Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Στόχος της επέμβασης στην Λιβύη είναι μία «Κυρηναϊκή Δημοκρατία» ;


Ειδικού Συνεργάτη για το Antinews
Με την Δυτική Συμμαχία να αυξάνει συνεχώς τις αεροπορικές επιθέσεις  στις φάλαγγες αρμάτων μάχης του καθεστώτος Καντάφι, φαίνεται ότι το μέλλον της λιβυκής εξέγερσης θα αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες. Παρά την σθεναρή τους αντίσταση στις δυνάμεις του Καντάφι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις μπορεί να μην κατάφεραν να εισβάλουν στην Τρίπολη, είναι όμως  αποφασισμένες να  πάρουν υπό τον έλεγχο τους την Κυρηναϊκή και να προβούν στη δημιουργία μίας εναλλακτικής κυβέρνησης. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην ντε φάκτο  διχοτόμηση της Λιβύης. Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι στόχος του Καντάφι φαίνεται να είναι ο έλεγχος των πόλεων δυτικά της Ζιντάν και της Μιζουράτα, όπου μαίνονται οι μάχες, κάτι που θα του εξασφαλίσει τον έλεγχο της Τριπολίτιδας.
Η στρατιωτική δράση των αντικαθεστωτικών, εξαρτάται κυρίως από τον στρατηγό Αμπντελ Φαταχ Γιουνες αλ Ομπειντι , πρώην υπουργό Εσωτερικών και νυν «αρχηγό» της εξέγερσης.  Από την στιγμή που επιβλήθηκε η απαγορευτική ζώνη πτήσεων, ο στρατηγός προσπαθεί να ανακαταλάβει την Αλ Τζαμπίγια, στρατηγικό σημείο μεταξύ της Κυρηναϊκής περιοχής και της Τριπολίτιδας, και στη συνέχεια να προχωρήσει προς την Μπρέγκα, την Ρας Λανούφ και την Σίντρα.
Εάν οι αντικαθεστωτικοί καταφέρουν να καταλάβουν αυτούς τους πετρελαϊκούς κόμβους, θα εξασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία που συνεπάγεται και μεγάλα οικονομικά οφέλη. Όμως, το πρόβλημα του Γιουνες αλ Ομπειντι  είναι ότι δεν διαθέτει  έναν τακτικό στρατό, αλλά μία «ανεκπαίδευτη» δύναμη εξεγερμένων πολιτών.
Ωστόσο, από την προηγούμενη εβδομάδα δέχεται την βοήθεια του συνταγματάρχη Χαλιφά Χαφτάρ, ο οποίος διεύθυνε και την λιβυκή επίθεση κατά του Χισέν Χάμπρε στο  Τσαντ την δεκαετία του 80’. Ακούγεται ότι ο Χαλιφά Χαφτάρ έχει στενές σχέσεις με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Οι δύο αξιωματικοί, μπορούν επίσης να βασιστούν, στα όπλα και τα πυρομαχικά, τα οποία εισέρχονται  μαζικά μέσω Αιγύπτου. Μία «επιχείρηση» που χρηματοδοτείται εν μέρει από την Σαουδική Αραβία.
Πολιτικά, η τύχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, βρίσκεται στα χέρια του πρόεδρου του Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης), ο οποίος έδειξε ανεπάρκεια κατά την διάρκεια της αντεπίθεσης του Καντάφι και προσπαθεί τώρα να επιβεβαιώσει την εξουσία του. Στης 23 Μαρτίου διόρισε «πρωθυπουργό» τον  Μαχμούντ Τζιμπρίλ , ο οποίος στα μέσα Μαρτίου έγινε δεκτός από την Χίλαρι Κλίντον και τον Νικολά Σαρκοζί. Επίσης αναμένεται ο διορισμός και άλλων υπουργών και εκπροσώπων. Μεταξύ αυτών ενδέχεται να είναι ο Αλί Ισσάουι, πρώην υπουργός Οικονομικών, και ο Φατχί Τζιμπρίλ , δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής στις φυλακές Αμπού Σαλίμ.
Πως ο Καντάφι θα κρατήσει την Τριπολίτιδα
Η Τρίπολη βρίσκεται κυρίως στα χέρια του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας και των επαναστατικών επιτροπών και όχι των στρατιωτικών δυνάμεων. Οι βασικοί υποστηρικτές του   Καντάφι είναι ο Μούσα Κούσα , υπουργός Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο πρωθυπουργός Μαχουντί Μπαγκαντί , ο πρώην υπουργός Υγείας Μουστάφα Ζαϊντι, ο Εζεντίνε αλ Χινκίρι, νούμερο δύο στις μυστικές υπηρεσίες, ο Μοχάμεντ Μεσράτι υπεύθυνος για την εσωτερική ασφάλεια και ο Αλί Κιλανί, υπεύθυνος για το κρατικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Οι παραπάνω «κρατούν τις πύλες» της Τρίπολης, οργανώνουν την προπαγάνδα, ενημερώνουν και επιβλέπουν τον ξένο τύπο, δωροδοκούν πολίτες και ελέγχουν τα νοσοκομεία.
Οι εν εξελίξει επιχειρήσεις στην Μιζουράτα  και την  Ζιντάν στην κεντροδυτική περιοχή, εποπτεύονται από τον Χαλίφα Χανίς και τον Ομάρ Ασκάλ. Για το  δυτικό κομμάτι, από   την  Ζαουίγια μέχρι και τα σύνορα με την Τυνισία, υπεύθυνος είναι ο ταγματάρχης Ελ Χαμίντι και ο γιος του Χαλέντ.  Για τον Ελ Χαμίντι, είχε ακουστεί ότι στις 17 Φεβρουαρίου είχε λιποτακτήσει. Η περιοχή Φεζάν στα νότια, διοικείται από τον στρατηγό Μασούντ Αμπντελαχφιντ. Πρόκειται για βετεράνο των πολέμων στο Τσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από   τον συνταγματάρχη Χασάν Αλ Φαρζανί.
Ο Αλ Φαρζανί βρίσκεται κοντά στον Σάλεχ Μπεσίρ Σάλεχ , πρώην διευθυντή του γραφείου του Καντάφι. Ο Σάλεχ είναι υπεύθυνος για την στρατολόγηση αφρικανών μισθοφόρων.
Το αλίευσα ΕΔΩ http://www.antinews.gr/2011/03/25/93250/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης