Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Πρώτος ο Έλληνας ανάμεσα σε… 10.000!


c14b3d536a7540a3633cdb4e79d40a80_71101
Ο γιατρός Ευάγγελος Καϊμακάμης από τη Λάρισα βρέθηκε στο Νότιο Πόλο! Είναι ο μοναδικός Έλληνας που συμμετέχει στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας (ESA), στη βάση »Κονκόρντια» της Ανταρκτικής.

Παρόλο που εκεί είναι καλοκαίρι το θερμόμετρο να παραμένει κολλημένο στους -33 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο Ήλιος δεν δύει ποτέ.«Δε γίνεται να μην αντιληφθείς το πολικό ψύχος με το που κατεβαίνεις από το αεροπλάνο», αναφέρει στην ιστοσελίδα της ESA. Ο Λαρισαίος επιστήμονας δήλωσε συμμετοχή μαζί με ,,,10.000 άλλους για την επάνδρωση της »Κονκόρντια» και τελικά επιλέχθηκε!



Σκοπός της πειραματικής αυτής βάσης είναι η μελέτη ακραίων συνθηκών και των επιπτώσεών τους στον άνθρωπο, με στόχο να αξιοποιηθούν τα ευρήματα σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

«Έχω την τιμή και την ευθύνη να είμαι μέλος της αποστολής και να πάρω μία γεύση από τη ζωή των πρωτοπόρων εξερευνητών του Νότιου Πόλου. Έτσι, βρίσκομαι εδώ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το σπίτι και την οικογένειά μου, ζώντας σε μία ήπειρο μοναδικής ομορφιάς και αισθανόμενος κάπως εκτός του πλανήτη μας, όπως τουλάχιστον είχα συνηθίσει να τον βλέπω».

«Για έναν άνθρωπο που κατάγεται από μία χώρα της Μεσογείου, όπως εγώ, είναι εκπληκτικό το ότι ο Ήλιος δε δύει ποτέ αυτή την περίοδο.
Η βάση είναι σαν πολύβουο μελίσσι.
Σήμερα βρίσκονται εδώ περίπου 50 άτομα, αλλά σε λίγες μέρες θα παραμείνουμε μόλις 15», αναφέρει.


karfitsa
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης