Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΟΛΑ ΤΑ’ ΧΕ Η ΜΑΡΙΩΡΗ…

            Άκουσα και δεν πίστευα στ’ αυτιά μου, στην εκπομπή «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ» του EXTRA 3 της 25-1-2012, ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας μας κοστίζει, άκουσον-άκουσον, 5.860.000.(Ολογράφως: Πέντε εκατομμύρια οχτακόσιες εξήντα χιλιάδες) ΕΥΡΩ ετησίως. Δυστυχώς όμως, καλά άκουσα! Και μάλιστα, εν μέσω οικτράς Εθνικής οικονομικής κρίσης, το ποσόν αυτό κατ’ έτος αυξάνεται σημαντικά, προφανώς για να καλύψει τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες της Προεδρίας.
            Και μέχρι εδώ, καλώς. Όμως, αμέσως μετά ήλθε ένα διαβολάκι στο μυαλό μου, και με ρώτησε: Ποιες είναι αυτές οι αυξημένες ανάγκες της Προεδρίας; Ποια είναι τα καθήκοντα και ποιες οι υποχρεώσεις του Προέδρου, οι οποίες, προφανώς, θα πρέπει να είναι πάρα πολλές, ώστε να απαιτούνται τόοοοοοσα χρήματα για την εξυπηρέτησή τους;
            Σκέφθηκα λίγο, καλοπροαίρετος κριτής ών, τι να απαντήσω στο διαβολάκι. Και του είπα με φωνή τρεμάμενη: Μα είναι ο Ανώτατος Άρχων της Πολιτείας! Έ και; Μου απάντησε. Εκτός από αυτό, ο ίδιος κάνει τίποτε άλλο; Πως δεν κάνει. Του είπα. Πάει πότε –πότε κανένα ταξιδάκι στην Κίνα και σε άλλα κράτη ως εκπρόσωπος της χώρας, και υπογράφει διακρατικές εμπορικές συμφωνίες, και άλλα. Με δικά μας έξοδα, μου γύρισε το διαβολάκι. Έ, φυσικά του είπα μη ξέροντας τι άλλο να πώ. Μόνος του; Με ρώτησε ξανά. Όχι φυσικά, συνοδεύεται από Υπουργούς κ.λ.π.…Οι οποίοι και υπογράφουν τις διάφορες συμφωνίες, και με μόνη την υπογραφή τους καθίστανται υπεύθυνοι, αφαιρώντας την υπευθυνότητα από τον Πρόεδρο (άρθρο 35 του Συντάγματος), με έκοψε το διαβολάκι. Άρα, γιατί δεν πηγαίνει μόνος του ο υπουργός, ή ακόμη καλύτερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος ούτως ή άλλως, τον περισσότερο καιρό είναι στο εξωτερικό, παρά στο εσωτερικό; Έτσι για να γλιτώσουμε και μερικά χρήματα!
            Στάσου, σε τσάκωσα, είπα στο διαβολάκι. Μια που είπες για το Σύνταγμα, μην ξεχνάς ότι είναι ο Ρυθμιστής του Πολιτεύματος(άρθρο 30 του Συντάγματος), το οποίο όπως είναι γνωστό, πηγάζει από το Σύνταγμα της χώρας(Άρθρο 1 του Συντάγματος). Άρα, είναι και ο εγγυητής της ορθής τήρησης του Συντάγματος. Ώπα!!! Ώπα!!! Έκανε σαν τρελλό το διαβολάκι. Τώρα την πάτησες! Μήπως θέλεις να σου απαριθμήσω Νόμους οι οποίοι κρίθηκαν Αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας; Πού ήταν ο πρόεδρός σου όταν «περνούσαν» αυτοί οι Νόμοι; Γιατί, εάν δεν απατώμαι, για να δημοσιευθεί ένας Νόμος στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, και, άρα να καταστεί ενεργός, πρέπει να υπογραφεί, εντός μηνός από την ψήφισή του, από τον Πρόεδρο (άρθρο 42 του Συντάγματος). Αφού αυτά είναι τα καθήκοντά του, η ορθή τήρηση του Συντάγματος δηλαδή, γιατί δεν μπλοκάρισε (ανέπεμψε είναι το σωστό) τους Αντισυνταγματικούς Νόμους; Εάν όχι γι’ αυτό, τότε γιατί τον χρειαζόμαστε; Αλλά τέλος πάντων, συνέχισε το διαβολάκι. Εκτός από αυτά, κάνει τίποτε άλλο; Βεβαίως απάντησα γεμάτος ελπίδα. Υπογράφει τα Προεδρικά Διατάγματα που του τα φέρνουν έτοιμα για υπογραφή, παρίσταται στην ορκωμοσία της Κυβέρνησης, και διάφορα άλλα τέτοια. Μωρ’ τι μας λές! Μου απάντησε γεμάτο ειρωνεία και σαρκασμό το διαβολάκι. Και χρειάζεται να έχουμε Πρόεδρο, να μας κοστίζει έξη σακιά ΕΥΡΩ (έξη εκατομμύρια ήθελε να πεί), για να τα κάνει αυτά;
            Μα είναι δυνατόν, φώναξα γεμάτος αγωνία, και μη ξέροντας τι άλλο να πώ, να μην έχει η χώρα Πρόεδρο;
            Και τότε μου απάντησε το διαβολάκι χασκογελώντας ειρωνικά: «Όλα τα’ χε η Μαριωρή, κι’ ο φερετζές της έλειπε».
Όπως καταλαβαίνετε, κατατροπωμένος πλέον, και μη ξέροντας τι άλλο να πώ, έσκυψα ταπεινά το κεφάλι, και σταμάτησα την κουβέντα με το διαβολάκι, γιατί κατάλαβα ότι δεν με σήκωνε πλέον το κλίμα.
Αγία Παρασκευή, 27-1-2012

Δημήτριος Μπελιβανάκης
 Αντιστράτηγος ε.α.  


ΣΧΟΛΙΟ Σσστ: Tο έλαβα με e-mail.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης