Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Νέο μοντέλο πρόσθετης εθελοντικής θητείας με μισθό.

Bookmark and Share
 
Νέο μοντέλο πρόσθετης εθελοντικής θητείας με μισθό και εξάμηνη διάρκεια - μετά όμως την ολοκλήρωση της εννεάμηνης υποχρεωτικής στράτευσηςεξετάζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού με αφορμή και την... οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες του μοντέλου που έχουν δοθεί για επιτελική μελέτη και αξιολόγηση, προβλέπεται η επανακατάταξη των ενδιαφερομένων να γίνεται αμέσως μετά τη λήξη της κανονικής θητείας και υποχρεωτική παραμονή ή μετάθεση σε μονάδες πρώτης γραμμής των συνόρων με την ίδια ειδικότητα. Ένας εκ των περιορισμών που θα τεθεί- βάσει των αρχικών οδηγιών - είναι ότι δεκτοί θα γίνονται μόνο στρατευμένοι που είναι Σωματικής Ικανότητας «Ι1».

Ο θεσμός των Επαγγελματιών Οπλιτών δεν καταργείται, ούτε και η κατηγορία των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ)- άλλωστε το υπό εξέταση μοντέλο αποτελεί μια αρκετά πιο ευέλικτη εφαρμογή του τελευταίου που όμως δεν «τράβηξε» πολύ: οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης προσλαμβάνονται για 1-3 χρόνια με αποδοχές περίπου ίδιες με αυτές των Επαγγελματιών Οπλιτών.

Οι εμπνευστές του νέου μοντέλου που στις βασικές κατευθύνσεις βρίσκει σύμφωνο τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, θεωρούν ότι στις σημερινές οικονομικές συνθήκες (αλλά και όπως διαγράφονται για τα επόμενα χρόνια) οι πιστώσεις για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για Επαγγελματίες Οπλίτες δεν θα επαρκούν. Παράλληλα εκτιμούν στις εισηγήσεις τους ότι στο ενδιάμεσο μεταξύ της κανονικής θητείας και του περάσματος στην αγορά εργασίας μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα που κατά τεκμήριο, όπως λένε, περνάει ανεκμετάλλευτο. «Με τις 5-6.000 ευρώ που θα πάρει στο εξάμηνο θα μπορεί να κινηθεί πιο εύκολα μετά για να κάνει τα επαγγελματικά σχέδιά του» λέει αρμόδια πηγή.

Αλλά και ο στρατός από την πλευρά του έχει οφέλη από ένα τέτοιο μοντέλο: οι συμμετέχοντες δεν θα χρειάζονται πρόσθετη εκπαίδευση, ρουχισμό, περίοδο προσαρμογής και έξοδα για διαγωνισμό κατάταξης. Επίσης, υπολογίζουν ότι αν ο θεσμός πετύχει, μπορεί να αποδώσει έως και 6.000 άτομα το έτος και να μειώσει αντιστοίχως τις προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ. (σήμερα είναι 17.500 συν 2.000 που θα προσληφθούν εντός του Απριλίου).

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να «αραιώσουν» σταδιακά και οι τάξεις των ΕΠ.ΟΠ. και να μη δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με το μαζικό πέρασμά τους σε «αντιπαραγωγικές»- για το στράτευμα- ηλικίες και εν συνεχεία σε αργομισθίες ή πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Η μελέτη μόλις ολοκληρωθεί θα υποβληθεί στους κ.κ. Βενιζέλο και Μπεγλίτη για οριστικές αποφάσεις.

Ευνοϊκή ρύθμιση
Με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Μπεγλίτης αναφέρει ότι οι στρατευμένοι με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα (παντρεμένοι με παιδί, ανίατη ασθένεια στην οικογένεια κ.λπ.) μπορούν να υποβάλουν εξ αρχής αίτηση για ευνοϊκή μετάθεση. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν χάσει πρόσφατα συγγενικό πρόσωπο α΄ βαθμού.
ΝΕΑ-Λ.ΔΗΜΑΚΑΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης