Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Μια συγκλονιστική εκδήλωση για τη Θράκη!

    
Σε πραγματικό συναγερμό εξελίχθηκε η ημερίδα στο Βελλίδειο με θέμα τους εθνικούς κινδύνους που απειλούν τη Θράκη…
     Επρόκειτο να είναι μία εκδήλωση για τη Θράκη, αλλά πολύ σύντομα φάνηκε ότι επρόκειτο για κάτι πολύ περισσότερο. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν βεβαίως πολλά για θρακιώτικη αφύπνιση, για παλλαϊκό πανηγύρι, για εθνική μέθεξη κλπ. Εμάς δεν μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια και γι’ αυτό θα είμαστε πιο φειδωλοί. Παρά ταύτα όμως, αυτό που συνέβη το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 στο κατάμεστο Βελλίδειο, με περισσότερους από 2.500 ανθρώπους να παρακολουθούν άφωνοι, προσηλωμένοι, σχεδόν εκστατικοί, όσα έλεγαν από του βήματος οι έξι ομιλητές και να μην αποχωρούν σχεδόν με…τίποτε (το 70% παρέμεινε εκεί και για τις 5 και πλέον ώρες που διήρκεσε η εκδήλωση-ποταμός), κανείς δεν το περίμενε. Και πάντως σίγουρα όχι εμείς. Αν μη τι άλλο πάντως, η εκδήλωση δικαίωσε πλήρως τον τίτλο της («Εθνική Αγωνία και Συναγερμός για τη Θράκη μας»), καθώς και συναγερμό απετέλεσε και έκδηλη ήταν σ’ όλη της τη διάρκεια και η εθνική αγωνία. Έκδηλο όμως ήταν και το υψηλό φρόνημα των παρισταμένων, καθώς μπορεί οι αποκαλύψεις των ομιλητών να σόκαραν και να άφησαν πολλούς με το στόμα ανοιχτό, δεν ήταν και λίγες όμως οι φορές που οι ομιλίες διακόπηκαν από χειροκροτήματα, αλλά και οργισμένες φωνές διαμαρτυρίας εναντίον των επιβούλων της Θράκης.

    Δεν έλειψαν και οι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, παρότι σε κανέναν δεν δόθηκε ο λόγος για χαιρετισμό. Μόνο ο μητροπολίτης Άνθιμος προέβη σε τέτοιον. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις (υπήρξε και άφθονο οπτικό υλικό) από τον διεθνολόγο και πρόεδρο της Θρακικής Εστίας, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, τη δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, τον Δρ. Νεκτάριο Δαπέργολα, τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ, τον Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη και τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο.
    Την εκδήλωση (που διανθίστηκε ακόμη με πομάκικα τραγούδια από την Εμινέ Μπουρουντζή και την κόρη της Κεσμπάν Κόντε, καθώς και με θρακιώτικους χορούς από χορευτικά συγκροτήματα) διοργάνωσε – ως γνωστόν – η  
“Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης”, ενώ τη στήριξαν και η «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η Ομάδα 21 Μακεδονίας-Θράκης, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδας, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας, ο Όμιλος Φίλων Αγίου Όρους, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος «Παρακαταθήκη», το Πνευματικό Κέντρο «Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη», ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Θεσσαλονίκης «Οι Άγιοι Πάντες» και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων.
    Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά (και διαδικτυακά) από το εξαιρετικό πατριωτικό κανάλι «Αχελώος TV» της Δυτικής Ελλάδας, αλλά μαγνητοσκοπήθηκε και από το εκκλησιαστικό (οπότε και θα προβληθεί πολύ σύντομα). Προς το παρόν, σας παραθέτουμε στο τέλος – για ορεκτικό – δύο υπερσυνδέσεις, καθώς βρήκαμε στο διαδίκτυο αποσπάσματα με τις ομιλίες της Χαράς Νικοπούλου και του Νεκτάριου Δαπέργολα (σύντομα θα βρούμε και τις υπόλοιπες). Όσο για τα κύρια συμπεράσματα του συνεδρίου συνοψίστηκαν ως εξής:
    1. Η συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη κινδυνεύει μόνο από την υπονόμευση και την παρεμβολή της Τουρκίας που προσπαθεί να εκτουρκίσει το σύνολο της μειονότητας.
    2. Στον τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να προωθηθεί η πομακική και η γλώσσα των Ρομά στις δύο αυτές ομάδες και να πάψει να τους διδάσκεται υποχρεωτικά η τουρκική. Γενικότερα να  
προωθηθεί η ουσιαστική εκμάθηση της ελληνικής με τη δημιουργία δημόσιων σχολείων στα πομακοχώρια.
    3. Να εκπονηθεί άμεσα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θράκη και να δοθούν κίνητρα για πολυτεκνία και για την παραμονή εκεί του χριστιανικού πληθυσμού, αλλά και για την επανεγγραφή στους παλαιούς τους δήμους όσων θρακιωτών μεταδημότευσαν .
    4. Η συζητούμενη Ειδική Οικονομική Ζώνη περικλείει σοβαρούς κινδύνους και δεν πρέπει να εφαρμοστεί στη Θράκη.
    5. Να διατηρηθεί, και παρά την οικονομική κρίση, ισχυρή ελληνική στρατιωτική αποτρεπτική ικανότητα στη Θράκη και στο Αιγαίο.
    6. Ζητείται επιτέλους η δραστική αύξηση του ενδιαφέροντος και της προτεραιότητας της ελληνικής πολιτείας για την κατάσταση στη Θράκη.
    Οι έλληνες Θρακιώτες με την υποστήριξη όλου του ελληνισμού αναλαμβάνουν αγώνα για όλα τα παραπάνω και απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία: «επιθυμούμε καλή γειτονία με τον τουρκικό λαό, σεβόμαστε τις θρησκευτικές, εθνοτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των κατοίκων της Θράκης μας, αλλά διατρανώνουμε την αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα της πανάρχαιας αυτής ελληνικής περιοχής»!
    Το παραπάνω ψήφισμα εστάλη στον πρωθυπουργό και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης. Όχι φυσικά ότι αναμένεται να ιδρώσει το (δωσίλογο) αυτί τους, αλλά τέλος πάντων. Το αυτί πάντως των τουρκοχαφιέδων του Προξενείου (μετρήσαμε μερικούς εκεί μέσα, ανάμεσα στους θεατές) ίδρωσε αναμφίβολα πιο πολύ…
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης