Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΥΕΘΑ: Ποιος είναι ο "τάφος του Ινδού" όπου "θάβουν" την αναποφασιστικότητά τους οι υπουργοί





του Κων.Φράγκου *

Πολιτικοί, στρατιωτικοί και
επιχειρηματίες που δεν έχουν το
χάρισμα να λαμβάνουν αποφάσεις
θα αποτύχουν σίγουρα και ίσως ή
αναποφασιστικότητα τους να οδηγήσει
σε καταστροφές.
Ας αλλάξουν επάγγελμα.
MC Namara/τ.ΥΕΘΑ ΗΠΑ

Όταν προ ημερών ξαναείδα το τσιτάτο του σπουδαίου αυτού Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος δεν ήταν επαγγελματίας πολιτικός, διάβασα ένα συναφές κείμενο σε εβδομαδιαία εφημερίδα και γνωρίζοντας την κατάσταση στο ΥΕΘΑ αποφάσισα να γράψω ένα αυστηρό κείμενο για το ON ALERT. Καθ’ οδόν, προτίμησα να το «γυρίσω» σε ευθυμογράφημα. Αρκετές πίκρες καταπίνουμε τελευταία, ας γελάσουμε λίγο.
Ήταν Αύγουστος του 1994, αν θυμάμαι καλά στη Β’ Περίοδο Α.Παπανδρέου δηλ. της Μιμικοκρατίας όταν, απόστρατος πλέον, είχα μια πρόσκληση «για καφέ» του αείμνηστου Στρατηγού Γρηγόρη Κλετσίδη ( Σχη, τότε ), Δ/ντή Στρ. Γραφείου ΥΕΘΑ, θέση που κατείχα επί 3,5 χρόνια επί Υπουργού κ.Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, του επιλεγομένου HONEST JOHN.

Συζητούσαμε περί, στρατιωτικών ανέμων και υδάτων, οπότε εισήλθε στο Γραφείο ο τ. Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ.Σταμάτης Βελλίδης που η Κυβέρνηση είχε τοποθετήσει ως Πρόεδρο της μακαρίτισσας πλέον, ΕΒΟ. Έγινε ο παρακάτω διάλογος πάνω-κάτω :


 Βελλίδης : Κύριε Κλετσίδη σας είχα αφήσει ένα φάκελο περί το τέλος Απριλίου για να θέσω υπόψη στον κ.Υπουργό ότι η θητεία του Δ.Σ. της εταιρείας λήγει την 1η Ιουνίου και παρακαλούσα να γίνει είτε ανανέωση της θητείας ή αλλαγή του Δ.Σ. για να λειτουργήσει η Εταιρεία. Τώρα έχουμε Αύγουστο και απόφαση δεν έχω. Η υπ’ εμέ Διοίκηση είναι ξεκάρφωτη και δεν νομιμοποιούμεθα να υπογράψουμε μισθοδοσίες κλπ. Ούτε ένα ρολό χαρτιών υγείας δεν μπορούμε ν’ αγοράσουμε…
 Σχης : Τον έδωσα αμέσως στον κ.Υπουργό, τον είδε και είπε «Άστο και βλέπουμε…» Τον ενόχλησα ακόμη 2-3 φορές χωρίς ανταπόκριση.
 Βελλίδης : Που είναι τώρα ο φάκελος ;
 Σχης : Στον Τάφο του Ινδού….(Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα αυτό τον ορισμό).
 Βελλίδης : Τι είπατε ; Τι είναι αυτό ;
 Σχης : Έτσι ονόμασαν τα Επιτελεία ένα δωματιάκι δίπλα, που εναποτίθενται οι φάκελοι.
 Βελλίδης : Ωραία…..Πάρτε λοιπόν την παραίτηση μου, να τελειώνουμε.
 Σχης : Σας παρακαλώ Στρατηγέ μου μην αφήνετε ένα τέτοιο χαρτί. Ίσως να το δει μετά τα Χριστούγεννα! Θα μπει κι’ αυτό στον τάφο του Ινδού!
 Βελλίδης : Καλά φεύγω και θ’ απευθυνθώ αλλού.

Δεν γνωρίζω αν ο Στρατηγός κ.Βελλίδης απευθύνθηκε στην κ.Παπανδρέου, έμμεσα ή άμεσα, χωρίς αποτέλεσμα. Ήξερα ότι ο κ.Υπουργός είχε διορισθεί εκεί με παρέμβαση της κ.Λιάνη-Παπανδρέου οπότε…….Ο κ.Υπουργός, βέβαια, ήταν γνωστός, τοις πάσι, ως κατ’ εξοχήν NON DECISION MAKER, καθώς έτσι ορίζουν οι Αμερικανοί τον αναποφάσιστο κι επομένως ακατάλληλο για Υπουργό Άμυνας.
Παρήλθε κι’ αυτή η εποχή η οποία οδήγησε την Χώρα στο φιάσκο της Ύμιας και τον εξευτελισμό των ΕΔ, χωρίς κανείς να δώσει λόγο αφού δεν του ζητήθηκε, και φθάσαμε στην παραδείσια εποχή Σημίτη.

Η Σημιτοκρατία

Επί λαμπρής εποχής Σημίτη όπου η Χώρα έφθασε στον κολοφώνα της διαφθοράς και οι Ε.Δ. έγιναν αντικείμενο αρπαγής, λεηλασίας και ξεπουλήματος.
Οι τότε Υπουργοί Άμυνας κ.Α.Τσοχατζόπουλος και Γ.Παπαντωνίου υπέγραφαν, έπαιρναν αποφάσεις. Στην πρεμούρα τους να κλείσουν την μία μετά την άλλη τις αμαρτωλές συμβάσεις εξοπλισμών υπέγραφαν και τους άλλους φακέλους. Ήταν υποχρεωμένοι, για να μην εκτεθούν.
Ο Τάφος του Ινδού είχε σχεδόν εξαφανισθεί. Ήταν ένα μικρό κενοτάφειο. Ο όρος άρχισε να ξεφτίζει, ξεχάσθηκε.


Η 5ετία Καραμανλή

Ο κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος
Σκέψου με προσοχή, αλλά ενέργησε αποφασιστικά.
Lord Colton

Ο τ. Αεροπόρος ήταν (λέγεται) αποφασιστικός. Ήταν και άνθρωπος έντιμος, εύπιστος, ιδεαλιστής. Είχε σηκώσει το λάβαρο της κάθαρσης ψηλά. Το διεκήρυττε, εξάλλου, στη Βουλή με τις ιδιαίτερα καυστικές αγορεύσεις του για τους εξοπλισμούς. Έπεσε όμως θύμα της ευπιστίας του σε ανεπαρκείς συμβούλους και της απόφασης του Καραμανλή να κλείσει το θέμα των σκανδάλων, ανακρούοντας πρύμνα. Από Ροβεσπιέρος το γύρισε σε Σκανδαλοθάπτης. Γι’ αυτό δεν είχε ενημερώσει τον Υπουργό του. Προτίμησε να τον αφήσει να εκτεθεί, να τον καρατομήσει και να τον διορίσει στο ΥΕΘΑ του κ.Ε.Μεϊμαράκη δίνοντας του μάλιστα ως βοηθό ένα παντελώς άσχετο στα εξοπλιστικά, εντελώς αναποφάσιστο και ειδικό να «πετάει τη μπάλα έξω» κ.Ε.Βασιλάκο. Δεν άφησε τίποτα να φθάσει στο Υπουργικό γραφείο. Κατόπιν συνεννόησης βέβαια.
Όταν σε μια εκπομπή του EXTRA CH. ο δημοσιογράφος, αφού άφηνε τον κ.Γιακουμάτο να ξιφουλκεί κατά των σκανδάλων του Σημίτη στο ΥΕΘΑ, τον ρώτησε γιατί η ΝΔ κατέθεσε τα όπλα, ο αυθόρμητος βουλευτής απάντησε «Είχαμε εντολή από τον Καραμανλή να μην σηκώσουμε σκόνη» Συνδικάτο…..


Ο κ.Ε.Μεϊμαράκης

Επί των ημερών του αναβίωσε ο «θεσμός» του Τάφου του Ινδού. Ουδεμία απόφαση προχώρησε σε κρισιμότατα θέματα που αφορούσαν στην μαχητικότητα των ΕΔ (μικροπρομήθειες, ανταλλακτικά, εκσυγχρονισμοί κλπ). Αν βαθμολόγησα τον κ.Σπηλιωτόπουλο με βαθμό 6, με άριστα το 10, στον κ.Μεϊμαράκη δεν θα έβαζα παραπάνω από 2 με επιείκεια. Κάποιος φίλος Ναύαρχος σχολίασε «Αν στην περίβολο του Στρατοπέδου Παπάγου στήνονταν η προτομή του πλέον αδιάφορου, οκνηρού και αναβλητικού Υπουργού αυτή θα ήταν του κ.Ε.Μεϊμαράκη. Καθιέρωσε το δόγμα «Δεν αποφασίζω τίποτα, δεν υπογράφω τίποτα, ποιος μπορεί να μου ζητήσει ευθύνες;»

Την ωραία αυτή «μουσική» έπαιζαν μαζί με τον κ.Ε.Βασιλάκο. Αργότερα, βέβαια, μερικοί αμφισβήτησαν ότι η προαναφερθείσα προτομή έπρεπε ν’ ανήκει στον κ.Ε.Βενιζέλο ή κ.Ε.Μεϊμαράκη. Εν τούτοις ο κ.Ε.Μ. έλαβε 3 σπουδαίες αποφάσεις, επί των ημερών του
 Υπέγραψε μια λεόντεια σύμβαση προμήθειας 2 ελικοπτέρων PUMA από την Γαλλία (ψιλοπράγματα όντως μπροστά στους ελέφαντες της Σημιτικής Περιόδου).
 Διόρισε ένα ….οδοντίατρο φίλο του Προέδρου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων(ΕΑΣ) και ένα άλλον, φροντιστηριάρχη, ως Πρόεδρο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).


Ο κ.Ε.Βενιζέλος

Τιμές και δόξες στον Τάφο του Ινδού. Ντάνες ολόκληρες οι ανυπόγραφοι φάκελοι. Ενώ άφηνε χωρίς υπογραφή, στον νεκροθάλαμο, φακέλους υψίστης σημασίας για την Άμυνα (Καταστροφή ναρκών Κ.Π.-Πυρομαχικά Αρμάτων-Μπαταρίες Υ/Β-Εκσυγχρονισμός APACΗΕ-Ενεργοποίηση Αντισταθμιστικών κα.) υπέγραψε την (όταν η Χώρα είχε αρχίσει να κλυδωνίζεται από την κρίση) απόκτηση ακόμη 2 Υ/Β όταν οι Γερμανοί μας όφειλαν ήδη την παράδοση 3 από την πρώτη σύμβαση του Άκη. Πρόσφατα ο Ναύαρχος Φενέκος με συνέντευξη του στο ON ALERT απεκάλυψε ότι ο Ανώτ.Ναυτ.Συμβούλιο πιεζόταν από τον κ.Ε.Βενιζέλο να εγκρίνει την αγορά των 2 υποβρυχίων Απίστευτο! Βαθμός 1, λίαν επιεικώς. Σημειώνω απλά και προς δόξα της αξιοκρατίας ότι ο πρώτος έγινε Πρόεδρος της Βουλής και ο δεύτερος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ.Βενιζέλος, τελικά, παρέδωσε στον διάδοχο του κ.Πάνο Μπεγλίτη ένα Τάφο με 2.500 φακέλους ανυπόγραφους!


Ο κ.Π.Μπεγλίτης

Μπορεί να σέρνονται τα «εξ αμάξης» στον Κορίνθιο διπλωμάτη για άλλα θέματα αλλά, τελικά, ήταν πιο αποφασιστικός από τους προκατόχους του. Τόλμησε π.χ. και υπέγραψε μια υπόθεση επείγουσας προμήθειας βλημάτων της ΠΑ από το Ισραήλ που είχε ταφεί επί 3ετία. Το ΒΗΜΑ, μάλιστα, (28.8.2011) δημοσίευσε τον εξής σπαρταριστό διάλογο, στη Βουλή, μεταξύ κ. Μπεγλίτη και Τασούλα (τ.ΥΕΦΕΘΑ) :
- Θα υπογράψετε αυτή την προμήθεια; Δεν φοβάσθε το πολιτικό κόστος; Ρωτάει ο κ.Τασούλας
- ΟΧΙ, ασφαλώς θα υπογράψω….απαντά ο Μπεγλίτης.
- Αν θέλετε να εξελιχθείτε πολιτικά δεν πρέπει να υπογράψετε τίποτα…επιμένει ο κ.Τασούλας που υπήρξε Υφυπουργός-μαθητής του κ.Μεϊμαράκη.
Κατακαημένη Άμυνα….Δύστυχη Πατρίδα….
Οι υπηρεσιακοί (κ. Δ.Αβραμόπουλος- κ.Φ.Φράγκος). Έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους. Καμία σχέση με τους 2 Ευάγγελους. Ο Στρατηγός Φράγκος μάλιστα έβγαζε από τον Τάφο και σαπισμένες υποθέσεις όπως οι μπαταρίες Υ/Β.
Σήμερα

Ο Τάφος του Ινδού βρίσκεται στις δόξες του. Κάποιος αξιωματικός του ΣΓ ΥΕΘΑ μου εκμυστηρεύθηκε ότι ο Τάφος σε λίγο θα φθάσει τις δόξες του Μαυσωλείου Ταζ-Μαχάλ της Ινδίας.
Φοβάμαι ότι οι Επιτελείς του κ.Π.Παναγιωτόπουλου, και είναι εξαιρετικά πολλοί, δεν τον βοηθούν όπως πρέπει οδηγώντας τον σε λήψη αποφάσεων. Δεκάδες φάκελοι κορυφαίων θεμάτων (όπως π.χ. αναδιοργάνωση ΕΔ, Υποστήριξη μετά αγορά-FOS- κύριων υλικών, μπαταριών Υ/Β, θητεία Αρχηγών κ.α.) παραμένουν στον Τάφο.
Η κατάσταση πρέπει να ξεκαθαρισθεί γρήγορα. Ο Υπουργός, απ’ ότι γνωρίζω έχει τη βούληση, πρέπει, προσωπικά, ν’ ασχοληθεί με το θέμα παραμερίζοντας τους άβουλους και άσχετους συμβούλους. Μπορεί να το κάνει. Κυριότεροι σύμβουλοι του, υπεύθυνοι, είναι οι Αρχηγοί των Επιτελείων


Κάτι σαν επιμύθιο
Τρία πράγματα στον πλανήτη, δεν αφήνουν ίχνη στο πέρασμα τους: Το πουλί που σχίζει τον αέρα, το ψάρι που διαπλέει το νερό και το οικονομικό έγκλημα του Μανδαρίνου
Κινέζικη Παροιμία

Ο Υπουργός πρέπει να παίρνει αποφάσεις είτε συμφωνώντας με την πρόταση του Επιτελείου ή διαφωνώντας, δικαιολογώντας όμως, αναλυτικά, την άρνηση του.

Ο «ενταφιασμός», το δόγμα «ας το για τον επόμενο» είναι απαράδεκτο και δείχνει πολιτικό στερούμενου βασικού προσόντος. Αποφεύγει τις ευθύνες.
Θα έπρεπε να βρεθεί κάποιος φωτισμένος Υπουργός Δικαιοσύνης να καταθέσει Σχ.Νόμου στη Βουλή με το οποίο να διώκονται Υπουργοί για παράληψη καθήκοντος και κατάχρηση διαπιστευμένων. Όταν δεν παίρνει αποφάσεις για κρίσιμα θέματα.

Ο Υπουργός είναι Υπεύθυνος για ότι πράττει αλλά για να ότι παραλείπει να πράξει.
Ιδιαίτερα στην Άμυνα. Αν υπήρχε θα οδηγείτο σήμερα αρκετοί στο ειδώλιο και θα είχαν καταδικασθεί….
Και κάτι άλλο της πιάτσας. Όταν Υπουργός κρατάει φάκελο προμηθειών χωρίς απόφαση επί μήνες, μερικοί ισχυρίζονται ότι περιμένει κάποιον να του χτυπήσει την πόρτα. Κακίες…..


Ένα ανέκδοτο, για να κλείσουμε ευχάριστα

Για «φινάλε» σας μεταφέρω το παρακάτω ανέκδοτο που κυκλοφορεί για ένα Υπουργό Άμυνας. Ο κύριος αυτός παντελώς αναποφάσιστος (ένας επιχειρηματίας μου εκμυστηρεύθηκε ότι δεν θα τον προσλάμβανε ούτε ως βοηθό θυρωρού) μία ημέρα καθήμενος στην πολυτελή Πολυθρόνα του και προσπαθώντας να λύσει για 10η φορά σταυρόλεξο με την ένδειξη «Για πολύ αρχάριους» αισθάνθηκε την ανάγκη να σπεύσει, στην τουαλέτα, απέναντι από το Υπουργικό Γραφείο. Για κακή του τύχη όμως η τουαλέτα είχε 2 θέσεις. Οι πόνοι στην κοιλιά γίνονταν ισχυρότατοι, προμηνύετο «διαρροή» αλλά ο Υπουργός μας δεν αποφάσιζε ποια τουαλέτα να επιλέξει την αριστερή ή τη δεξιά.Τελικά ήταν η σκελέα(δηλ.το σώβρακο, για να χρησιμοποιήσω στρατιωτικούς όρους) που υπέστη τις συνέπειες της αναποφασιστικότητας.


Ο Κων.Φράγκος είναι υπτγος εα
Αναλυτής Αμυντικών Θεμάτων Συγγραφέας
DEA στην Πολιτική της Άμυνας
Πανεπιστημίου PARIS I.


Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης