Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ησυχία, η Αθήνα κοιμάται!


Τουρκία και Αίγυπτος αμφισβητούν ανοικτά την ελληνική ΑΟΖ και η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί
Η Κύπρος έπαιξε άριστα το παιχνίδι και βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη, σε αντίθεση με την Ελλάδα που καθυστερεί

ΛΙΓΑ 24ΩΡΑ
μετά την οριστικοποίηση της πτώσης Μουμπάρακ, ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκεπτόταν τον στρατηγό Ταντάουϊ, ο οποίος είχε... αναλάβει με τον στρατό τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ! Η σπουδή της Τουρκίας δεν ήταν τυχαία και δεν είχε να κάνει με τα έτσι κι αλλιώς μεγαλεπήβολα σχέδιά της για να αναδειχτεί σε ηγέτιδα χώρα του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Είχε να κάνει και με το Καστελόριζο!

Το παιχνίδι που παίζεται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι μεγάλο και το πρώτο «ημίχρονο» είναι ίσως και το πιο σημαντικό. Ο ορισμός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) των χωρών της περιοχής είναι το «α» και το «ω». Η Κύπρος έπαιξε άριστα το παιχνίδι και όλα δείχνουν ότι βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη. Επτά (7) τρισ. κυβικά πόδια φυσικό αέριο περιμένουν την εκμετάλλευσή τους και οι τουρκικές απειλές αποδείχτηκαν κούφια λόγια. Αντιθέτως η Ελλάδα αρνείται συστηματικά ακόμη και να... μπει στο γήπεδο. Και όπως θα διαπιστώσουμε, το παιχνίδι των καθυστερήσεων μόνο την ίδια δεν ευνοεί.

Οι χάρτες

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και όσα αυτό προβλέπει, η ΑΟΖ είναι αυτή που βλέπετε στον χάρτη 1. Χάρτης που προέρχεται από μελέτη των καθηγητών Μάζη και Σγούρου και που δείχνει καθαρά τις ΑΟΖ που δικαιούνται όλες οι χώρες της ΝΑ Μεσογείου. Αυτός ο χάρτης είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για την Άγκυρα. Όπως φαίνεται, το μεγάλο «αγκάθι» για την τουρκική πρωτεύουσα λέγεται Καστελόριζο. Το ελληνικό νησί προσθέτει 200 ναυτικά μίλια ΑΟΖ στην Ελλάδα, κόβοντας την επαφή Τουρκίας - Αιγύπτου και εξασφαλίζοντας τη σύνδεση των ΑΟΖ Ελλάδος - Κύπρου.

Τουρκία και Αίγυπτος είχαν κάνει πολλές συζητήσεις όταν ακόμα στην εξουσία ήταν ο Μουμπάρακ. Και η Αίγυπτος λόγω και των πολύ «χαλαρών» αντανακλαστικών της Ελλάδας, είχε συμφωνήσει στις παράλογες θέσεις της Τουρκίας, οι οποίες έχουν κατά καιρούς εκφραστεί. Το Καστελόριζο -κατά την Άγκυρα- απλώς... δεν υπάρχει. Ή -κατά τον πολυδιαφημισμένο στη θεωρία, αλλά μάλλον αποτυχημένο στην πράξη, Αχμέτ Νταβούτογλου- «υπάρχει κάπου στη Μεσόγειο» και πάντως όχι εκεί που το δείχνουν οι χάρτες! Το τι προσπαθούν να πετύχουν Τουρκία και Αίγυπτος φαίνεται στον δεύτερο χάρτη.

Αν περάσει το σχέδιό τους τότε και κοινή ΑΟΖ αποκτούν και -το κυριότερο- δεν θα έχουν κοινή ΑΟΖ Ελλάδα και Κύπρος. Αυτός είναι ο χάρτης-εφιάλτης για την Ελλάδα.

Γι' αυτό, λοιπόν, η Τουρκία έστειλε στην Αίγυπτο Γκιουλ και Νταβούτογλου αμέσως μόλις έπεσε ο Μουμπάρακ. Το ζήτημα της ΑΟΖ τέθηκε μετ' επιτάσεως στο τραπέζι των συζητήσεων από τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Γκιουλ και Νταβούτογλου αναζήτησαν συμμάχους στις επιδιώξεις τους στα πρόσωπα του πολιτικού ηγέτη της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπαντί, του προέδρου του κόμματος Αλ Γκαντ, Αϊμάν Νουρ, του Ελ Μπαραντέι, καθώς και του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Η απόφαση της Χάγης

Η δραματική καθυστέρηση και η εγκληματική αναποφασιστικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων έχουν προσθέσει ακόμη ένα «αγκάθι», το οποίο όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εμποδίσει την Ελλάδα να υπερασπιστεί τις θέσεις της και τα δικαιώματά της. Αρκεί να το αποφασίσει.

Τον Φεβρουάριο του 2009, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε απόφαση για ταυτόχρονη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία. Τι σχέση έχει αυτό με την Ελλάδα; Το αντικείμενο της διαμάχης είχε να κάνει με μια βραχονησίδα στη Μαύρη θάλασσα. Η Ρουμανία υποστήριζε ότι δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, η Ουκρανία το αντίθετο (χάρτης 3).

Η απόφαση της 3ης Φεβρουαρίου 2009 δεν απέρριψε τελείως τους ισχυρισμούς της Ρουμανίας. Γι' αυτό και αυτή η απόφαση πρέπει να μελετηθεί και να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία. Παρ' όλα αυτά, τα νομικά επιχειρήματα της Ελλάδας είναι πανίσχυρα. Και γι' αυτό είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει με τρόπο ανορθόδοξο και βίαιο να τα καταρρίψει.

Σ' αυτή την περίπτωση η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να έχει θέσει εκ των προτέρων τις «κόκκινες γραμμές» που δεν πρέπει επ' ουδενί να ξεπεράσει. Η φοβία της πρόκλησης μιας σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης μπορεί σ' αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να μην είναι τελείως αδικαιολόγητη, όμως δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι οποιασδήποτε υποχώρησης. Τα δεδομένα στην περιοχή δεν είναι, άλλωστε, διόλου αρνητικά για την Ελλάδα. Τι εννοούμε; Η συνεργασία με το Ισραήλ -και στον στρατιωτικό τομέα- αποτελεί μια πολύ καλή εξέλιξη, που έχει αλλάξει εις βάρος της Τουρκίας τις ισορροπίες στην περιοχή. Η αδυναμία της Άγκυρας να αντιπαρατεθεί με το Ισραήλ, πέρα από το λεκτικό επίπεδο και την εκτόξευση απειλών, φάνηκε καθαρά στην περίπτωση των ερευνών στην Κύπρο. Οι βόλτες του παμπάλαιου «Πίρι Ρέις» ανοιχτά της Κύπρου ήταν ασήμαντες και εξυπηρέτησαν τον Ερντογάν μόνο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στο εσωτερικό της χώρας του.

Το Ισραήλ έχει δώσει εδώ και μήνες στη δημοσιότητα χάρτες οι οποίοι περιγράφουν την πορεία που θα έχει ο αγωγός φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν, ο οποίος διακινείται από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy στην Ευρώπη, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα. Με τους χάρτες αυτούς αναγνωρίζεται το 100% της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ισραηλινοί χάρτες δόθηκαν και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, γεγονός που αποτελεί ακλόνητο διαπραγματευτικό χαρτί προς την Τουρκία.

(REALNEWS 15/01/2012 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ)
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης