Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Βουλγαρία εναντίον ΠΓΔΜ για τις "μακεδονικές" μειονότητες


  Οξύνεται η αντιπαράθεση των δύο χωρών λόγω της σταθερά προκλητικής εξωτερικής πολιτικής της ΠΓΔΜ.

"Πρόκειται για ένα καυτό θέμα. Είναι γνωστό ότι η παράγραφος 49 του Συντάγματος της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" υποχρεώνει τη χώρα να φροντίζει τις μειονότητές της στις...γειτονικές χώρες. Εκεί, η Βουλγαρία δεν αναφέρεται ρητά, αλλά ορισμένες ενέργειες και πρακτικά βήματα, όπως και δημόσια έγγραφα, στα Σκόπια παίρνουν σαν δεδομένη προϋπόθεση την υποτιθέμενη ΄ύπαρξη τεράστιας μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία΄. Για μας, αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και επιμένουμε το θέμα να ρυθμιστεί με το Σύμφωνο Καλής Γειτονίας. Δεν έχουμε θέσει θέμα αλλαγής του Συντάγματος, αλλά ζητάμε συγκεκριμένη δέσμευση, η οποία να ξεκαθαρίζει, ότι η παράγραφος αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως αφορμή επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας΄.
Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κρίστιαν Βιγκένιν απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας "Πρέσα", στο πλαίσιο συνέντευξης για τις σχέσεις Σόφιας - Σκοπίων.

Οι γλώσσες, στις οποίες θα συνταχτεί το μελλοντικό Σύμφωνο, καθώς και ο εορτασμός κοινών ιστορικών γεγονότων των δύο χωρών είναι τα άλλα προβλήματα, τα οποία παρεμποδίζουν τη γρήγορη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Σόφια - Σκόπια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βιγκένιν, η βουλγαρική πλευρά επιμένει το Σύμφωνο να συνταχτεί με τον ίδιο τρόπο, όπως η διμερής Διακήρυξη Φιλίας του 1999, διά της χρήσης της συμβιβαστικής ρήτρας, ότι το κείμενο είναι γραμμένο "στις επίσημες γλώσσες των δύο χωρών, όπως προσδιορίζονται στα αντίστοιχα Συντάγματα τους". Ενώ τα Σκόπια, όπως λέει, επιμένουν να υπάρχει και αντίτυπο στη λεγόμενη "μακεδονική γλώσσα", την οποία η βουλγαρική πλευρά δεν αναγνωρίζει επίσημα, επειδή τη θεωρεί διάλεκτο των βουλγαρικών.

Αναφορικά με τους κοινούς εορτασμούς, ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ επισημαίνει, ότι "η κοινή ιστορία μας πριν από το 1945 τώρα μας χωρίζει, παρά να μας ενώνει". Ενώ, προσθέτει ότι ο εορτασμός από κοινού γεγονότων "μπορεί να έχει σαν συνέπεια πραγματικό άνοιγμα στις διμερείς σχέσεις", κατά τα λόγια του Βούλγαρου ΥΠΕΞ.

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης