Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Η Ελλάδα στο τραπέζι με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Ιαπωνία για τα νέα περάσματα της Αρκτικής..


 

Αναγνώριση του παγκόσμιου ρόλου της ελληνικής ναυτιλίας απ΄τις υπερδυνάμεις..


Στο τραπέζι με οικονομικές υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Κίνα κάθισε η Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στις συζητήσεις για την εκμετάλλευση των θαλασσίων περασμάτων από την Αρκτική που.. ανοίγουν νέες θαλάσσιες οδούς και μειώνουν τον χρόνο των ταξιδιών.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, η οποία μέσω της ναυτιλίας δίνει τα «παρών» σε συναντήσεις κορυφής για οικονομικά θέματα.

Ειδικότερα, στο Όσλο για θέματα ναυτιλίας, έδωσαν το παρών τα κορυφαία οικονομικά κράτη, ενώ παρέστη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης. Επρόκειτο για διεθνή υπουργική διάσκεψη, που διεξήχθη στο πλαίσιο του διεθνούς ναυτιλιακού συνεδρίου «Nor-Shipping Conference». Συμμετείχαν, πέραν του Έλληνα Υπουργού, οι Υπουργοί Μεταφορών, αρμόδιοι και για τη ναυτιλία της Νορβηγίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης, ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) Κόχι Σεκιμίζου και ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά οι εξελίξεις που αφορούν στη ναυσιπλοΐα στην Αρκτική, θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ελληνική ναυτιλιακή πολιτική. Ο κ. Μουσουρούλης ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με την ασφαλή διέλευση των πλοίων, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την ανάγκη διαμόρφωσης, στο πλαίσιο του ΙΜΟ, ενός ενιαίου και ομοιόμορφου διεθνούς κανονιστικού πλαισίου για την Αρκτική.

Ο κ. Μουσουρούλης συμμετείχε επίσης στην κοινή Σύνοδο Υπουργών και του Διεθνούς Επιμελητηρίου Ναυτιλίας (ICS), ενώ είχε και συνάντηση με τον Νορβηγό Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Τροντ Γκίσκε. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΙΜΟ, την υποστήριξη της ναυτιλίας με θετικά μέτρα, τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία και τη συνεργασία σε θέματα ναυτικής εκπαίδευσης.

Ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε επίσης στον Νορβηγό ομόλογό του τις προτεραιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου εν όψει της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014
http://greece-salonika.blogspot.gr/2013/06/blog-post_4623.html#ixzz2VX6Z8VmH
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης