Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΔΕΚΤΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ GAZPROM ΚΑΙ SINTEZ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ!

1Προ του κινδύνου να τιναχθεί στον αέρα ολόκληρο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο η αποκρστικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ενέχει χαρακτήρα "ναυαρχίδας", η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποδέχθηκε τους τρεις βασικούς όρους των ρωσικών εταιρειών Gazprom και Sintez οι οποίες απειλούσαν με αποχώρηση από τον διαγωνισμό, αλλά ταυτοχρόνως έχουμε και νέα παράταση στο θρίλερ: Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν τελικά μετά το Πάσχα στις 10 Μαΐου, προκειμένου να μελετηθούν οι νέοι όροι του διαγωνισμού.
Χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του Α.Σαμαρά προς την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ (ενός ελεγχόμενου κατά 100% από την τρόικα, ΤΑΙΠΕΔ...) με την "απειλή" της αδυναμίας εκπλήρωσης των βασικών όρων της συμφωνίας ως προς το σκέλος των εσόδων στον φετινό Προϋπολογισμό σε περίπτωση που ο διαγωνισμός ¨"τιναχθεί στον αέρα".


Υπήρξε και επικοινωνία του Α.Σαμαρά με τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν, κατά την οποία επανα επιβεβαιώθηκε η διάθεση της Μόσχας να στηρίξει την Αθήνα σε όλα τα πεδία κρίσιμου ενδιαφέροντός της, από την στιγμή που ετηρούντο οι όροι του διαγωνισμού και ο πλειοδότης επικρατήσει.

"Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να κατακυρωθεί σε κάποιους άλλους πέρα από τις ρωσικές εταιρείες ο διαγωνισμός, αν πληρώσουν περισσότερα από αυτές" αναφέρουν πηγές από την Μόσχα, γνωρίζοντας βέβαια ότι οι προσφορές των ρωσικών εταιρειών κυμαίνονται από 300 μέχρι 600% υψηλότερα από των άλλων ανταγνωιστών.
Π.χ. η αμερικανική υποψηφιότητα της αζερικής SOCAR είναι περί τα 350 εκατ. ευρώ για την ΔΕΠΑ!

Οι βασικοί όροι παραμονής τους ήταν το θέμα της εγγυητικής επιστολής, όπου θα απαλειφθεί ο όρος περί κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής σε περίπτωση μη κατακύρωσης του διαγωνισμού στον πλειοδότη εξ αιτίας μη συμφωνίας της ΕΕ στην κατακύρωση σε αυτόν (οι ρωσικές εταιρείες είναι ήδη πλειοδότριες άτυπα, αλλά ουσιαστικά), εξασφάλιση είπραξης των συσσωρευμένων χρεών των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς της ΔΕΠΑ, τα οποία  ήταν "στον αέρα" και  επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σε περίπτωση που η χώρα αποχωρήσει από το ευρώ και πάει σε εθνικό νόμισμα.

Πρέπει να είναι η πρώτη συμφωνία που περιλαμβάνει κάτι τέτοιο και σίγουρα εφ'εξής θα υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες συμβάσεις τέτοιες προβλέψεις, αφού η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή καλύτερα η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος είναι ένα ενδεχόμενο αρκετά ισχυρό και δεν αφορά κατ'ανάγκην μόνο την Ελλάδα.

Οι ρωσικές εταιρείες (βασικά η Gazprom αφού η Sintez κρατά εξαιρετικά χαμηλό προφίλ) πέτυχαν  να συμπεριληφθεί στους όρους της συμφωνίας και ρήτρα εθνικού νομίσματος. Δηλαδή να υπάρχει αναλυτική αναφορά πως αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και επιστρέψει στη δραχμή, τότε η συμφωνία θα επαναδιαπραγματευθεί σε βασικά της σημεία και αν δεν υπάρξει κατάληξη στην επαναδιαπραγμάτευση τότε μπορούν οι επενδυτες μέχρι και αν αποχωρήσουν.

Οι παραπάνω όροι περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης «Sale & Purchase Agreement», (SPA) της ΔΕΠΑ που δόθηκε προς τους επενδυτές,

Η ουσιαστικότερη ρωσική επιτυχία αφορά το αν και πότε θα καταπίπτει η εγγυητική επιστολή ίση με 20% που θα πρέπει να καταβάλει ο πλειοδότης του διαγωνισμού. Στο τελικό κείμενο, ο όρος αυτός έχει απαλειφθεί και έχει αντικατασταθεί από μια πολύ γενικότερη διατύπωση που διευκολύνει όλες τις πλευρές.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο πωλητής (δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί να ζητήσει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης έργου από τον πλειοδότη («Good Performance Guarantee») και εν συνεχεία να παρακρατήσει ένα ποσό, εν είδη «penalty» (χωρίς όμως να αναφέρεται σε ακριβές ποσοστό), εφόσον εκείνος δεν συμφωνήσει με τους όρους που θα θέσουν οι αρχές. Πρόκειται δηλαδή για ένα όρο γενικά διατυπωμένα, και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό αυτό θα είναι της τάξης του 5%.

Αν δηλαδή η δεσμευτική προσφορά της Gazprom είναι στα 900 εκ. ευρώ (όπως και η ενδεικτική), μιλάμε για 45 εκ. ευρώ. Με βάση την αρχική διατύπωση (εγγυητική ίση με 20% της προσφοράς), ο κίνδυνος παρακράτησης αφορούσε 180 εκ. ευρώ.
Εν πάση περιπτώσει, αποκλείεται οι δευσμετικές προσφορές να κυμανθούν στα αρχικά νούμερα, τώρα που έχουν γίνει γνωστές και επίσημα οι επισφάλειες των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ (για την πρώτη ενδιαφέρεται η Gazprom, ενώ η πρόταση της Sintez αφορά και τις δύο εταιρείες και φτάνει το 1,9 δισ. ευρώ αρχικά)

Μια ακόμα ρύθμιση που έγινε την τελευταία στιγμή και η οποάι προέκυψε από την αναλυτική μελέτη των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΠΑ είναι τα τεράστια χρέη των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών που το "παίζουν" παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να πληρώνουν τον πάροχο φυσικού αερίου!

Τα χρέη ανέρχονται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 600 εκατ. ευρώ και δεν υπήρχε καμία διασφάλιση για είρπαξή τους μέχρι στιγμής από την στιγμή που ιδιωτικοποιούντο οι ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Με την ρωσική πίεση ο πωλητής δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ εξασφαλίζει προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι ως την ημέρα των δεσμευτικών προσφορών εγγυάται εκείνο για τις συσσωρευμένες οφειλές των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, «Independent Power Producers(IPP) Receivables», απέναντι στον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς. Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ θα πληρώσει τα χρέη αν δεν καταφέρει να εισπράξει τα λεφτά από τους ιδιώτες.

Μετά την ρύθθμιση των ανωτέρων, τώρα το παιχνίδι παίζεται επι τέλους, επί ίσοις όροις και ο καλύτερος, δηλαδή αυτός που θα καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό και συνολικά θα έχει την καλύτερη παρουσία, θα είναι ο νικητής του παιχνιδιού.

Καλά γνωρίζοντες την ρωσική αγορά και το κλίμα που επικρατεί στην Μόσχα για την Ελλάδα, υποστηρίζουν ότι "Το ελάχιστο που θα εισπράξει η Ελλάδα αν τηρηθούν οι οι διαδικασίες στον διαγωνισμό των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και περιέλθουν στους πλειοδότες, δηλαδή τις ρωσικές εταιρείες, θα είναι το τίμημα αυτό. Πίσω από αυτή την κίνηση κρύβονται πολλά περισσότερα δισεκατομμύρια ευρώ, κρατικά και ιδιωτικά που θα εισρεύσουν στην χώρα. Εκεί βρίσκεται και το μυστικό της επένδυσης: ¨οτι αποτελεί το κλειδί για πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια"...


 http://www.agioritikovima.gr/politika/20054-dektoi-oloi-oi
 
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης