Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Όχι σε «έθνος Αρμάνων» λένε οι Βλάχοι της Ελλάδας.

Bookmark and Share

Καταπέλτης είναι, με συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα (Πρωϊνό λόγο) ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας, εναντίον του αυτοαποκαλούμενου «Συμβουλίου Αρμάνων ή Μακεδοναρμάνων», που διεκδικεί «αναγνώριση ξεχωριστού έθνους των Αρμάνων»!

Το «Συμβούλιο» αυτό αποτελούν μεμονωμένα άτομα από την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Μάλιστα στο άρθρο 8 του καταστατικού του «Συμβουλίου των Αρμάνων», τίθεται ως πρωταρχικός και βασικός στόχος των επιδιώξεών τους η αναγνώριση των Αρμάνων ως «διακριτού λαού» σε κάθε χώρα, όπου εντοπίζεται το Βλάχικο στοιχείο. Τελικός στόχος, η απόκτηση καθεστώτος εθνικής...

μειονότητας, αναγνωρισμένης από την κείμενη εθνική και διεθνή νομοθεσία.
Τα λόγια του κ. Μαγειρία είναι σκληρά, αλλά αληθινά: «Το «Συμβούλιο των Αρμάνων ή Μακεδοναρμάνων» εκπροσωπεί μόνον τους γνωστούς επαγγελματίες ακτιβιστές του μειονοτισμού και του αρμάνικου εθνογλωσσικού εθνικισμού».

ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ...
• Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων είναι ρητός και κατηγορηματικός: «Ως θεσμική έκφραση των Βλάχων της Ελλάδας και της Διασποράς, εκφράζουμε την αντίθεσή μας και καταδικάζουμε τις προκλητικές ενέργειες των αυτόκλητων υπερασπιστών του Βλάχικου στοιχείου».
Και διευκρινίζει: «Η δέσμευση μας στην τήρηση των καταστατικών αρχών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, μεταξύ των οποίων και η διατήρηση της Βλάχικης γλώσσας και της πολιτιστικής ταυτότητας του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, επιτάσσει τη ριζοσπαστική αντίδρασή μας σε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης και ετεροπροσδιορισμού της ταυτότητας της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης».

ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ...
• Απαντώντας στον ισχυρισμό του «Συμβουλίου των Αρμάνων ή Μακεδοναρμάνων» ότι «διεκδικούμε τα δικαιώματα, τα οποία τα κράτη όπου ζούμε από αιώνες δεν θέλουν να μας παραχωρήσουν», επισημαίνει: «Εμείς, οι Βλάχοι της Ελλάδος, γνωστοί και με τη λόγια ονομασία Αρωμούνοι, ζούμε διαχρονικά στις πατρογονικές μας εστίες στον ιστορικό βορειοελληνικό χώρο με ραχοκοκαλιά την οροσειρά της Πίνδου (Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία). Απολαμβάνουμε όλων των δικαιωμάτων κι ελευθεριών της ευρωπαϊκής Ελληνικής Πολιτείας, καθώς και την πολύπλευρη στήριξη από μέρους της Πατρίδας μας, της Ελλάδας, στα ζητήματα διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

ΟΥΤΕ ΕΝΤΟΛΗ, ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ...
• Κατά τον κ. Μαγειρία το «Συμβούλιο των Αρμάνων» διεκδικεί να μονοπωλήσει την αντιπροσώπευση των απανταχού Αρμάνων σε διεθνές επίπεδο.
Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ξεκινά με την ατυχή διεκδίκηση καθεστώτος Παρατηρητού στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μη έχοντας την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση, ούτε φυσικά σχετική εντολή. Ποια άραγε εκλογική διαδικασία οδήγησε στην ανάδειξή του; Πότε και ποιοι ενημερώθηκαν σχετικά με τη δράση, τους στόχους και τις επιδιώξεις του;».
 
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης