγκυρας στα πρόσφατα γεγονότα των Θερμών Ξάνθης, θέλοντας απλά να μιλήσει στην γαλλική τηλεόραση και το κανάλι 3 για τον τόπο του, τις Θέρμες όπου γεννήθηκε και υπηρέτησε σαν δάσκαλος, ο εκδότης της πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα» Ιμάμ Αχμέτ.

Τον διαβάσαμε σε συνέντευξη της βουλγαρικής εφημερίδας «Σέγκα»και τον ακούσαμε να διαψεύδει το περιεχόμενό της μιλώντας ραδιοφωνικά στο Χρόνο 87,5fm, ο άνθρωπος που τρίβει τα μάτια του να δει τι του συμβαίνει αφού έχει στηθεί μια συγχορδία καλά συντονισμένη με στόχο να τον εξουδετερώσει ως φωνή και παρουσία γιατί δραστηριοποιείται μέσα από τον πανελλήνιο σύλλογο Πομάκων.

Είναι αυτός που με απλότητα αλλά και με στεντόρεια φωνή διαλαλεί σε κάθε κατεύθυνση την τρομακτική γενοκτονία που συντελείται με κάθε τρόπο σε βάρος των Πομάκων.


Μιλά για τον εκτουρκισμό και τις μηχανορραφίες που βιώνει σε καθημερινή βάση, για τις ευρηματικές διχαστικές τακτικές που υιοθετούν διπλωματικοί αλλά και δυστυχώς άλλοι εγχώριοι κύκλοι με στόχο να κάμψουν την φωνή και την παρουσία του και ό,τι αυτό σημαίνει ως πηγή έμπνευσης και ελπίδας για τους αυθεντικούς Πομάκους ακρίτες των συνόρων, για τους οποίους που ο Ιμάμ Αχμέτ αποτελεί εμπνευστή τους.


Σε μια εποχή που όλα εξαργυρώνονται με χρήμα ή άλλες επιδαψιλεύσεις ο αγέρωχος Πομάκος μιλά για αξίες και αλήθειες που σπάνια συνηθίσαμε να ακούμε.


Το ποιος θα είχε όφελος από το τσαλάκωμα της προσωπικότητάς του είναι εμφανές.
«Ο Χρόνος» δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός σε κάτι τέτοιο και οφείλει να διευκρινίσει την αστοχία της απόδοσης της χθεσινής αναφοράς στο πρόσωπό του γνωρίζοντας τον αγώνα που κάνει και την διαδρομή του.
Πάντως τα στοιχεία που επηρέασαν στην αναδημοσίευση της μεταφρασμένης συνέντευξης ήταν:
Το ότι βουλγαρική εφημερίδα «Σέγκα» είναι μια εβδομαδιαία εφημερίδα που σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία των πληροφοριών (www pressreference.com) κατατάσσεται στην τρίτη θέση της κυκλοφορίας των έντυπων Μέσων στην Βουλγαρία.
Επιπλέον η δημοσιογράφος Τάνια Μαλάνεβα είναι γνωστή και ως ανταποκρίτρια ξένων ΜΜΕ ανάμεσα στα οποία και ο ιταλικός διαδικτυακός τόπος «Παρατηρητήριο Βαλκανίων» καθώς και το γαλλόφωνο “le courrier des Balkans” με ιδιαίτερη εξειδίκευση σε διαπολιτισμικά ζητήματα.


«Ο Χρόνος» ως εκ τούτου θεωρούσε δεδομένη την τήρηση της επαγγελματικής δεοντολογίας από μια έγκυρη και καταξιωμένη δημοσιογράφο κάτι που εκ των πραγμάτων και εκ της μαρτυρίας του κ. Ιμάμ Αχμέτ τελικά διαψεύδεται.
Άλλωστε δεν είναι πρωτοφανής η στάση των διεθνών οργανισμών που δείχνουν επιλεκτική ευαισθησία σε θέματα ΜΜΕ στην Θράκη. Χαρακτηριστική η περίπτωση της SEEMO Μη κυβερνητικής Οργάνωσης που ασχολείται με θέματα δημοσιογραφίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη το προεδρείο του οποίου απέφυγε επιμελώς την οποιαδήποτε αναφορά στα πρωτοφανή γεγονότα των Θερμών. Υπήρξε εμφανής αποσιώπηση που προβληματίζει για την αντικειμενικότητά του, όταν στον χώρο αυτό κόντεψε να προπηλακιστεί το γαλλικό συνεργείο και οι δημοσιογράφος, ενώ λογοκρίθηκε η δουλειά του σε καφενείο της περιοχής, με διαιτητές την αστυνομία. Τα γεγονότα στις Θέρμες μένουν αποτυπωμένα για πάντα στα έκπληκτα μάτια του γαλλικού συνεργείου της κρατικής τηλεόρασης που θα το θυμούνται για πάντα όπως και την αντίδραση ενός κράτους πανικόβλητου που δεν ήξερε τι να κάνει σ ένα όχλο που ωρύονταν! Για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και ιδιαίτερα της Θράκης δεν γεννάται θέμα…


Μελαχροινή Μαρτίδου
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης