Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΕ - ΟΤΑ: «ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ‘ΑΤΤΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ’ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»

Bookmark and Share

Αποφασισμένοι να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την παραχώρηση της διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής σε συγκεκριμένο ιδιώτη (στον «εθνικό εργολάβο», όπως λένε χαρακτηριστικά) δηλώνουν στην aftodioikisi.gr οι πρόεδροι της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος και των εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) Γιώργος Χάρδας.

Όπως καταγγέλλουν, δέκα ημέρες πριν την κατάργηση του ΕΣΔΚΝΑ (σ.σ. με βάση τον «Καλλικράτη» οι αρμοδιότητές του από 1/1/2011 μεταβιβάζονται σε νέο φορέα υπό το νέο περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό), καλείται εσπευσμένα σήμερα Δευτέρα η Εκτελεστική Επιτροπή και αύριο Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσουν την υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση για 25 χρόνια της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής σε συγκεκριμένο ιδιώτη.
Πρόκειται στην ουσία για τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή και Άνω Λιόσια κόστους περίπου 500 εκ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τους συνδικαλιστές μπορούν να εξευρεθούν από το ΕΣΠΑ, προκειμένου η διαχείριση των στερεών αποβλήτων να παραμείνει στο δημόσιο. Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων υπολογίζεται ότι η εκμετάλλευση της λειτουργίας των συγκεκριμένων εργοστασίων μπορεί να βάλει στα ταμεία του κράτους τα επόμενα 25 χρόνια από 3 δις έως και 10 δις ευρώ.

«Τα σκουπίδια είναι η τελευταία μπίζνα στη χώρα»
«Εμείς δηλώνουμε ότι θα αποτρέψουμε με κάθε τρόπο τη λήψη της απόφασης που θα εκχωρεί στον ‘εθνικό εργολάβο’ την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στο νομό Αττικής. Δεν θα επιτρέψουμε νέες ‘Αττικές Οδούς’ στη διαχείριση των απορριμμάτων», λέει χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΣΚΝΑ Γιώργος Χάρδας: «Οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ θα ανατρέψουν τα σχέδια όποιων επιβουλεύονται το ξεπούλημα του Συνδέσμου. Τα σκουπίδια είναι η τελευταία μπίζνα στη χώρα. Και το κόστος αυτής της μπίζνας δεν θα επιτρέψουμε να μετακυλιστεί στους δημότες της Αττικής, τριπλασιάζοντας τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που θα υλοποιηθεί η Προγραμματική Σύμβαση με τον ιδιώτη προβλέπουμε ότι θα τριπλασιαστεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων».
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Απόλυση εργαζομένων προς όφελος του «Εθνικού Εργολάβου»
Να σημειωθεί ότι με επιστολή της που είχε στείλει στις 3/6/2010 στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση η ΠΟΕ-ΟΤΑ τόνιζε ότι «οι επιπτώσεις της αφαίρεσης αυτής της αρμοδιότητας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων προς όφελος και μόνο του 'ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ', ο οποίος θα αναλάβει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική» και έκανε λόγο για «’φωτογραφικό διαγωνισμό’ με πρωτοβουλία και παραγόντων της κυβέρνησης».
Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι αντί η δημοπράτηση να γίνεται ξεχωριστά για κάθε εργοστάσιο γίνεται «ως ένα έργο ‘φωτογραφική’ για γνωστό ανάδοχο-εργολάβο στη διαχείριση απορριμμάτων». Προστίθεται δε ότι στόχος είναι η «ιδιωτικοποίηση του συνόλου της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων».
Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της επιστολής κάντε κλικ εδώ: poe_ota_attiki_aporrimmata_aftodioikisi.pdf

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης