Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Β.Μαρκεζίνης: Για μια νέα εξωτερική πολιτική -Εθνοκεντρική αλλά και πραγματιστική

Bookmark and Share
ImageΜια ρεαλιστική και πραγματιστική εξωτερική πολιτική, βασισμένη σε υγιείς δομές αλλά πάνω απ'όλα ανεξάρτητη και ενθοκεντρική, παρουσίασε πριν μερικές ημέρες ο ακαδημαϊκός Βασίλης Μαρκεζίνης σε μια κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου ως περιεχόμενο του νέου βιβλίου του με τίτλο: "Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα". Δίνοντας τη δική του οπτική για την οικονομική πραγματικότητα και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας «υπό τον κίνδυνο να κάνει λάθος», αλλά με την προσθήκη ότι «ο άνθρωπος που δεν τολμά να κάνει λάθος, ποτέ δεν θα πρωτοτυπήσει». Ανέφερε ότι «ο τρόπος που περιγράφεται η κατάσταση στον οικονομικό και εξωτερικό χώρο αποτελεί μαζική παραπλάνηση» και ότι «δεν πιάσαμε ακόμα πάτο στην οικονομική κρίση». Από το antifono.gr, αλιεύσαμε σε βίντεο ολόκληρη την ομιλία του. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ότι πιο ολοκληρωμένο και πατριωτικό έχει γραφτεί από την εποχή του αείμνηστου Π.Κονδύλη στα θέματα αυτά. Να σημειώσουμε την επίθεση που έκανε στο περιβόητο ΕΛΙΑΜΕΠ



Βασίλειος Μαρκεζίνης: «Μία Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα». from Αντίφωνο on Vimeo.

"κατεβάστε" εδώ το αρχείο ΗΧΟΥ της ομιλίας με δεξί "κλίκ" & save target/link as
Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο του βιβλίου του, ο ΒΜαρκεζίνης τάχθηκε σαφώς  υπέρ μιας «πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» -«πολυγαμική» - τη χαρακτήρισε , «διότι έχει το άρωμα της ανηθικότητας που ταιριάζει απόλυτα με την ιδέα της εξωτερικής πολιτικής».
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον τη νατοϊκή και αμερικανική εξωτερική πολιτική που ασκεί παρά τις παραλλαγές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί μια τέτοια πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συντελέστηκαν στον κόσμο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αφού ανέφερε τη μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ υπογράμμισε την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, τονίζοντας την ανάγκη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και επικρίνοντας όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που συμμετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ουσιαστικά να ασκεί εθνική εξωτερική πολιτική.
Επανέφερε την ιδέα της «ρωσοευρωπαϊκής συνεργασίας», την οποία «de facto προωθούν Γερμανοί και Γάλλοι, ώστε καίτοι μικρή χώρα να διαδραματίσουμε ρόλο», ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών μας με την Κίνα.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, δήλωσε ότι η πολιτική της Ελλάδας έναντί της το 2010 δεν μπορεί να είναι η ίδια με αυτή που ήταν το 1999. Και τάχθηκε σαφώς κατά της οικονομικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, αποκαλώντας «παραχώρηση» ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης ανέφερε ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί 32 από τα 48 γεφυροποιητικά μηχανήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη και τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο στον Έβρο (σ.σ. θέμα που αποκάλυψε πρώτο η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ το καλοκαίρι του 2009 με τίτλο "Γέφυρες πολέμου στήνει στον Έβρο η Τουρκία").
Πρόσθεσε ότι η πολιτική απέναντι στην Τουρκία που εγκαινιάστηκε το 1999 δεν μπορεί να συνεχίζεται το 2010, υπογράμμισε τη σημασία της ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή Καστελόριζου, Κύπρου, Κρήτης, Αιγύπτου. Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στον κ. Χριστόφια για να κλείσει το Κυπριακό θέμα ενώ υπογράμμισε ότι σχέδια οικονομικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου συνιστούν παραχωρήσεις και άσκησε κριτική στην ελληνική αμυντική διάταξη στον Έβρο.
Αλλωστε, νωρίτερα είχε τονίσει πως «εθνικό δικαίωμα που απεμπολείται, μετά τεράστιας δυσκολίας ξανα-ανακτάται».
Υποστήριξε την άσκηση ενεργούς πολιτικής συνεργασίας με τη Ρωσία και του ελληνικού ρόλου στην Ευρωρωσική συνεργασία. Ξεκαθάρισε ότι θέματα όπως η δομή του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να αποφασίζονται από Έλληνες και όχι από ξένους διότι δεν τον πείθουν. Επίσης άσκησε κριτική στον τρόπο που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια.
Κλείνοντας τόνισε «Η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Το κράτος δεν δουλεύει, ο πολιτικός μας κόσμος κουράστηκε. Μπορεί όλοι να φάγαμε, άλλοι φάγαμε όμως ψίχουλα, άλλοι φάγαν' τον αγλέουρα. Οι Ελληνες δεν θέλουν εκδίκηση ή εξεταστικές επιτροπές, αλλά δικαιοσύνη, όπου υπάρχουν ποινικά αδικήματα».
Τη διάλεξη οργάνωσε το "Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης