Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ -Τέλος σε ανωμαλίες δεκαετιών

Bookmark and Share

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Επιστρέφοντας στο Τελ Αβίβ μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι «ο μόνος Ισραηλινός που δεν έχει ποτέ επισκεφθεί στη ζωή του την Τουρκία», προσθέτοντας: «Και δεν νομίζω ότι θα πάω εκεί σύντομα».

Η δήλωση του κ. Νετανιάχου δεν ξάφνιασε τους Ισραηλινούς δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι της επιστροφής καθώς σε όλες τις ενημερώσεις που δέχθηκαν από αξιωματούχους της κυβέρνησης της χώρας τους, ήταν επαναλαμβανόμενη η θέση ότι η τουρκο-ισραηλινή σχέση βρίσκεται ένα πόντο από την οριστική διάλυσή της.
Ο κ. Νετανιάχου έκανε ακόμα μία δήλωση που πρέπει και να μας προβληματίσει αλλά και να ανοίξει τα μάτια στους Έλληνες κυβερνώντες για την συνέχεια της «νέας σχέσης» της χώρας τους με το Ισραήλ. «Διορθώνουμε», είπε, «ανωμαλίες δεκαετιών, όπου δύο χώρες που μπορούσαν και επιθυμούσαν να συνεργαστούν σε θέματα ασφάλειας, τουρισμού και διπλωματίας, δεν το έπρατταν. Αλλά τώρα το κάνουμε πράξη. Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο. Αυτό που είναι αφύσικο είναι ότι επί 62 χρόνια δεν πράξαμε αυτό που πράξαμε τώρα με την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ιερουσαλήμ και την ανταπόδοση της επίσκεψης με το ταξίδι μου στην Αθήνα».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε για «ανωμαλίες δεκαετιών», μόνο που ξέχασε -μάλλον δεν τον συμφέρει- να αναφέρει ότι ήταν η χώρα του αυτή που ξεκίνησε την πολεμική εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ήταν η πατρίδα του που συμμάχησε με τους εχθρούς μας και που προκάλεσε ηθελημένα ζημιές σε πολλά επίπεδα και θέματα που μας απασχολούν και μας ενδιαφέρουν. Και δεν ήταν δικαιολογία η φιλοαραβική στάση της Ελλάδας και της Κύπρου διότι προέκυψε όταν είχε ξεκινήσει η εκστρατεία εναντίον των δύο χωρών από τα Ιεροσόλυμα. Όταν αναφέρεται σε «ανωμαλίες δεκαετιών» ο σημερινός ηγέτης του Ισράηλ, βάζει στο ίδιο τσουβάλι τα ανομήματα της χώρας του με τα ελληνικά και κυπριακά πταίσματα. Το Ισραήλ έβλαψε την Ελλάδα και (από το 1974) και την Κύπρο. Η Αθήνα και η Λευκωσία πέρα από μεμονωμένες πρωτοβουλίες Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων πολιτών δεν προκάλεσαν την παραμικρή ζημιά στο Ισραήλ.

Δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανένας Έλληνας και κανένας Κύπριος ότι η «νέα σχέση» της Ελλάδας με το Ισραήλ που οικοδομεί ο σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου με τον ακραίο συντηρητικό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν θα είχε αρχίσει ποτέ εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε φανταστεί ένα άλλο ρόλο για την Τουρκία. Περισσότερο το Ισραήλ παρά η Τουρκία πρόσφερε στην στρατηγική τους σχέση. Διότι το Ισραήλ είχε ανάγκη την Τουρκία. Αυτή αποτελούσε το διέξοδο προς το αδιέξοδο του εβραϊκού κράτους. Για τον λόγο αυτό η Άγκυρα απαιτούσε και το Τελ Αβίβ εκτελούσε. Οποιοσδήποτε μελετήσει την ιστορία της περιοχής πολύ εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα είχαν καλύτερη τύχη και θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση εάν απέναντί τους ήταν μόνο η Τουρκία. Οι διπλωματικές μας ήττες σε διεθνές επίπεδο και η κατά κράτος νίκη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον οφείλονταν στο Ισραήλ και το Εβραϊκό Λόμπι, όχι στην «μαγκιά» της τουρκικής διπλωματίας. Και είναι αυτό που πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους οι συνομιλητές των Ισραηλινών στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Εάν η απόφαση των κ. Παπανδρέου και Χριστόφια είναι να δεθούν στο άρμα του Ισραήλ, πρέπει η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν πραγματικά κέρδη. Μέχρι της στιγμής, και αναφέρομαι ειδικά στην Αθήνα, βάζει πλάτη στο Ισραήλ διακινδυνεύοντας να χάσει και τους πραγματικούς της φίλους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Μου λένε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥθα επισκεφθεί την Αναφωτία για να τιμήσει τον ήρωα της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκη Παρίδη. Ελπίζω να αποφύγει να αναφερθεί και να δικαιολογήσει την υποστήριξή του στο αντιδημοκρατικό και φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Διότι θα προσβάλει όλους όσους τιμούν πραγματικά και γνήσια τη μνήμη του Παρίδη…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:Ήταν ο Γκαστ Λάσκαρης Αβρακώτος ο άνθρωπος-κλειδί για το χουντικό πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ. Ο μεγαλοπράκτορας της CΙΑ, που κυβερνούσε την Ελλάδα, στη διάρκεια της δικτατορίας είναι αυτός που έδωσε την εντολή στον Δημήτριο Ιωαννίδη για να ανατρέψει τον τότε Πρόεδρο της Κύπρου. Σύμφωνα με σοβαρές αμερικανικές πηγές η εντολή έφτασε στον αρχηγό της ΕΣΑ το Σάββατο 13 Ιουλίου 1974. Δύο μέρες μετά ο Ιωαννίδης επέβαλε στρατιωτική δικτατορία και στην Κύπρο, δίνοντας την ευκαιρία στους Τούρκους να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς του Χένρι Κίσιγκερ.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης